Βρίσκεστε εδώ
Home > ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ > Ψυχολογία & Σχέσεις > Η ζωή σας είναι μια αντανάκλαση των φίλων σας

Η ζωή σας είναι μια αντανάκλαση των φίλων σας

Κάντε παρέα  με ανθρώπους που σας κρατούν σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι κρατάτε εσείς τον εαυτό σας.

Υπάρχει κάποια ενδιαφέρουσα έρευνα στην κοινωνική ψυχολογία που εξηγεί πώς οι περισσότεροι άνθρωποι σχηματίζουν τις παρέες τους. Ειδικά ως παιδιά και εφηβεία, αλλά συχνά ως ενήλικες, οι άνθρωποι επιλέγουν τους φίλους τους με βάση την εγγύτητα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Ακόμα και σ’ ένα πανεπιστήμιο, δεν είναι αυτοί που έχουν ενδιαφέρονται και προσωπικότητα, αλλά άνθρωποι που κυριολεκτικά κάθονται δίπλα.


Από κοινωνικοοικονομική άποψη, υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η οικονομική κατάσταση ενός ατόμου εξαρτάται ιδιαίτερα από τον τόπο στον οποίο ζει. Σε ορισμένες περιοχές, οι πιθανότητές σας να βελτιώσετε την οικονομική σας κατάσταση είναι πολύ καλές. Σε άλλες πάλι,  είναι ελάχιστες.

Με απλά λόγια, ό, τι βρίσκεται πιο κοντά σας έχει τεράστιες συνέπειες. Όπως ο Jim Rohn –ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές και συγγραφείς- έχει πει  <Είστε ο μέσος όρος των πέντε ανθρώπων που περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί τους>. Ομοίως ο Τιμ Σάντερς –πρώην διευθυντής της Yahoo είπε: <Το δίκτυό σας είναι η καθαρή σας αξία>.

Αν αισθάνεστε κολλημένοι και προσπαθείτε να κάνετε ένα βήμα παραπάνω, ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσαρμόζονται σε οποιοδήποτε περιβάλλον βρίσκονται. Έχουν αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «εξωτερικό έλεγχο», όπου πιστεύουν ότι παράγοντες  οι εξωτερικοί  υπαγορεύουν την κατεύθυνση της ζωής τους. Ετσι, ζουν αντιδραστικά σε όποια μορφή ζωής  τους ρίχνει ψυχολογικά.

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από εσάς; Πώς έγινε η ομάδα σας; Ήταν σκόπιμο ή με βάση την ευκολία σας; Αυτά τα άτομα σας κρατούν σε υψηλό επίπεδο; Ή, σας κρατούν σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο από ό, τι κρατάτε τον εαυτό σας;

Αν θέλετε να βελτιώσετε και να πετύχετε στη ζωή σας, πρέπει να περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που έχουν υψηλότερα πρότυπα από εσάς. Όπως είπε ο Tony Robbins, η ζωή σας είναι μια αντανάκλαση των προτύπων σας, ή αυτό που είστε πρόθυμοι να ανεχτείτε. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ανεχτούν τις ανθυγιεινές σχέσεις, άσχημα οικονομικά και τις θέσεις εργασίας που μισούν.

Αυτό δεν ισχύει μόνο στις σχέσεις εργασίας ή στις φιλίες. Τι γίνεται με το σύντροφό σας; Σας κρατούν σε υψηλό επίπεδο; Μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε περισσότερο από ότι είστε σήμερα; Τους βοηθάτε;

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντικατοπτρίζουν άμεσα τους γύρω τους. Εάν οι άνθρωποι γύρω τους έχουν χαμηλότερα πρότυπα, αποτυγχάνουν και των δικών τους. Αν οι άνθρωποι γύρω τους έχουν υψηλότερα πρότυπα, αυξάνουν το παιχνίδι τους.

Έχετε περάσει από ανθρώπους οι οποίοι, απλώς με το να είναι γύρω τους, υπερέβησαν τη σκέψη και την ενέργειά σας. Αυτά είναι τα είδη των ανθρώπων που χρειάζεστε για να περιβάλλετε τον εαυτό σας. Αυτά είναι τα είδη των ανθρώπων που χρειάζεστε για να είστε σαν τον εαυτό σας, έτσι ώστε οι άλλοι να είναι καλύτεροι απλώς επειδή είναι γύρω σας.

Η ποιότητα της ζωής σας και η ποιότητα της δουλειάς σας καθορίζονται από τα πρότυπα που έχετε για εσάς και τα πρότυπα των γύρω σας.

Αν πραγματικά θέλετε να γίνετε καλύτερος, πρέπει να περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που θα σας κρατήσουν σε υψηλότερο επίπεδο από ό, τι κρατάτε τον εαυτό σας. Θέλετε να είστε γύρω από ανθρώπους με υψηλότερο και καλύτερο σημείο από ό, τι έχετε, ώστε να μπορείτε να μάθετε γρήγορα από αυτούς.

Το επίπεδο του ταλέντου και του «δυναμικού» σας είναι άσχετο αν είστε περιτριγυρισμένοι από ανθρώπους που δεν σας βοηθούν να το συνειδητοποιήσετε. Όλοι γνωρίζουμε πολλούς ανθρώπους που έχουν ανεκπλήρωτες δυνατότητες. Μην αφήνετε αυτό να είστε εσείς.

Όποιος περιβάλλει τον εαυτό σας έχει τεράστιες συνέπειες. Δεν μπορείτε να το αγνοήσετε. Τι θα κάνετε για αυτό;

Αφήστε μια απάντηση

Top