Βρίσκεστε εδώ
Home > ΘΕΑΤΡΟ - CINEMA - TV > Κριτικές Θεάτρου > Είδαμε τη παράσταση «Αμφιβολία» στο θέατρο Ροές (pics)

Είδαμε τη παράσταση «Αμφιβολία» στο θέατρο Ροές (pics)

Η αμφιβολία δηλητηριάζει τα πάντα, χωρίς να σκοτώνει τίποτα. Τι κάνει κάποιος όταν έχει ενδείξεις και υποψίες για κάτι αλλά καθόλου αποδείξεις;

Το πρώτο στοιχείο που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, προκειμένου να παρακολουθήσω το έργο «Αμφιβολία» ήταν πως είναι βραβευμένο με Πούλιτζερ και ταυτόχρονα υποψήφιο για 44 διαφορετικά ακόμη βραβεία. Η πρώτη σκέψη είναι πως δεν επρόκειτο για μια αδιάφορη ή χλιαρή παράσταση.


Χρονικά τοποθετούμαστε μερικά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου των Φώκλαντ, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η υπόθεση διαδραματίζεται σε ένα θρησκευτικό σχολείο. Οι χαρακτήρες, είναι ένας ιερέας, η αυταρχική διευθύντρια, η δασκάλα της τάξης και η μητέρα ενός αγοριού.

Η διευθύντρια κερδίζει τις κακές εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Το μόνο που μετράει για εκείνη είναι η τάξη των πραγμάτων και οι κανόνες. Οι απαράβατοι κανόνες που όλα θα πρέπει να λειτουργούν με αυτούς. Μια διευθύντρια που μισεί την πρόοδο και θεωρεί πως το να εκδηλώνουμε τα αισθήματά μας θεωρείται αδυναμία.

Η νεαρή δασκάλα είναι γεμάτη καλές προθέσεις και αγάπη για την δουλειά της. Αγάπη για οτιδήποτε είναι δημιούργημα του Κυρίου. Οι ιδέες της όμως την φέρνουν σε σύγκρουση με την διευθύντρια.

Ο ιερέας, είναι η πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του έργου. Καλός και αγαθός; Αγαπητός; Μισητός; Σίγουρα όχι ξεκάθαρος, ούτε για τις προθέσεις του ή τις ιδέες του αλλά και για το ποιος ακριβώς είναι.

Ο ιερέας προσεγγίζει ένα νεαρό αγόρι που είναι απομονωμένο από τα άλλα παιδιά και δεν έχει κάνει παρέες ακόμη. Το γεγονός πως το αγόρι είναι μετανάστης, τον κάνει να θεωρείται μειονότητα και ξένο σώμα κι έτσι δύσκολα εγκλιματίζεται στο νέο του σχολείο. Οι δυο τους περνάνε ολομόναχοι μια σεβαστή ώρα στο ιερό, και μετά από αυτό η συμπεριφορά του αγοριού αλλάζει. Παρατηρήθηκε επίσης πως όταν το αγόρι έφυγε από το ιερό η ανάσα του μύριζε αλκοόλ.

Οι πρώτες υποψίες για το τι συνέβη μεταξύ τους εκείνη την ώρα παίρνουν φωτιά. Καμία απόδειξη δεν υπήρχε για το ότι το αγόρι κακοποιήθηκε σεξουαλικά. Κάποιος όμως, δεν είχε καμία αμφιβολία.

Την διαλεύκανση της υπόθεσης αναλαμβάνει η διευθύντρια. Παγιδεύει τον ιερέα προκειμένου να τον κάνει να ομολογήσει. Αντί της ομολογίας του όμως, αυτό που έρχεται είναι μια άλλη άκρως αληθοφανής απάντηση και απειλές από τον ιερέα. Καθώς και εν μέρει αποδείξεις για όσα λέει.

Αναμενόμενο.

Το κοινό αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε ότι ακούει. Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Την μια πιστεύαμε πως όντως ο ιερέας βίασε το νεαρό αγόρι, και την άλλη στιγμή ήμασταν σίγουροι για την αθωότητά του.

Μου αρέσουν πολύ αυτά τα έργα. Αυτά τα «δίχως τέλος». Αυτά που δεν ξεκαθαρίζουν το τι έχει συμβεί αλλά το αφήνουν στην κρίση και την ηθική του θεατή.

Μέχρι τώρα, δεν ανέφερα τίποτα για την μητέρα του αγοριού. Όταν εκείνη κλήθηκε από την διευθύντρια προς ενημέρωση στο σχολείο, το μυστήριο μεγάλωσε. Μερικά σκόρπια λόγια από εκείνη για την ζωή στο σπίτι, ανοίγουν έναν μεγάλο κύκλο συζητήσεων. Κι αυτό το αφήνω εδώ χωρίς να πω τίποτα παραπάνω.

Στο έργο συναντάμε το κοινωνικό φαινόμενο της μετανάστευσης και της μη αποδοχής. Την εκκλησία που εκτός από τον λόγο του Θεού μπορεί να διδάξει ακόμη και τον σκοταδισμό (υπάρχει πάντα μια λεπτή γκρι γραμμή μεταξύ άσπρου και μαύρου), το πώς μπορεί να παρεξηγηθεί μια εκδήλωση αγάπης και συμπάθειας αλλά ακόμη και για το αν η χριστιανική αγάπη μπορεί να δεχτεί την ομοφυλοφιλία ως φύση ή όχι.

Κι αν η πράξη δεν ήταν βιασμός; Κι αν δεν έγινε ποτέ; Όλα στο τέλος κρίνονται στην ηθική και τα πιστεύω του θεατή.

Τα πράγματα έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν, αλλά όχι για τον λόγο που έπρεπε να γίνουν. Η απάντηση δεν θα δοθεί ποτέ. Χωρίς αποδείξεις όμως δεν πρέπει να προδικάζουμε τα πράγματα, να βγάζουμε συμπεράσματα και να διαμορφώνουμε γνώμες. Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα στο τέλος μιας από τις δυνατότερες παραστάσεις που θα μπορούσε να παρακολουθήσει ποτέ κανείς. Άλλωστε, είπαμε. Η αμφιβολία δηλητηριάζει τα πάντα χωρίς να σκοτώνει τίποτα


 

Αφήστε μια απάντηση

Top