Βρίσκεστε εδώ
Home > ΘΕΑΤΡΟ - CINEMA - TV > Αφιέρωμα > Εφηβεία… σαν «Γρανίτα από λεμόνι»

Εφηβεία… σαν «Γρανίτα από λεμόνι»

Λένε, πως οι γυναίκες προέρχονται από τον πλανήτη Αφροδίτη και οι άνδρες από τον πλανήτη Άρη. Έτσι είναι αδύνατη η αρμονική συμβίωσή τους στον πλανήτη Γη.

Μοιάζουν τόσο διαφορετικοί, σε ένα περιβάλλον που προσπαθούν να καταλάβουν πως λειτουργεί. Αγόρια και κορίτσια όμως, από κάθε γωνιά του πλανήτη έχουν ένα κοινό. Περιμένουν με την ίδια αγωνία την πρώτη μεγάλη τους στιγμή. Τον χορό της αποφοίτησης του σχολείου.


Τελειώνοντας το σχολείο, γύρω στα 17, είναι αυτή η παράξενη ηλικία, όπου τα αγόρια δεν είναι πια αγόρια, αλλά ούτε και άντρες. Όπως συμβαίνει αντίστοιχα και στα κορίτσια. Ούτε κορίτσια, ούτε γυναίκες. Τι συμβαίνει λοιπόν; Οι ορμόνες και στα δύο φύλα έχουν αρχίσει να χτυπούν σε τρελούς ρυθμούς και έτσι βάζουν τον ίδιο στόχο για την ίδια βραδιά. Στον χορό της αποφοίτησης θα πρέπει να περάσουν στο επόμενο βήμα τα “ζευγαράκια” που έχουν δημιουργηθεί ήδη στις σχολικές αίθουσες, ή έστω κι αν κάποιος ή κάποια είναι ακόμη “μόνος” ή “μόνη” να βρει το ιδανικό του ταίρι. Κανένας από τα δύο φύλα δεν θέλει να ξεκινήσει την φοιτητική του ζωή χωρίς να έχει ζήσει το πρώτο του ιδιαίτερο βράδυ με το αντίθετο φύλο που θα σηματοδοτήσει την έναρξη την σεξουαλικής του ζωής.

Όπως είναι φυσικό, μια ταινία που θα αναφερόταν σε αυτό το στάδιο της ζωής των εφήβων, δεν θα μπορούσε να περάσει στα αζήτητα. Σε μια δύσκολη εποχή της δεκαετίας του ’50 κάνει την εμφάνισή της η εβραϊκής παραγωγής ταινία, «Γρανίτα από λεμόνι». Ο ωραίος Μπόμπι, ο ευαίσθητος Μπέντζι και ο γκαφατζής Χιούι είναι οι πρωταγωνιστές και αντιπροσωπεύουν επάξια τους χαρακτήρες που θα συναντήσουμε σε κάθε αγοροπαρέα αυτής της ηλικίας σε οποιαδήποτε χώρα και σε οποιαδήποτε εποχή.

 Οι τρεις φίλοι ερωτεύονται την ίδια κοπέλα, την Νίκι, την οποία κερδίζει ο ωραίος Μπόμπι, παρά τις αστείες περιπέτειες που πέρασαν και οι τρεις για να την κατακτήσουν. Οι τρεις φίλοι όμως, δεν περιορίζονται μόνο στον αγώνα για την καρδιά της Νίκι, αλλά ενδίδουν με κάθε ευκαιρία σε σεξουαλικές περιπέτειες. Κλασσική θεωρείται η σκηνή όπου η ώριμη και “ελαφρών ηθικών αρχών” για την κοινωνία της εποχής Στέλλα, καλεί τα τρία αγόρια σπίτι της και κάνει διαδοχικά σεξ μαζί τους. Μια σκηνή που έκανε πολλούς πιτσιρικάδες της εποχής να βλέπουν την ταινία ξανά και ξανά.

Τα κορίτσια βέβαια, αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα πολύ πιο ρομαντικά. Τα κορίτσια θέλουν να καρδιοχτυπήσουν, να ερωτευτούν τον ένα και μοναδικό, να γνωρίσουν την πραγματική αγάπη. Ζυγίζουν τα πάντα πριν την πρώτη τους φορά, καθώς θέλουν να είναι μια εμπειρία που θα την θυμούνται ευχάριστα για πάντα. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα ρόδινα, και ασφαλώς δεν έχουν την εμπειρία για να κάνουν πάντα τις σωστές επιλογές. Υπάρχουν όμως πάντα; Όχι για την καρδιά.

