Βρίσκεστε εδώ
Home > ΓΕΥΣΕΙΣ > Σπιτικές γεύσεις > Ψωμί από…. σπίτι

Ψωμί από…. σπίτι

Οι παλιοί έλεγαν «Μάθε τέχνη κι άστηνε, κι άμα πεινάσεις πιάστηνε». Εγώ πάλι λέω «Ότι μαθαίνει κανείς, καλό είναι».

Έτσι, λοιπόν, κάποια στιγμή αποφάσισα να μάθω να ζυμώνω ψωμί. Και με τα πολλά κατάφερα να το φτιάχνω ισάξιο του φούρνου! Στο κάτω-κάτω, αλεύρι, νερό και λάδι πάντα υπάρχουν μέσα στα σπίτια μας. Ε, και ένα φακελάκι μαγιά για «ώρα ανάγκης». Ασε, δε, που με το ίδιο ζυμάρι φτιάχνεις ένα σωρό πράγματα. Τις Μικρασιάτικες κρεμμυδόπιτες, που σας έδωσα την συνταγή τις προάλλες, πιροσκί, αλλά και πίτσα

Μπορείτε να κάνετε όση ποσότητα μπορείτε να ζυμώσετε, να το μοιράσετε και να το φυλάξετε στην καταψυξη. Βγάζετε, αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, πλάθεται άλλη μια φορά και κάνετε ότι θέλετε Οικονομία χρόνου, χρήματος και σπιτική νοστιμιά!

Τι θα χρειαστούμε

  • 500 γρ αλεύρι σκληρό
  • 1 φακ μαγιά
  • 1 -1 1/2 ποτ χλιαρό νερό
  • 1 κ σ κοφτή αλάτι
  • 1/2 φλυτζανάκι του ελλ καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κ γλ ζάχαρη
  • σουσάμι και γλυκάνισο προαιρετικά

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το νερό να χλειάνει και διαλύουμε σε μια λεκανίτσα τη μαγιά, τη ζάχαρη και 2-3 χούφτες αλεύρι.
  2. Σκεπάζουμε με μιά πετσέτα και το αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου σε ζεστό μερος να κάνει φουσκάλες.
  3. Ρίχνουμε τμηματικά το υπόλοιπο αλεύρι και προς το τέλος το αλάτι και το γλυκάνισο.
  4. Και ξεκινάμε να ζυμώνουμε!! Και όταν λέμε ζυμώνουμε, εννοούμε ότι για κάνα 10 λεπτο βγάζουμε το άχτι μας!!! Δεν κάνουμε τα χέρια μπουνιές, αλλά με το πίσω μέρος της παλάμης έως ότου ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης και «σπρώχνουμε» προς τα έξω. Αφού έχουμε μια ωραία, απαλή ζύμη που κολλάει ελαφρά στα χεριά, την κάνουμε μπάλα και την αλείφουμε με το λάδι.
  5. Σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και την αφήνουμε σε σβηστό φούρνο ή σκεπασμένη με κουβέρτα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Γίνεται πιο αφράτο αν το βάλετε σε μεγάλο τάπερ και το αφήσετε όλη νύχτα στο ψυγείο.
  6. Βγάζετε τη ζύμη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και είτε πλάθετε μια μεγάλη φρατζόλα, είτε μικρά μπαλάκια και κάνετε μαργαρίτα, αφήνοντας κενά μεταξύ τους γιατί πρέπει να τα αφήσετε να διπλασιαστούν σε όγκο και θα κολλήσουν μεταξύ τους.
  7. Αλείφετε με ένα πινέλο με νερό, πασπαλίζετε με το σουσάμι και κάνετε βαθιές χαρακιές.
  8. Αφού διπλασιαστούν, ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, αρχικά στους 200 βαθμ. και μόλις βάλετε το ψωμάκι χαμηλώνετε στους 170 με 180 βαθμ. ανάλογα το φούρνο σας Φροντίστε να έχετε ένα πυρίμαχο μπωλάκι (τα πήλινα από τα γιαούρτια κάνουν μια χαρά δουλειά) που θα βάλετε στον πάτο του φούρνου με 1 δάχτυλο νερό.
  9. Το ψωμάκι είναι έτοιμο όταν κουνήσετε το ταψί και έχει ξεκολλήσει Το βάζετε κατευθείαν σε μια σχάρα να κρυώσει και σκεπάζετε για 10 λεπτα περίπου με μια καθαρή πετσέτα που έχετε ραντίσει ελαφρα με νερό (για να μην σας σκληρύνει η κόρα)

Και το ψωμάκι σας είναι έτοιμο να το απολαύσετε!!!

Αφήστε μια απάντηση

Top