e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

ΓΕΥΣΕΙΣΓεύσεις από Ελλαδα

Μουσακάς με αγκινάρες

Παραδοσιακή συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υλικά

  • 2 κιλά αγκινάρες
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι
  • 1/2 φλ. φρυγανιά
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι

Για τη σάλτσα κιμά

  • 750 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 800 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1/4 φλ ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 150 γραμ. βούτυρο
  • 150 γραμ. αλεύρι
  • 1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 γαρύφαλλα
  • 2 πρέζες φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά
  • αλάτι
  • λευκό πιπέρι

Πώς το φτιάχνουμε

Για τις αγκινάρες

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε μπολ με χοντρό αλάτι και 1 λεμόνι στυμμένο (για να μην μαυρίσουν). Τις ζεματάμε για 5΄. Τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Κόβουμε κάθε μία στη μέση.

Για τη σάλτσα κιμά

Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά απλώνοντάς τον χωρίς να ανακατεύουμε συνεχώς. Αφήνουμε να ψήνεται καλά η κάθε πλευρά, για να μην αφήνει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα. Αφού περάσουν 7-8΄προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ολόκληρο το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6΄.

Τότε σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, κανέλα, ζάχαρη, ντομάτες, αλατοπίπερο. Αφήνουμε την κανέλα να αρωματίσει για 5΄τη σάλτσα και την αφαιρούμε. Σιγοβράζουμε τον κιμά περίπου 20-25΄μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.

Για την μπεσαμέλ

Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα. Καρφώνουμε τα γαρύφαλλα πάνω στο κρεμμύδι και τα ρίχνουμε στο γάλα- να μη βράσει, απλώς να ζεσταθεί.

Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα (να ψηθεί ελαφρά) για 2-3΄. Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα (αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα) στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο.

Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι (εκτός από τα αυγά). Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7-8΄περίπου. Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύοντάς τα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις. Ρίχνουμε 2 κουτάλες από τη μπεσαμέλ στη σάλτσα κιμά και ανακατεύουμε.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ: https://www.argiro.gr/recipe/mousakas-me-agkinares/

Πηγή φώτο: www.argiro.gr

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Χάρισε μας το like σου!