e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

ΓΕΥΣΕΙΣΓεύσεις από Ελλαδα

Μοσχαρίσιο κότσι µε κόκκινες πιπεριές και κριθαράκι

Θαύμα φαγητό θα γίνει παιδιά! Κουζίνες αμέσως!

Υλικά

  • 3 κοµµάτια µοσχαρίσιο κότσι µε κόκκαλο, περίπου 2 κιλά,
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο,
  • 3 µεγάλα κρεµµύδια, κοµµένα σε φέτες,
  • 4 σκελίδες σκόρδα, ψιλοκοµµένες,
  • 1 βαζάκι (350 γρ.) ψηµένες πιπεριές Φλωρίνης, στραγγισµένες και ψιλοκοµµένες,
  • 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί,
  • 2 κουταλιές ξύδι βαλσαµικό,
  • 2 κουταλιές µέλι,
  • 2 φλ. ντοµάτες από συσκευασία ψιλοκοµµένες ή τριµµένες,
  • 2 φλ. ζωµό από µοσχάρι ή κοτόπουλο,
  • 2 κουταλάκια ρίγανη ξηρή,
  • 2 κουταλάκια πάπρικα,
  • 1/8 – ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν,
  • 500γρ. κριθαράκι,
  • λίγο ψιλοκοµµένο µαϊντανό (για το πασπάλισµα),
  • αναρή τριµµένη (για το σερβίρισµα),
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Πώς το κάνουμε

  1. Προθερµαίνετε το φούρνο στους 200°C. Αλατοπιπερώνετε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές. Βάζετε το ελαιόλαδο σε ένα µεγάλο, βαθύ τηγάνι και το τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το κρέας (κάντε το σε δόσεις αν δεν χωράνε όλα τα κοµµάτια στο τηγάνι σας. Μην τα στριµώξετε γιατί το κρέας σας δεν θα πάρει χρώµα) και το αφήνετε να πάρει χρώµα και από τις δυο πλευρές, 2-3 λεπτά περίπου.
  2. Βγάζετε το κρέας σε ένα ταψί φούρνου που να το χωράει σε ένα επίπεδο. Στο ίδιο τηγάνι που τηγανίσατε το κρέας βάζετε τα κρεµµύδια µε µια πρέζα αλάτι. Σοτάρετε ανακατεύοντας κατά διαστήµατα µέχρι τα κρεµµύδια να µαράνουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώµα.
  3. Προσθέτετε τα σκόρδα και τις πιπεριές. Σοτάρετε λίγο ακόµα να πάρουν µια βράση όλα µαζί.
  4.  Ρίχνετε το κρασί, το ξύδι και το µέλι. Μόλις κοχλάσουν ανακατεύετε να αναµειχθούν και προσθέτετε τις ντοµάτες, το ζωµό, τη ρίγανη, την πάπρικα και το καγιέν. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να κοχλάσουν. Περιχύνετε το περιεχόµενο του τηγανιού στο ταψί µε το κρέας. Όλα αυτά τα ζουµιά θα πρέπει να καλύψουν σχεδόν το κρέας. Σκεπάζετε το φαγητό µε ένα κοµµάτι λαδόχαρτο, κοµµένο στο σχήµα του ταψιού σας, στο οποίο θα ανοίξετε µια µικρή τρύπα (2 εκατοστά περίπου) στη µέση.
  5.  Στη συνέχεια, καλύπτετε το ταψί ερµητικά µε αλουµινόχαρτο. Βάζετε διπλό, αν χρειάζεται.  Μεταφέρετε το ταψί στον προθερµασµένο φούρνο και ψήνετε για 1 ώρα.
  6.  Χαµηλώστε τη θερµοκρασία στους 175°C και ψήνετε για ακόµα 2 ώρες. Μπορείτε να ετοιµάσετε το φαγητό µέχρι αυτό το σηµείο από την προηγούµενη µέρα και να το φυλάξετε έτσι όπως είναι καλυµµένο στο ψυγείο.
  7.  Την επόµενη µέρα θα πρέπει να το ξαναζεστάνετε στο φούρνο στους 160°C για µια ώρα και 15 λεπτά, µέχρι να ζεσταθεί καλά.
  8.  Μεταφέρετε το κρέας σε ένα πυρέξ και το σκεπάζετε µε αλουµινόχαρτο να διατηρηθεί ζεστό ενώ ετοιµάζετε το κριθαράκι. Και -προς Θεού- φυλάξετε τα ζουµιά του ταψιού.
  9.  Βάζετε µια κατσαρόλα µε άφθονο αλατισµένο νερό να βράσει. Ρίχνετε µέσα το κριθαράκι και το βράζετε να µισοψηθεί. Εγώ το ψήνω για 10 λεπτά (οι οδηγίες στη συσκευασία λένε 15). Το στραγγίζετε αλλά φυλάσσετε 1-2 φλιτζάνια από το νερό που το βράσατε σε περίπτωση που θα χρειαστεί να το αραιώσετε. 
  10.  Βάζετε το κριθαράκι πίσω στην κατσαρόλα που το βράσατε. Προσθέστε τα 3/4 περίπου από τα ζουµιά του ταψιού που ψήσατε το κρέας. Αν θέλετε βάζετε όλα τα ζουµιά, εξαρτάται πόσο πλούσιο θέλετε το κριθαράκι. Αφήνετε το κριθαράκι να βράσει σε χαµηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήµατα, για 10 λεπτά περίπου µέχρι να είναι ψηµένο αλ ντέντε.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ: https://xrysessyntages.com/