Αφιέρωμα

SUBBUTEO – Το καλύτερο παιχίδι ποδοσφαίρου!

Μεγαλώνοντας στα 90s, ακόμα θυμάμαι την πράσινη τσόχα καρφωμένη σε μια μεγάλη ξύλινη επιφάνεια, τα αγορασμένα τέρματα, τις κερκίδες, τις ομάδες, τις εφεδρικές ομάδες που χρειάζονταν σε περίπτωση (και ήταν πάμπολλες οι περιπτώσεις) που ένας παίχτης έσπαγε από τη χρήση και τα αυτοσχέδια παιχνίδια που στήναμε με τα παιδιά από τη γειτονιά μου. Τα χρόνια πέρασαν, η τσόχα, οι παίχτες, τα τέρματα κρύφτηκαν σε κάποιο υπόγειο και ο καρός πέρασε. Ωστόσο η αγάπη για αυτό το πράγμα που λέγεται Subbuteo δεν έφυγε ποτέ.

Με χαρά συνειδητοποίησα πως τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια αναβίωση στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Πολλοί, δε, λένε πως το παιχνίδι αυτό δεν έφυγε ποτέ από την καρδιά των ποδοσφαιρόφιλων, απλά μεγαλώνοντας εγκαταλείφθηκε, έστω και προσωρινά. 1947. Ο βετεράνος της αγγλικής πολεμικής αεροπορίας Peter Adolph που είχε μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο, την ορνιθολογία και τα πτηνά, παρουσίαζε στην Υπηρεσία Ευρεσιτεχνίας ένα νέο επιτραπέζιο παιχνίδι. Η ονομασία του ήταν The Hobby και προερχόταν από το αγαπημένο του αρπακτικό γεράκι (Hobby Hawk). Το παιχνίδι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια μικρογραφία ποδοσφαίρου. Η συσκευασία του ήταν ένα μικρόκουτί στο οποίο περιέχονταν δύο φύλλα από σκληρό χαρτόνι. Σε κάθε χαρτόνι υπήρχαν τυπωμένοι 20 μικροσκοπικοί παίκτες ποδοσφαίρου, που αποκόπτονταν εύκολα και αποτελούσαν τις δύο αντίπαλες ομάδες.

Τα χρώματα που φορούσαν οι πρώτες αντίπαλες ομάδες Subbuteo ήταν κόκκινες φανέλες – λευκά σορτσάκια και μπλε φανέλες – άσπρα σορτσάκια. Αντίστοιχα υπήρχαν και 20 μικρές πλαστικές βάσεις από κουμπιά που σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει ο εφευρέτης όταν τα είδε στο παλτό της μητέρας του. Στις ειδικές εγκοπές τους έβαλε τους χάρτινους ποδοσφαιριστές. Η διαθεσιμότητα του Subbuteo ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στον Αύγουστο 1946, από την έκδοση του «Boy’s Own Paper». Τον Αύγουστο του 1946 ο Peter Adolph κατέθεσε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για το παιχνίδι, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε μέχρι το Μάιο του 1947. Μετά την πρόωρη αγγελία και τις παραγγελίες ο Adolph προχώρησε στη μετατροπή της ευρεσιτεχνίας του σε ένα παραδοτέο προϊόν. Η επιτυχία του ήταν απροσδόκητα μεγάλη καθώς οι πωλήσεις αυξάνονταν καθημερινά. Έτσι, ο Adolph παράτησε την κανονική του δουλειά και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην παραγωγή και τη βελτίωση του νέου παιχνιδιού. Την ίδια εποχή παρουσίασε ένα αντίστοιχο παιχνίδι με το ποδοσφαιρικό Subbuteo, το οποίο όμως αφορούσε στο κρίκετ… Οι πρώτες φιγούρες ήταν από χαρτόνι και ο αγοραστής έπρεπε να τις κόψει από το φύλλο. Αργότερα, οι παίκτες από χαρτόνι εξάγονταν με πίεση από τις χαρτοταινίες, πριν αντικατασταθούν από τις δισδιάστατες φιγούρες από ταρταρούγα, γνωστές στους συλλέκτες ως επίπεδες (flat).

Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι συνήθειες άλλαξαν, οι έφηβοι των 80s σχεδόν πενηνταρίζουν, και όμως το Subbuteo συνεχίζει να υπάρχει, αν και ο ανταγωνισμός είναι μάλλον άνισος. Τη σημερον εποχή, ηλεκτρονικές κονσόλες και υπολογιστές, με το PS το FM και το LOL, δεν έχουν αντίπαλο στο είδος τους και εκατομμύρια μικροί και μεγάλοι να ξημεροβραδιάζονται μπροστά από οθόνες υψηλής ανάλυσης, αισθανόμενοι ότι κατακτούν τον κόσμο…βαθαίνοντας απλά τον καναπέ τους! Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα και αυτά τα κλασικά επιτραπέζια παιχνίδια όπως η Monopoly, το Stratego κλπ, μπορούν να παιχτούν μέσω ηλεκτρονικών συσκευών, και μάλιστα από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, ανάμεσα στους αντιπάλους. Με το Subbuteo όμως, αυτό δεν θα γίνει ποτέ! Η τσόχα, θα παραμένει η αρένα, ανάμεσα σε δύο μονομάχους, που θα κοιτούν στα μάτια ο ένας τον άλλον, και θα διασκεδάζουν παίζοντας ένα Αληθινό Παιχνίδι.

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Χάρισε μας το like σου!