 Φυσικά δεν παραλείπονται και οι σκηνές μέσα στο σχολείο όπου τα ανήσυχα πνεύματα σκαρφίζονται κάθε είδους τρόπο για να κάνουν φάρσες στους καθηγητές τους, όπως επίσης και οι σκηνές που δείχνουν τους εφήβους να θέλουν να περνάνε περισσότερο χρόνο απομονωμένοι στα δωμάτιά τους, ενώ οι μαμάδες τους βρίσκονται σε μια συνεχόμενη γκρίνια προσπαθώντας να τους επαναφέρουν στην πραγματικότητα. Προσωπικά ξεχωρίζω και την σκηνή όπου η μαμά έχει πάντα ένα κρυμμένο κομπόδεμα για να δώσει εξτρά χαρτζιλίκι στο γιό της Μπέντζι, όταν της λέει πως πρόκειται να πάει σε ραντεβού με την κοπέλα που του αρέσει. Επίσης στην ταινία αυτή θα συναντήσουμε και την σκοτεινή πλευρά αυτού του εφηβικού έρωτα, την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και την έκτρωση, καθώς και τον τρόπο που την αντιμετωπίζει ο καθένας ανάλογα με τον χαρακτήρα του.

Και αν και μιλάμε για μια ταινία της εποχής του ’50 που διαδραματίζεται στο Τελ Αβίβ είμαι σίγουρη πως βρίσκετε και τον εαυτό σας μέσα στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις. Είναι οι αγωνίες και οι καταστάσεις που όλοι πάντα περνούσαν, περάσαμε και θα περάσουν και οι μελλοντικές γενιές. Έτσι γίνεται.

Γι αυτό η ταινία «Γρανίτα από λεμόνι» έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα διεθνής επιτυχία. Μόνο στο Ισραήλ έκοψε 1.678.000 εισιτήρια και ύστερα πήρε τον δρόμο της για την Αμερική και την Ευρώπη, φυσικά μεταγλωτισμένη, καθώς ήταν με εβραϊκούς διαλόγους. Ξεπέρασε τα 1.500.000 εισιτήρια σε όποια χώρα κι αν προβλήθηκε.  Ήταν η πιο επιτυχημένη ταινία που γυρίστηκε ποτέ στο Ισραήλ. Ασφαλώς δεν έλειψε και η λογοκρισία της εποχής από γονείς και κηδεμόνες που απαίτησαν να «κατέβει» η ταινία κρίνοντάς την απρεπή λόγω των σεξιστικών διαλόγων και τις τολμηρές σκηνές που περιέχει.

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε επίσης και στην μουσική επένδυση αυτής της ταινίας. Μέσα σε αυτήν θα ακούσουμε τις μεγαλύτερες Rock ‘n’ Roll επιτυχίες που ακούμε ως τις μέρες μας. Οι παραγωγοί της χρειάστηκε να πληρώσουν ένα εκατομμύριο λίρες Ισραήλ για τα δικαιώματα των τραγουδιών. Μεταξύ άλλων ακούγονται το «Tutti Frutti», «You are my destiny» (αχ αυτά τα πρώτα μπλουζ!) , «Volare» «Splish Splash» «Itsy Bitsy Teeny Weenie» «I’m singing in the rain» «Let’s twist again» και «Tequila».

Στην Ελλάδα του 1980 μια ταινία με το ίδιο περίπου περιεχόμενο κάνει την εμφάνισή της. Η «Ρόδα τσάντα και κοπάνα» σπάει με την σειρά της τα ταμεία της εποχής και ακόμη και στις μέρες μας όταν παίζει σε κάποιο κανάλι της τηλεόρασης , πάντα θα σταματήσουμε ότι κάνουμε για να το (ξανά)δούμε, ακόμη κι ας ξέρουμε τους περισσότερους διαλόγους απ’ έξω. Ποιος άλλωστε δεν πεθαίνει να ακούσει ξανά τις ατάκες του Μπίλια και να δει την απόγνωση στα πρόσωπα των καθηγητών του Λυκείου Χαβαλέ που ψάχνουν ένα τρόπο να επιβιώσουν από τις ασταμάτητες φάρσες των πρωταγωνιστών.

Η συγκεκριμένη ταινία εστιάζει περισσότερο στην σχολική αίθουσα και τις ανησυχίες παρά στο σεξ. Αθώα πειράγματα και πολύ προσεγμένες φράσεις πλαισιώνουν το συγκεκριμένο θέμα. Μια σκηνή με πολύ δόση χιούμορ, της εγκυμονούσας μαθήτριας που τελικά αποδεικνύεται «ανεμογκάστρι» μας παρουσιάζεται από την κωμική της πλευρά, το γεγονός όμως πως όταν τα αγόρια μιλούσαν μεταξύ τους για το ποιος μπορεί να είναι ο πατέρας, μας δίνει να καταλάβουμε πως η σεξουαλική επανάσταση είναι στο άνθος της. Άλλωστε είπαμε, σε αυτήν την ηλικία, ανεξαρτήτου εποχής και κοινωνίας, μόνο οι ορμόνες μας μάς καθοδηγούν, είτε μιλάμε ανοικτά για αυτό είτε όχι. Κλασσική σκηνή σε αυτήν την ταινία, είναι όταν οι μαθητές της τάξης, προσποιούμενοι πως κάτι τους έχει πέσει στο πάτωμα, προσπαθούν να κρυφοκοιτάξουν από την φούστα (που όλο ανεβαίνει) της καθηγήτριας Βίνας Ασίκη, sex symbol της εποχής.

