e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Γεύσεις από Ελλαδα

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι με θαλασσινά και κροκέτες κουνουπιδιού

Πότε πέρασαν τα Χριστούγεννα, πότε πέρασαν οι Αποκριές και φτάσαμε στη Σαρακοστή να ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα, ούτε που το κατάλαβα

Καλή η νηστεία, κάνουμε αποτοξίνωση από το κρέας, αλλά να το αντικαταστήσουμε με νόστιμα πιάτα που δεν θα μπορούν να αντισταθούν μικροί, μεγάλοι.

Εδώ έχουμε δύο συνταγές που είτε μπορείτε να τις φτιάξετε μαζί, είτε ξεχωριστά. 

Υλικά

  • 1 λάχανο μεσαίο
  • 500 γρ γαρίδες χωρίς το κέλυφος
  • 500 γρ μύδια ψίχα
  • 600 γρ ρύζι καρολίνα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2-3  κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
  •  αλάτι-πιπέρι
  • ελαιόλαδο  
  • χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι

Για το ζωμό – σάλτσα

  • 2 καρότα
  • τα κλωναράκια από τον  άνηθο, τον μαϊντανό και το δυόσμο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 3 κ σ κορν φλαουρ

Για τις κροκέτες κουνουπιδιού

  • 1 μέτριο κουνουπίδι 

Για το κουρκούτι

  • 1 κουτάκι μπύρα 330ml
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1/2κ γλ  bakng  powder
  • 1 κ σ ξύδι
  •  1 πρέζα ζάχαρη
  • 1/2 κ γλ πάπρικα
  • αλεύρι όσο πάρει να γίνει ένας πηχτός χυλός

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με τους λαχανοντολμάδες

  1. Ζεματάμε το λάχανο σε μπόλικο αλατισμένο νερό, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Σ΄ένα μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά της γέμισης και τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες μας σφιχτά.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα στρώνουμε στον πάτο τα κοτσάνια από  το λάχανο, τα κοτσάνια των μυρωδικών, τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, το κρεμμύδι ολόκληρο. 
  4. Στρώνουμε από πάνω τους λαχανοντολμάδες κολλητά και με την ένωση προς τα κάτω να μη μας ανοίξουν με το βράσιμο.
  5. Διαλύουμε τον κύβο λαχανικών σε ζεστό νερό το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε όσο χρειαστεί για να καλύψουμε τους λαχανοντολμάδες. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με ένα βαθύ πιάτο και το στερεώνουμε με μια μικρή κατσαρόλα με νερό. Βράζουμε τους λαχανοντολμάδες μας σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για μισή ώρα περίπου.
  6. Όταν γίνει το φαγητό μας, παίρνουμε λίγο από το ζουμάκι, διαλύουμε το κορν φλάουρ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα να «δέσει». Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι και  πιπέρι.

Για τις κροκέτες κουνουπιδιού

  • Κόβουμε τις φουντίτσες από το κουνουπίδι και τις ζεματάμε για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό.
  • Στραγγίζουμε, τις περνάμε από αλεύρι και τηγανίζουμε σε μπόλικο σπορέλαιο, σε μέτρια φωτιά μέχρι να χρυσίσουν.
  • Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί.