e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Κριτικές Θεάτρου

Είδαμε Το σπίτι στη λίμνη του Aidan Fennessy στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα

Το δεύτερο έργο του φετινού αφιερώματος στο σύγχρονο Αυστραλιανό θέατρο είναι  «το σπίτι στη λίμνη» στο Αγγέλων Βήμα.

Ο βραβευμένος συγγραφέας, σκηνοθέτης και δραματουργός Aidan Fennessy που απολαμβάνει τη πρόκληση του διαφορετικού και πιστεύει στη καινοτομία, ήταν πηγή έμπνευσης για την Κερασία Σαμαρά που μετέφρασε και σκηνοθέτησε αυτό το έργο.


Στόχος του συγγραφέα ήταν να προσελκύσει το κοινό με μια περίπλοκη αφήγηση που βασίζεται σε αυτό που λέγεται ως αυτό που δεν λέγεται. Ένα κατασκευασμένο ψέμα με σκοπό να αποκαλύψει στο τέλος την αλήθεια. Το ψυχολογικό θρίλερ με δύο πρωταγωνιστές που πάλλονται στο αέναο αυτό παιχνίδι μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια, δικαιώνεται στην παράσταση αυτή.

Ένας περιορισμένος σκηνικός χώρος όπου ο ασθενής φωτίζεται και κινείται με μαεστρία είναι αρκετός για να καταδείξει όλα όσα δεν φαίνονται. Παίζοντας με το θυμικό του μας πείθει πως έχει προδρομική αμνησία. Πως τα τελευταία γεγονότα εξαλείφονται από το μυαλό του ξανά και ξανά. Από την άλλη η ψυχίατρος, υπομονετική και ήρεμη μέχρι ένα σημείο, εκμαιεύει επιτυχώς την αλήθεια. Εκείνη κινείται ελεύθερα σε όλο το χώρο και με απόλυτη φυσικότητα ρίχνει φως στο σκοτάδι.

Με κινηματογραφική ροή στο μυαλό του θεατή ο Ντέιβιντ και η Άλις βρίσκονται χαμένοι σε ένα όνειρο μέσα σε όνειρο όπως αυτό του Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Σε έναν εφιάλτη που κάποτε τελειώνει για να ξαναρχίσει από την αρχή. Η Αλίκη μπαινοβγαίνει στη χώρα των θαυμάτων και ο Ντέιβιντ παραλληλίζεται με τον Πόε καθώς κι εκείνος χάθηκε μέσα σε ένα δάσος φορώντας τα ρούχα κάποιου άλλου..

Η δολοφονία που σκόπιμα έγινε σκευωρία από τον μεγάλο δικηγόρο, η προδοσία που τον οδήγησε στην αποτρόπαια πράξη, το απομονωμένο εξοχικό στη λίμνη, η οργάνωση. Θα θυσίαζε τελικά τη ζωή του; Κι όταν τελικά ντύνεται το κοστούμι του θα πρέπει από την αρχή να απολογηθεί; Να δικαστεί ή να μεταφερθεί σε κάποια άλλη πτέρυγα; «Δε θέλω να γυρίσω στο παρελθόν γιατί ήμουν άλλος άνθρωπος τότε». Και κάπως έτσι θέλεις να ξεχνάς ποιος είσαι μέχρι να το πιστέψεις.

Η παράσταση άρτια δομημένη με εξαιρετικές ερμηνείες από τους Αντώνη Φραγκάκη και Κερασία Σαμαρά, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και η αποκάλυψη δεν έρχεται νωρίτερα από όσο πρέπει. Το κείμενο μιλάει δυνατά από μόνο του και η δραματουργική επεξεργασία των δύο ηθοποιών αποδίδει τα μέγιστα.

Περισσότερα για τη παράσταση θα βρείτε πατώντας ΕΔΩ


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

Comment here