Ριζότο λεμονάτο με καραβίδες

65100729_4977_afieroma_rizoto-me-karavides-kai-safran-thumb-large
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on email

Άρωμα θάλασσας στην κουζίνα σας

Υλικά

Για τις καραβίδες

  • 16 μέτριες καραβίδες ή μεγάλες γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες (τις καθαρίζουμε, κρατάμε τα κεφάλια και τα κελύφη, με τα οποία ετοιμάζουμε ζωμό. Για τη συνταγή θα χρειαστούμε περίπου 1 λίτρο ζωμό)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
  • το ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι

Για το ριζότο

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
  • 280 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί (ή Μαρτίνι Μπιάνκο, για ένα ασυνήθιστο αλλά πολύ ταιριαστό γευστικό αποτέλεσμα)
  • 1 λίτρο ζωμός από τα κελύφη των οστρακόδερμων
  • 8 – 10 στήμονες σαφράν, μουσκεμένοι για 30 λεπτά σε 2 κουτ. σούπας καυτό νερό
  • 2 κουτ. σούπας τυρί μασκαρπόνε (ιταλικό αλοιφώδες τυρί που μπορούμε να αντικαταστήσουμε με κρεμώδες τυρί τύπου Φιλαδέλφεια ή -για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα- κατίκι Δομοκού)
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού «φυλλαράκια» άνηθου, ψιλοκομμένα
  • 50 ml χυμός λεμονιού
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πώς το φτιάχνουμε

Βάζουμε το ζωμό στο μάτι της κουζίνας ώστε να είναι ζεστός όταν θα τον χρειαστούμε.

Καραβίδες (ή γαρίδες): Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τις καραβίδες και λίγο αλάτι και τις σοτάρουμε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Τις πασπαλίζουμε με το τζίντζερ, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύουμε άλλη μια φορά και τις αφήνουμε κατά μέρος.

Ριζότο: Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να γυαλίσουν οι κόκκοι του.

Σβήνουμε με το κρασί, μαγειρεύουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε μία δόση καυτού ζωμού ώστε σχεδόν να καλυφθεί το ρύζι, και μαγειρεύουμε, πάντα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας αρκετά συχνά, μέχρι το υγρό να απορροφηθεί από το ρύζι.

Προσθέτουμε την επόμενη δόση ζωμού με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. 

Διαβάστε την συνέχεια εδώ: https://www.kathimerini.gr/899197/article/gastronomos/syntages/rizoto-lemonato-me-karavides-h-garides

Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, χαρίστε μας το like σας

Latest...

Το e-stage.gr προτείνει:
  1. «Δώρο Γενεθλίων» στην ταράτσα του θεάτρου Λαμπέτη

    Δευτέρα 1 Αυγούστου - Σάββατο 1 Οκτωβρίου
  2. Ο Κώστας Μακεδόνας στο Ανοιχτό Θέατρου Λευκών Πάρου

    Τρίτη 16 Αυγούστου
  3. Eros Ramazzotti «Πέντε Θέατρα για Δέκα Πρεμιέρες» στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

    Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου

Δείτε πριν φύγετε