Βρίσκεστε εδώ
Home > ΓΕΥΣΕΙΣ > Σπιτικές γεύσεις > Κολοκυθάκια αυγολέμονο στην κατσαρόλα και το σπίτι μυρίζει…μανούλα!

Κολοκυθάκια αυγολέμονο στην κατσαρόλα και το σπίτι μυρίζει…μανούλα!

Ένα φαγητό που ξυπνά παιδικές μνήμες.

Επιστροφή από το σχολείο, γιατί η μανούλα απέφευγε και εξακολουθεί να αποφεύγει τα φαγητά με αυγολέμονο το καλοκαίρι, γιατί τα θεωρεί «βαριά».

«Θα το φτιάξω μόλις δροσίσει ο καιρός!», έλεγε
«Να βουτήξετε και μπόλικο ψωμάκι, να σας πιάσει!»


Και η μυρωδιά σε χτύπαγε στα ρουθούνια πριν καν στρίψεις τη γωνία! Ανεβαίναμε τρέχοντας τις σκάλες, πετάγαμε τις τσάντες και βουρ στην κουζίνα, που μας περίμενε στρωμένο το τραπέζι.

Και από τις αναμνήσεις, ας περάσουμε στις γεύσεις.

Για να φτιάξουμε αυτό το σούπερ νόστιμο φαγητό θα χρειαστούμε:

Υλικά

  • 8 κολοκυθάκια μέτρια
  • 500 γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 10 κ σ ρύζι Καρολίνα
  • 2 μέτρια καρότα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 1 κύβο χορταρικών
  • αλάτι-πιπέρι
  • άνηθο-δυόσμο
  • 1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
  • 2 κ σ μαγειρικό λίπος
  • 2 μέτριες πατάτες

Για το αυγολέμονο

  • 1 αυγό
  • χυμό από 1½ λεμόνι
  1. Ξύνουμε ελαφρά την επιφάνεια από τα κολοκύθια μ΄ένα μαχαίρι, τα πλένουμε και τα αδειάζουμε από την «ψίχα» τους, είτε με το ειδικό εργαλείο, είτε με ένα κουταλάκι (δεν πετάμε το εσωτερικό, το βάζουμε σε σακουλάκι στην κατάψυξη και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε κολοκυθοκεφτέδες ή κολοκυθόπιτα).
  2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφού κάψει, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
  3. Μόλις «γυαλίσει» (το κρεμμύδι, όχι το μάτι μας) ρίχνουμε και τον κιμά και τα σωτάρουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Αλατο-πιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι και ελάχιστο νερό.
  4. Τα αφήνουμε να πάρουν μια-δυο βράσεις.
  5. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο και τον δυόσμο ψιλοκομμένα
  6. .Τρυπάμε με ένα πιρούνι τα κολοκύθια σε διάφορα σημεία και τα γεμίζουμε. Χρησιμοποιούμε το πάνω μέρος που κόψαμε για καπάκια για να μην μας βγει η γέμιση στο μαγείρεμα.
  7. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο, βάζουμε τις πατάτες ενδιάμεσα κομμένες «κυδωνάτες» και τα καρότα κομμένα σε ροδέλες.
  8. Βάζουμε νερό μέχρι τη μέση των κολοκυθιών, περίπου, ρίχνουμε τον κύβο λαχανικών και το μαγειρικό λίπος.
  9. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, για 20 λεπτά με 1/2  ώρα έως ότου μαλακώσουν τα κολοκυθάκια
  10. Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
  11. Χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι. Χτυπάμε το ασπράδι σε μια ελαφριά μαρέγκα, και συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας τον κρόκο να ενσωματωθεί.
  12. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το χυμό λεμονιού και αφού έχει ασπρίσει το μείγμα μας, παίρνουμε ζουμάκι από την κατσαρόλα με μια βαθιά κουτάλα και προσθέτουμε μέχρι να πάρει θερμοκρασία το αυγολέμονο και να μην μας «κόψει» μετά στην κατσαρόλα.
  13. Ρίχνουμε το αυγολέμονο και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα να πάει παντού.
  14. Το ξαναβάζουμε στο σβηστό μάτι να «δέσει» με τη θερμοκρασία και να «τραβήξει» η γέμιση.
  15. Περιμένουμε 20 λεπτά και σερβίρουμε.
Top