Τα παιδιά των ‘80s διασκεδάζουν στην disco. Έτσι παρακολουθώντας την ταινία κάνουμε μια αναδρομή στα διαμάντια εκείνης της εποχής. Μεταξύ άλλων θα ακούσουμε το «American Heartbeat», «Beat It», «Sara Perche Ti Amo», «So Sad», «Cat people», «Mr Roboto» και «LA COLEGIALA». Και στην Disco θα συναντήσουμε ακόμη μια φορά, τον γκαφατζή χοντρούλη Μπίλια (Στηβ Ντούζο) και τον ωραίο Σταμάτη Γαρδέλη. Είπαμε, οι χαρακτήρες δεν αλλάζουν μέσα στις αγοροπαρέες.

Σε αντίθεση όμως με την Ελλάδα του ’80, στην Αμερική του 2000 μιλάνε πια όλοι ανοιχτά για το σεξ. Επίσης η τεχνολογία έχει μπει πια για τα καλά στην ζωή μας. Και αυτά είναι δύο στοιχεία που θα συναντήσουμε σε μια ακόμη ταινία Αμερικάνικης παραγωγής αυτήν την φορά. Το «American Pie» θα μας περιγράψει για ακόμη μια φορά τις αγωνίες των εφήβων γύρω από την πρώτη τους φορά και τα σχέδια για την βραδιά της αποφοίτησης. Στην αγοροπαρέα συναντάμε για ακόμη μια φορά τον γκαφατζή Jim, τον ωραίο Steve Stifler άλλα και τον ρομαντικό Chris. Ο κάθε ένας με τις δικιές του ανησυχίες και περιπέτειες. Χαρακτηριστική σκηνή όταν ο Jim θέλει να αποδείξει στους φίλους του μέσω web camera, το πώς θα αποπλανήσει την ωραία νεοφερμένη Nandia, από ένα λάθος όμως στέλνει το link σε όλους τους μαθητές του σχολείου. Ο Chris παρατάει τον αγώνα χάντμπολ για να μπει στην χορωδία και να πλησιάσει την κοπέλα που του αρέσει και ο ωραίος της παρέας Stifler κινεί τα νήματα δίνοντας σε όλους συμβουλές από τις «εμπειρίες» του.

Τα αγόρια ερωτεύονται ή φαντασιώνονται μεγαλύτερες. Αυτός είναι ένας κανόνας που δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν εξαιρέσεις. Ο τέταρτος φίλος της παρέας, Paul, δεν αρνείται να το δηλώσει ανοιχτά και μάλιστα περνάει μια νύχτα με την μητέρα του Stifler η οποία μέλει να γίνει ο αξεπέραστος έρωτάς του αλλά και να μείνει στην ιστορία ως Stifler's mom. Το 1950 στο Τελ Αβίβ ονομαζόταν Στέλλα, το 1980 ήταν η σέξι καθηγήτρια στο Λύκειο Χαβαλέ και το 2000 στην Αμερική είναι η όμορφη μητέρα ενός συμμαθητή. Αλλάζουν τα χρόνια, τα ονόματα και οι χώρες, όμως ο κανόνας επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά.

 Χαρακτηριστικά θα μας το πει το τραγούδι «Mrs Robinson» που ακούγεται στην ταινία, μεταξύ άλλων. Θα ακούσουμε επίσης το «At last» της Etta James και το «Laid» από τους James.

Για ακόμη μια φορά δεν έλειψαν οι μικτές κριτικές για την ταινία (με τις άσχημες να κυριαρχούν), η ταινία όμως προτάθηκε συνολικά για 20 βραβεία και κέρδισε τα 9 από αυτά. Οι εισπράξεις που έκανε παγκοσμίως έφτασαν τα 235.484.000$, ενώ μόνο στην Αμερική εισπράχθηκαν 132.940.000$.

Τα χρόνια της εφηβείας για τους γονείς μοιάζουν εφιαλτικά, καθώς ξεχνούν τα δικά τους βιώματα και τις δικιές τους προσωπικές επαναστάσεις που σίγουρα υπήρξαν, ότι κι αν θέλουν να παρουσιάζουν στα παιδιά τους. Για τους εφήβους όμως, που νοιώθουν μόνοι σ αυτό το στάδιο της ζωής τους, είναι πολύ σημαντικά και θα τα θυμούνται για πάντα. Η μετάβαση στην ενήλικη ζωή δεν είναι εύκολη, είναι όμως συναρπαστική. Κι εγώ ως κορίτσι παραμένω ρομαντική και πιστεύω πως πάντα θα υπάρχουν νεράιδες που θα φροντίζουν τα κορίτσια να έχουν όμορφα φορέματα για τον πρώτο τους χορό, και αστερόσκονη που θα μετατρέπει τα αγόρια σε μικρούς πρίγκιπες. Ούτως η άλλως τα φώτα κάποια στιγμή θα σβήσουν και τα δύο φύλα θα παραδωθούν ο ένας στην αγκαλιά του άλλου…


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

Αφήστε μια απάντηση

Top