e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Γεύσεις από Ελλαδα

Μοσχαρίσιο κότσι µε κόκκινες πιπεριές και κριθαράκι

Φτιάξτε το χωρίς δεύτερη σκέψη

ΥΛΙΚΑ

  • 3 κοµµάτια µοσχαρίσιο κότσι µε κόκκαλο, περίπου 2 κιλά,
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο,
  • 3 µεγάλα κρεµµύδια, κοµµένα σε φέτες,
  • 4 σκελίδες σκόρδα, ψιλοκοµµένες,
  • 1 βαζάκι (350 γρ.) ψηµένες πιπεριές Φλωρίνης, στραγγισµένες και ψιλοκοµµένες,
  • 1 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί,
  • 2 κουταλιές ξύδι βαλσαµικό,
  • 2 κουταλιές µέλι,
  • 2 φλ. ντοµάτες από συσκευασία ψιλοκοµµένες ή τριµµένες,
  • 2 φλ. ζωµό από µοσχάρι ή κοτόπουλο,
  • 2 κουταλάκια ρίγανη ξηρή,
  • 2 κουταλάκια πάπρικα,
  • 1/8 – ¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν,
  • 500γρ. κριθαράκι,
  • λίγο ψιλοκοµµένο µαϊντανό (για το πασπάλισµα),
  • αναρή τριµµένη (για το σερβίρισµα),
  • αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Πως το φτιάχνουμε

  • Προθερµαίνετε το φούρνο στους 200°C. Αλατοπιπερώνετε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές. Βάζετε το ελαιόλαδο σε ένα µεγάλο, βαθύ τηγάνι και το τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το κρέας (κάντε το σε δόσεις αν δεν χωράνε όλα τα κοµµάτια στο τηγάνι σας. Μην τα στριµώξετε γιατί το κρέας σας δεν θα πάρει χρώµα) και το αφήνετε να πάρει χρώµα και από τις δυο πλευρές, 2-3 λεπτά περίπου.
  •  Βήμα 2Βγάζετε το κρέας σε ένα ταψί φούρνου που να το χωράει σε ένα επίπεδο. Στο ίδιο τηγάνι που τηγανίσατε το κρέας βάζετε τα κρεµµύδια µε µια πρέζα αλάτι. Σοτάρετε ανακατεύοντας κατά διαστήµατα µέχρι τα κρεµµύδια να µαράνουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώµα.
  •  Βήμα 3Προσθέτετε τα σκόρδα και τις πιπεριές. Σοτάρετε λίγο ακόµα να πάρουν µια βράση όλα µαζί.
  •  Βήμα 4Ρίχνετε το κρασί, το ξύδι και το µέλι. Μόλις κοχλάσουν ανακατεύετε να αναµειχθούν και προσθέτετε τις ντοµάτες, το ζωµό, τη ρίγανη, την πάπρικα και το καγιέν. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να κοχλάσουν. Περιχύνετε το περιεχόµενο του τηγανιού στο ταψί µε το κρέας. Όλα αυτά τα ζουµιά θα πρέπει να καλύψουν σχεδόν το κρέας. Σκεπάζετε το φαγητό µε ένα κοµµάτι λαδόχαρτο, κοµµένο στο σχήµα του ταψιού σας, στο οποίο θα ανοίξετε µια µικρή τρύπα (2 εκατοστά περίπου) στη µέση.
  •  Βήμα 5Στη συνέχεια, καλύπτετε το ταψί ερµητικά µε αλουµινόχαρτο. Βάζετε διπλό, αν χρειάζεται.  Μεταφέρετε το ταψί στον προθερµασµένο φούρνο και ψήνετε για 1 ώρα.
  •  Βήμα 6Χαµηλώστε τη θερµοκρασία στους 175°C και ψήνετε για ακόµα 2 ώρες. Μπορείτε να ετοιµάσετε το φαγητό µέχρι αυτό το σηµείο από την προηγούµενη µέρα και να το φυλάξετε έτσι όπως είναι καλυµµένο στο ψυγείο.
  •  Βήμα 7Την επόµενη µέρα θα πρέπει να το ξαναζεστάνετε στο φούρνο στους 160°C για µια ώρα και 15 λεπτά, µέχρι να ζεσταθεί καλά.
  •  Βήμα 8Μεταφέρετε το κρέας σε ένα πυρέξ και το σκεπάζετε µε αλουµινόχαρτο να διατηρηθεί ζεστό ενώ ετοιµάζετε το κριθαράκι. Και -προς Θεού- φυλάξετε τα ζουµιά του ταψιού.
  •  Βήμα 9Βάζετε µια κατσαρόλα µε άφθονο αλατισµένο νερό να βράσει. Ρίχνετε µέσα το κριθαράκι και το βράζετε να µισοψηθεί. Εγώ το ψήνω για 10 λεπτά (οι οδηγίες στη συσκευασία λένε 15). Το στραγγίζετε αλλά φυλάσσετε 1-2 φλιτζάνια από το νερό που το βράσατε σε περίπτωση που θα χρειαστεί να το αραιώσετε. 
  •  Βήμα 10Βάζετε το κριθαράκι πίσω στην κατσαρόλα που το βράσατε. Προσθέστε τα 3/4 περίπου από τα ζουµιά του ταψιού που ψήσατε το κρέας. Αν θέλετε βάζετε όλα τα ζουµιά, εξαρτάται πόσο πλούσιο θέλετε το κριθαράκι. Αφήνετε το κριθαράκι να βράσει σε χαµηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήµατα, για 10 λεπτά περίπου µέχρι να είναι ψηµένο αλ ντέντε. 
  •  Βήμα 11Κόβετε το µισό περίπου κρέας σε µεγάλα ακανόνιστα κοµµάτια και το προσθέτετε στο κριθαράκι. Το υπόλοιπο κρέας το βάζετε σε ξεχωριστή πιατέλα για να βάλει όποιος θέλει επιπλέον στο πιάτο του.
  •  Βήμα 12Βάζετε το κριθαράκι σε µεγάλη πιατέλα και προσθέτετε ανάµεσα τα κόκκαλα (τα νοστιµότερα!) από το κότσι. Σερβίρετε πασπαλισµένο µε τριµµένη αναρή και ψιλοκοµµένο µαϊντανό.

πηγη: https://xrysessyntages.com/

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Χάρισε μας το like σου!