Βρίσκεστε εδώ
Home > ΘΕΑΤΡΟ - CINEMA - TV > Κριτικές Θεάτρου > Είδαμε τη παράσταση «Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος» στο Θέατρο Αθηνών (pics)

Είδαμε τη παράσταση «Στα ξένα Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος» στο Θέατρο Αθηνών (pics)

Ο στίχος από το τραγούδι του Στέλιου γίνεται τίτλος για μια συγκλονιστική παράσταση, αλλά και μια ολόκληρη εποχή.

Τα πέτρινα χρόνια μετά τον εμφύλιο, η Ελλάδα κατεστραμμένη από τον πόλεμο ερημώνεται. Χιλιάδες νέοι, με μιά βαλίτσα στο χέρι αναζητούν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Γερμανία, Βέλγιο, Αυστραλία, Αμερική, Καναδάς, όπου υπάρχει δουλειά. Τρένα και πλοία αναχωρούν φορτωμένα όνειρα και ελπίδες. Ανθρακωρυχεία, φάμπρικες, δουλειά και ύπνος. Η Ελλάδα βιώνει τη μεγάλη πληγή της μετανάστευσης. Αυτοί που μένουν πίσω μεγαλώνουν τα παιδιά, μισές οικογένειες, πόνος και η ελπίδα της επιστροφής.


Ο Στάμος είναι ένας από αυτούς. Μετανάστης και εργάτης στη Γερμανία. Κατατρεγμένος από το αριστερό παρελθόν του, δουλεύει για τον εαυτό του αλλά και την οικογένεια που έχει αφήσει πίσω, τη μάνα, την αδελφή και τον πατέρα στη φυλακή. Δίπλα του δεκάδες άλλοι, όλοι ξένοι, αλλά με κοινή μοίρα. Παρέα του ο Καζαντζίδης, που τραγουδά τον πόνο της ξενιτιάς, η μόνη του σύνδεση με την πατρίδα, το ραδιόφωνο και η φωνή του Στέλιου. Όνειρα κι ελπίδες στριμωγμένα σε ένα κρεβάτι, ένα τραπέζι και ένα πιάτο φαί.

Ένα συγκλονιστικό κείμενο που αγγίζει κάθε Έλληνα, παραπέμπει σε γονείς, γείτονες, φίλους, -ποιός δεν ξέρει κάποιον που έχει μια παρόμοια ιστορία να διηγηθεί;-στην ίδια την ιστορία της χώρας.

Αναπάντεχη η σύγκριση με το τώρα -λέω εγώ-που ζούμε ξανά τη μετανάστευση των νέων, οι οποίοι μετά τις σπουδές τους επιλέγουν το δρόμο του εξωτερικού, λόγω της τρομακτικής ανεργίας, των μισθών-πείνας και της έλλειψης ευκαιριών. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Τί να πω για τον Ελευθερίου; Απίστευτος, συγκλονιστικός, συγκινητικός, παίζει με τη φωνή, το σώμα, το βλέμα, μόνος σχεδόν συνέχεια πάνω στη σκηνή την οποία γεμίζει κρατώντας συνεχώς την προσοχή του κοινού. Εξαιρετική η φιγούρα του Γιώργου Σουξέ.

Ούτε ανάσα απ΄το κοινό. Ρίχνω κλεφτές ματιές γύρω μου, η απόλυτη πρσήλωση.

Γιά δύο ακόμα παραστάσεις στο θέατρο Αθηνών. Μήν το χάσετε.

Λεπτομέρειες για την παράσταση εδώ: https://goo.gl/qcv41Z


 

Αφήστε μια απάντηση

Top