e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Games - Internet - Hobbies

Τα παράνομα παιχνίδια του NES

Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στην σκηνή των «παράνομων» παιχνιδιών για το NES.

Με την πτώση της Atari και την άνοδο της Nintendo, χάρη στην κυκλοφορία του NES, η Nintendo επανέφερε το video gaming ξανά. Και βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε παλιά, με την χαλαρότητα που έβγαιναν τα παιχνίδια χωρίς έλεγχο και ο τεράστιος αριθμός κυκλοφοριών, θέσπισε μερικούς κανόνες σε όλες τις εταιρίες:

  1. Πρώτα από όλα, η κάθε εταιρία που ήθελε να βγάλει παιχνίδια για το NES, έπρεπε να υπογράφει ένα διετές συμβόλαιο με την Nintendo και θα έβγαζε παιχνίδια ΜΟΝΟ για το NES.
  2. Μονό 5 παιχνίδια μπορούσε η κάθε εταιρία για την κονσόλα.
  3. Επίσης η κάθε εταιρία έπρεπε να αγοράζει υλικό και το πλαστικό μόνο από την Nintendo, με κόστος 9-14 δολάρια το κάθε πλαστικό κέλυφος και με ελάχιστη παραγγελία τα 10.000 κομμάτια.
  4. Πριν βγει το κάθε παιχνίδι, έπρεπε να περάσει από την ιδία την Nintendo της Αμερικής για να το εγκρίνουν και μπορούσαν να κάνουν όποιες αλλαγές ήθελαν και υπήρχε σκληρή λογοκρισία, καθώς πολλή βία, σεξουαλικές εικόνες, θρησκευτικά σύμβολα και άλλα σύμβολα όπως την σβάστικα των Ναζί.

Έτσι έπαιρναν το σήμα ότι είναι έτοιμο για κυκλοφορία και το έβγαζαν στην αγορά. Και έπαιρναν το Seal of Approval, που βλέπετε στα κουτιά πάνω.

Όπως βλέπετε, κάποιοι από αυτούς τους κανόνες δεν άρεσαν σε μερικούς. Σε κάποιες περιπτώσεις, κάποιες εταιρίες ίδρυαν άλλες εταιρίες που είχαν ως σκοπό την κυκλοφορία και άλλων παιχνιδιών, πχ η Konami είχε την Ultra Games και η Acclaim την LJN. Η λογοκρισία υπήρχε κυρίως στην Αμερική και υπάρχει ακόμα και σήμερα. Το πρώτο Mortal Kombat για το SNES δεν είχε αίμα και είχαν βγάλει τα fatalities, απογοητεύοντας τους φανς.

Επίσης η Nintendo κρατούσε τα ηνία της αγοράς, πολλές φόρες και με αθέμιτους τρόπους, απειλώντας με μηνύσεις, με απόσυρση προϊόντων και άλλα τέτοια ευχαρίστα πράγματα. Πολλές φόρες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων και εταιρίες αναγκαστικά διάλεγαν την Nintendo.

Και βεβαία υπήρχαν αυτοί που ήταν φαν του ραπ γκρουπ N.W.A, καθώς έβλεπαν τους κανόνες της Nintendo και τους είπαν “Fuck the police”, και έφτιαχναν παιχνίδια χωρίς την έγκριση τους και τα πουλάρων.

Αυτό το γεγονός είναι που βάζει το NES στις προτιμήσεις συλλεκτών, ιστορικών. Το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η περίεργη κατηγορία παιχνιδιών, καθώς και το πώς είναι. Υπάρχει και η διαμάχη για το εάν μια NES συλλογή θεωρείται ολοκληρωμένη ή όχι με αυτά τα «παράνομα» παιχνίδια. Επειδή τα περισσοτερα από αυτά δεν ήταν διαθέσιμα σε κεντρικά, μεγάλα καταστήματα, τα έβρισκες σε μικρά μαγαζιά ή βιντεοκλάμπ.

Επειδή δεν μπορούσαν να αγοράσουν υλικά για να φτιάξουν κάθε παιχνίδι, οι ίδιοι τα έφτιαχναν, σε άλλο σχήμα, άλλο χρώμα και δεν ήταν ίδια με τα κανονικά.

Και τώρα θα με ρωτήσετε «Σε ποιότητα, καλά ήταν;»

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι, ΟΧΙ. Τα περισσοτερα ήταν για πέταμα, φτιαγμένα από ανθρώπους που δεν είχαν ιδέα τι κάνουν, και δεν ήταν καλά παιχνίδια σε τελική ανάλυση. Δυο από αυτές τις εταιρίες είναι οι πιο γνώστες: η Tengen και η Colour Dreams/Bunch Games/Wisdom Tree.

Η Tengen ήταν στην ουσία η Atari, αφού εξαγοράστηκε από ένα διοικητικό στέλεχος της Namco, και που προχώρησε σε ριζικές αλλαγές σε όλη την εταιρία. Κυκλοφόρησε παιχνίδια της SEGA πριν βγάλουν την πρώτη τους κονσόλα, και έκανε καλές μεταφορές arcades στο NES, όπως το Pac-Man, Ms. Pac-Man και Gauntlet και έβγαλαν την απολυτή έκδοση του Tetris. Μετά από καιρό όμως, η Tengen και η Nintendo έπεσαν σε μια τεραστία δικαστική μάχη, που στο τέλος ενώ έχασε η Tengen, βοήθησε στη χαλάρωση των κανόνων της Nintendo για το πώς εκδίδουν τα παιχνίδια για το NES. Πιστέψτε με, αξίζει να διαβάσετε την όλη ιστορία.

Η άλλη εταιρία ήταν η Colour Dreams που μετά ονομάστηκε σε Bunch Games καθώς κανένας δεν αγόραζε τα άθλια παιχνίδια τους. Στο τέλος, είχαν μια θεία φώτιση και αποφάσισαν να το γυρίσουν σε θρησκευτικά/Χριστιανικα παιχνίδια για το NES και θα τα πουλάρων σε Χριστιανικά καταστήματα. Και είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό δούλεψε. Και υπάρχουν ακόμα, εξαγορασμένη από την Pico Interactive. Τα περισσοτερα τους παιχνίδια είναι απλά ότι είχαν ήδη, απλά έκαναν αλλαγές για να έχουν Χριστιανικά θέματα, αλλά τα δυο γνωστά τους παιχνίδια είναι το Spiritual Warfare, ένας κλώνος του πρώτου Legend of Zelda οπού δεν σκοτώνεις, άλλα μετατρέπεις τους εχθρούς σου σε Χριστιανούς με τα ιερά φρούτα των αρετών και το δεύτερο είναι το Super Noah’s Ark 3D, το μοναδικό «παράνομο» παιχνίδι για το SNES, και ήταν το Wildenstein 3D με πρωταγωνιστή τον Νώε να προσπαθεί να ταΐσει τα ζώα πάνω στην Κιβωτό του. Ναι, υπάρχει, και υπάρχει και στο Steam να το αγοράσετε. 

 

Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Χάρισε μας το like σου!