Αφιέρωμα

Το πιο δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι στη σύγχρονη ιστορία, η MONOPOLY, έχει το δικό της εντυπωσιακό παρελθόν.

Νίκος Γκάτσιος

Κάθε νέα γενιά παικτών της MONOPOLY μαθαίνει να αγαπά το ρίσκο, να είναι αδίστακτη, άπληστη και παρορμητικη.

Το επιτραπέζιο παιχνίδι που σημείωσε παγκόσμια επιτυχία και δίδαξε τόσες γενιές να αγοράζουν ακίνητα, να χτίζουν ξενοδοχεία και να εκτοξεύουν τα ενοίκια στα ύψη όταν κάποιος συμπαίκτης τύχαινε να περάσει για λίγο από τα εδάφη τους.

Οι αδελφοί Πάρκερ από τη Μ. Βρετανία ήταν οι πρώτοι που κυκλοφόρησαν ευρέως τη Monopoly στην παγκόσμια αγορά. Η πρώτη εμφάνισή της στα ράφια των καταστημάτων έγινε στις 5 Νοεμβρίου του 1935.

Πίσω από την αληθινή ιστορία του παιχνιδιού κρύβεται μια δραστήρια και μαχητική γυναίκα, η Elizabeth Magie, που στα τέλη του 19ου αιώνα εργαζόταν ως στενογράφος ,γραμματέας και έγραφε ποίηση.Στήν αρχή ονομαζόταν «το παιχνίδι του νοικοκύρη»….

Επηρεασμένη από τις ιδέες του οικονομολόγου Χένρι Τζόρτζ, ο οποίος υποστήριζε ότι η γη είναι δημόσια και η φορολόγησή της θα έσωζε τον κόσμο από τους κερδοσκόπους, η Ελίζαμπεθ πίστευε ότι δημιούργησε ένα διδακτικό επιτραπέζιο παιχνίδι. Με αυτό ήθελε να δείξει και να καταγγείλει την άδικη συσσώρευση πλούτου….

Η πρωτοποριακή για την εποχή της προσπάθεια της Magie να αναδείξει την απληστία της αγοράς και τη δημιουργία μονοπωλίων μέσω της ανακάλυψης και της προώθησης ενός παιχνιδιού θα φέρνει πάντοτε στο νου ότι πίσω από την επίπλαστη λάμψη του κόσμου της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων θα βρίσκονται πάντα οι ιστορίες όσων υπέπεσαν θύματα μιας αδίστακτης εκμετάλλευσης για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και οι φωνές όσων προσπάθησαν να καταδείξουν αυτή την εκμετάλλευση, οι οποίες συχνά διαστρεβλώθηκαν ή καταδικάστηκαν να παραμείνουν στο σκοτάδι της επίσημης ιστορίας και «της επίσημης εκδοχής των πραγμάτων».

Σταδιακά, πατενταρίστηκε και ο Mr. Monopoly, ο μυστακοφόρος κυριούλης με το ημίψηλο καπέλο, που εμφανίζεται στο παιχνίδι.Η επίσημη μασκότ του παιχνιδιού , ο “Πλούσιος Θείος με τα Σακιά” .

Έναν αιώνα μετά την αρχική έμπνευση της Μάτζι, η Monopoly εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοφιλέστερων επιτραπέζιων παιχνιδιών.

Είτε είστε fan των επιτραπέζιων παιχνιδιών, είτε όχι, κάποια στιγμή θα έχετε αισθανθεί την ανάγκη να βιώσετε αυτό το παρεΐστικο κλίμα, με το πάθος για τη νίκη, την έξαψη και την αντιπαλότητα που μόνο τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν!

Ένα λοιπόν από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια, το οποίο είτε στα χρόνια της νιότης μας, είτε και ως μεγαλύτερους μας έχει κάνει να νιώσουμε πιο ανταγωνιστικοί από ποτέ, είναι η Monopoly!

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Χάρισε μας το like σου!