Βρίσκεστε εδώ
Home > ΘΕΑΤΡΟ - CINEMA - TV > Κριτικές Θεάτρου > Είδαμε τη παράσταση «Marilyn Monroe: Συνέντευξη με το θάνατο»

Είδαμε τη παράσταση «Marilyn Monroe: Συνέντευξη με το θάνατο»

Μία από τις μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών, ζωντανεύει μπροστά μας σε έναν θεατρικό μονόλογο γραμμένο και ερμηνευμένο από την Βασιλεία Δημηνίδου.

Η ζωή κι ο θάνατος της μεγάλης ντίβας περνάει σχεδόν κινηματογραφικά από τα μάτια μας μέσα σε εβδομήντα περίπου λεπτά. Και όλα αυτά συμβαίνουν στον νέο και ανακαινισμένο χώρο, το θέατρο Akroasis.


To λευκό σκηνικό, δε μπορεί παρά να παραπέμπει σε νεκροτομείο. Ξεκινώντας λοιπόν από το μετά, περνάμε στο πριν. Η Μέριλιν εμφανίζεται να μιλά στο είδωλό της, αρχικά ακουμπισμένη πάνω στο σώμα που δεν υπάρχει.. Σαν μια ολιγόλεπτη ανάσταση, όπου η ανάγκη να ειπωθούν κάποιες λεπτομέρειες για τη πολυτάραχη ζωή της, είναι επιτακτική. Η ψυχή της ζητά να μιλήσει, να αναπολήσει, να ξαναποζάρει και να μελαγχολήσει. Να είναι ειλικρινής και συνάμα να ποντάρει στη σαγήνη της.

Μιλά για τα παιδικά χρόνια, τον άγνωστο πατέρα, τη σχέση με τη μητέρα της. Η εγκατάλειψη είναι κάτι που θα την απασχολεί πάντα, όπως κι η μοναξιά, ο φόβος για το σκοτάδι. Κι ενώ η περιοχή γύρω από το σπίτι της είναι κατακλυσμένη από δημοσιογράφους, εκείνη προτιμά να δώσει τη τελευταία της συνέντευξη σε μας. Αλλά πρωτίστως στον εαυτό της. Βρισκόμαστε σ’ ένα προάστιο του Λος Άντζελες και στην ημερομηνία θανάτου της Μέριλιν, 5 Αυγούστου 1962. Κι εκείνη, θα τραγουδήσει happy birthday στον πρόεδρο, θα λικνιστεί καθιστή ή όρθια, θα κοιταχτεί στον καθρέφτη, θα θυμώσει, θα κλάψει, θα γελάσει.

Οι άντρες, η καριέρα, η λάμψη, τα φώτα, η δόξα, το χρήμα αλλά και η ανάγκη για πραγματική αγάπη. Οι εξαρτήσεις, οι αδυναμίες. Η αναζήτηση της χαμένης ευτυχίας. Τα φλας, η ομορφιά, όλα αναμειγνύονται με γλυκόπικρα συναισθήματα. Ιδιότροπη, ασυνεπής, ανασφαλής, μυστηριώδης, προκλητική, ματαιόδοξη, εύθραυστη. Και ο θάνατος η κατάληξη. Με άγνωστα τα πραγματικά αίτια ως σήμερα. Με διάσπαρτες πληροφορίες. Ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, ισορροπεί. Αρέσκεται στο να τη κοιτούν και να τη θαυμάζουν. Μια Μέριλιν λίγο στα δικά μας μέτρα, στα δικά μας δεδομένα, για να νιώσουμε ότι μας ανήκει, ότι είναι πιο κοντά μας. «Η μόνη μου ελπίδα για να σωθώ από τον εαυτό μου, ήταν αυτό το παιδί που δε πρόλαβα να γεννήσω. Όλα είναι μάταια τώρα, το ξέρω. Τώρα νιώθω να ησύχασα. Φαίνεται μόνο ο θάνατος ησυχάζει τον άνθρωπο. Το φως σε λίγο θα χαθεί. Θα περάσω βιαστική στη σιωπή. Δε θα κρύβομαι πια πίσω απ’ τα μεγάλα μαύρα γυαλιά μου».

Η μικρή Νόρμα, θα επιστρέψει στον ουρανό, θα αναπαυθεί και δε θα πονάει πια. Κι εμείς θα την θυμόμαστε πάντα λαμπερή και ναζιάρα. Πάντα νέα και σύμβολο του σεξ. Οι μεγάλες επιτυχίες της από το 1950 θα είναι εδώ και φυσικά οι άντρες πάντα θα προτιμούν τις ξανθιές.

Τα ξημερώματα της Κυριακής βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της. Από κει θα ξεκινήσει και πάλι η αναδρομή για τους θαυμαστές της. Θα χαρίσει για λίγο τη χρυσόσκονή της μέσα από τη δημιουργό αυτής της παράστασης Βασιλεία Δημηνίδου. Και πράγματι, θα υπάρξουν στιγμές που θα ταυτιστεί, θα είναι εκείνη κι εμείς απλά θα τη κοιτάμε.

Είχε ανάγκη να μιλήσει. Με ένα ακουστικό στο χέρι ή με οποιονδήποτε τρόπο. Κι ήρθε η στιγμή. Ο μύθος του αιώνιου θηλυκού σε έναν αγώνα δρόμου όπως είναι η ζωή, που φτάνεις κάπου κι ύστερα ξαναρχίζεις απ’ την αρχή..

Όσο για τη κυρία Δημηνίδου, γράφει κείμενα από μικρή ηλικία κι ήθελε πάντα να γίνει ηθοποιός. Να ζει πολλές ζωές. Ηθοποιός, σεναριογράφος και συγγραφέας λοιπόν, καταπιάνεται με τη σκοτεινή πλευρά των χαρακτήρων κυρίως, κι έτσι λυτρώνεται κι εκείνη και οι θεατές. Ανθρωποκεντρική, με ενδιαφέρον για τη σημαντικότητα της ζωής, σε αυτό το μονόλογο πήρε ερέθισμα από την ίδια τη προσωπικότητα της Μέριλιν.

Ας την απολαύσουμε κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 21:00 και κάθε Κυριακή και Τετάρτη στις 19:30. Κυψέλης 15 akroasis theatre bar

Λεπτομέρειες για την παράσταση εδώ: goo.gl/ry1EP5


 

Αφήστε μια απάντηση

Top