Βρίσκεστε εδώ
Home > ΘΕΑΤΡΟ - CINEMA - TV > Αφιέρωμα > Δέκα Έλληνες Ηθοποιοί που πέθαναν πάμφτωχοι (video/pics)

Δέκα Έλληνες Ηθοποιοί που πέθαναν πάμφτωχοι (video/pics)

Με χρονολογική σειρά θανάτου θα αναφερθούμε στον τελευταίο βίο κάποιων απ’ τους πολλούς μεγάλους ηθοποιούς μας που κατέληξαν μόνοι και χωρίς οικονομική δυνατότητα ακόμα και για.. τη κηδεία τους

Το 1970 ο Χριστόφορος Νέζερ πέθανε πάμφτωχος σε γηροκομείο της Αθήνας. Ο αγαπημένος ηθοποιός ήταν αυτοδίδακτος αλλά είχε και πατέρα ηθοποιό. Η οικογένειά του καταγόταν από τη Βαυαρία κι εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα την εποχή του βασιλιά Όθωνα.

Η μεγάλη Σαπφώ Νοταρά, άφησε τη τελευταία της πνοή εντελώς μόνη και φτωχή σε διαμέρισμα της πλατείας Κουμουνδούρου. Το ενοίκιό της πλήρωνε κάποιος άγνωστος επιχειρηματίας θαυμαστής της. Συνήθιζε να τρώει καθημερινά σε κάποιο εστιατόριο κι έπειτα από απουσία δύο ημερών, την αναζήτησαν. Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στις 13 Ιουνίου 1985.


Η Ρένα Παγκράτη, απ’ τους λίγους αυτόχειρες αλλά τους πολλούς αδικημένους, πέθανε από φαρμακευτική δηλητηρίαση το 1998. Η αυτοκτονία της ήταν αποτέλεσμα της ανεργίας μετά τη δεκαετία 80 και των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετώπιζε.

Το Μάιο του 1999 ο Γιώργος Κάππης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του από καρδιακό επεισόδιο. Πέθανε φτωχός και μόνος και στη κηδεία του παρευρέθηκαν ελάχιστοι συνάδελφοι. Είχε μείνει εκτός του καλλιτεχνικού χώρου και αυτό πήρε διαστάσεις στη δημοσιότητα.

Το 2001 χάσαμε τον Κώστα Χατζηχρήστο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του βρέθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο . Πολυέξοδες παραστάσεις και σπατάλες τον οδήγησαν στη φτώχεια. Όμως δεν ήταν μόνο η καλλιτεχνική του πτώση μετά τη δεκαετία 70. Ήταν και ο θάνατος της τέταρτης γυναίκας του που τον οδήγησε στο ποτό. Στο τέλος βρέθηκε να μην έχει σπίτι και να φιλοξενείται σε κάποιο ξενοδοχείο.

Το 2007 ο Αλέξης Γκόλφης, γνωστός από την ερμηνεία του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»  πέθανε σε ηλικία 59 ετών, μόνος και αβοήθητος. Ο θάνατός του έγινε γνωστός μετά από δύο μήνες καθώς κανείς δε τον αναζήτησε. Κοινώς βρισκόταν στο νεκροτομείο περιμένοντας τη ταφή του. Ζούσε άστεγος και ρακοσυλλέκτης..

Σε άλλη κατάσταση ο Σταύρος Παράβας, ο οποίος μετά το θάνατο του γιου του κατέρρευσε σε όλους τους τομείς. Οικονομική στενότητα, δουλειές που δε πήγαν καλά, περιουσία που χάθηκε, παρολίγον κατάσχεση του σπιτιού που έμενε. Τιμητική σύνταξη δε κατάφερε να πάρει καθώς είχε μια μικρή συνταξιοδότηση από το ΙΚΑ. Πέθανε το 2008.

Η μεγάλη Νίκη Τριανταφυλλίδη, έφυγε το 2013 και η οικογένειά της αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα ακόμα και για την κηδεία. Η σπουδαία ηθοποιός έκανε επιλογές που της κόστισαν, δημιούργησε τη δεκαετία 90 τη θεατρική της στέγη στο «Προσκήνιο» και την έχασε.

Το 2015 η Ελένη Θεοφίλου πέθανε στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ καθώς έπασχε από γεροντική άνοια. Όπως δήλωσε ο αδελφός της, το λάθος των περισσοτέρων ηθοποιών της γενιάς της ήταν πως πίστευαν ότι τα νιάτα και η δόξα θα είναι για πάντα. Η Ελένη Θεοφίλου έπαιρνε σύνταξη μόνο από τα δέκα χρόνια που δούλεψε στην ΕΡΤ.

Και κάπως έτσι βγαίνει το συμπέρασμα πως η πλειοψηφία δεν προνόησε τα γηρατειά.. Δεν είναι κατακριτέο για όσους χάρηκαν τη ζωή και τη καριέρα τους, ούτε υπήρχε κανένας κανόνας να κάνουν όλοι οικογένεια. Όμως αυτό το επάγγελμα-λειτούργημα θα ‘πρεπε κάπως αλλιώς να αντιμετωπίζεται από το κράτος. Η παρακαταθήκη είναι πολύ μεγάλη για να φτάνει κανείς να μεγαλώνει τόσο πολύ και να βλέπει τον εαυτό του σαν κάποιον να του θυμίζει.. Είναι κρίμα να φεύγει ένας ηθοποιός σα να μην υπήρξε ποτέ..

Τέλος, το 2016 ο Ανδρέας Μπάρκουλης έπειτα από πολύχρονα προβλήματα υγείας και οικονομική στενότητα που αντιμετώπισε με τη σύζυγό του Μαρία, έφυγε από τη ζωή αφού όμως πρώτα είχε βρει θαλπωρή σε ένα διαμέρισμα που ανήκε στο σπίτι του ηθοποιού και χάρη στη μεγάλη προσφορά σε τόσους και τόσους ηθοποιούς που χρειάζονται στήριξη.

Μεγάλες μορφές, όμορφοι και ταλαντούχοι στα νιάτα τους, τους απολαύσαμε στις ταινίες και στο θέατρο κι έτσι θέλουμε να τους θυμόμαστε. Πόσοι όμως ακόμα πέθαναν πάμφτωχοι και ξεχασμένοι, χωρίς οικογένεια και φίλους..

Top