Βρίσκεστε εδώ
Home > ΜΟΥΣΙΚΗ > Music History > Music History – Stevie Wonder

Music History – Stevie Wonder

Τυφλός σχεδόν από τη μέρα που γεννήθηκε, ο Stevie Wonder υπέγραψε συμβόλαιο με τη θυγατρική του οίκου Motown, εταιρία Τάμλα, στην ηλικία των έντεκα ετών.

Συνεχίζει να ερμηνεύει και να ηχογραφεί τραγούδια για τη Motown μέχρι σήμερα.

Γεννήθηκε στο Μίτσιγκαν στις 13 Μαΐου του 1950. Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα τραγούδια του συναντούμε τα «Superstition», «Sir Duke», «I Wish» και «I Just Called to Say I Love You».  Ενώ πασίγνωστοι δίσκοι του είναι οι «Talking Book», «Innervisions» και «Songs in the Key of Life».


Έχει ηχογραφήσει περισσότερα από τριάντα τραγούδια που εισήχθησαν στην πρώτη δεκάδα του καταλόγου των μεγαλύτερων αμερικανικών χιτς και έχει λάβει είκοσι δύο Βραβεία Γκράμι, τα περισσότερα που έχουν ποτέ απονεμηθεί σε άνδρα σόλο καλλιτέχνη.Το επίθετό του προέκυψε από τον παραγωγό της Motown, ο οποίος μόλις τον ανακάλυψε στα έντεκά του, τον ονόμασε Little Stevie Wonder.

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1963 με το τραγούδι «Fingertips» το οποίο έγινε Νο1 στα αμερικάνικα ποπ και R&B charts. Εμπορικές όμως επιτυχίες παρουσίασε αρκετά αργότερα, τη δεκαετία του 80, με το «Hotter Than July», που έγινε το πρώτο του πλατινένιο άλμπουμ, το οποίο περιείχε το γνωστό τραγούδι «Happy Birthday». To 1984, το τραγούδι του «I Just Called to Say I Love You» έγινε Νο1 σε Αμερική και Μεγάλη Βρετανία και θεωρείται η μεγαλύτερη του εμπορική επιτυχία.

Η μουσική του, την δεκαετία του ’70, εισήγαγε την μοντέρνα σόουλ με ηλεκτρονικά στοιχεία. Αυτό επηρέασε πολύ μεταγενέστερους μουσικούς, όπως ο Μάικλ Τζάκσον, ο Πρινς, ο ράπερ Ντρέικ, και ο σταρ της R&B, Φρανκ Οσεαν.

Top