e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Γεύσεις από Ελλαδα

Πετιμεζόπιτα – Η πάλαι ποτέ «αρχόντισσα»

Σήμερα η συνταγή μας ειναι food bomb (όπως έλεγαν και ο νοικοκυρές εκείνα τα χρόνια)

Μια πίτα μεγάλης διατροφικής άξιας, που μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως το «γλύκισμα του φτωχού», γιατί ένα μέρος από το μούστο που έφτανε με τις οκάδες, για να γεμίσει τα βαρέλια των ταβερνιάρηδων και να γίνει μυρωδάτη ρετσίνα, που θα απολάμβαναν οι πελάτες τους.

Από του Αγίου Δημητρίου και μετά, πουλιόταν με τους γκαζοντενεκέδες στις γυναίκες της γειτονιάς για να φτιάξουν πίτες και μουστοκούλουρα. Αργότερα, δυστυχώς, έγινε και ο μούστος είδος πολυτελείας στις πόλεις και τη θέση της πετιμεζόπτας πήραν τα πιο οικονομικά, σε υλικά, κέικ αλλά όχι το ίδιο υγιεινά.

Ευτυχώς, αρκετά  χρόνια τώρα, όλο και περισσότερες συνταγές των μαμάδων και των γιαγιάδων μας επανέρχονται σε μια προσπάθεια για μια πιο υγιεινή διατροφή.

«Εμπρός προς τα πίσω!», όπως έλεγε και ο Πώποτας (στις διατροφικές μας συνήθειες)

Υλικά

  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο ΄
  • 1,5 ποτηριά πετιμέζι
  • 1 ποτήρι ζουμί από κανέλα και γαρύφαλλο
  • 3/4 του ποτηριού χυμό πορτοκάλι
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 1  κουτάλια κανέλα τριμμένη
  • 1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιοί
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 650 γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • σουσάμι
  • 1 κουτάλια ταχίνι

Εκτέλεση

  1. Βράζουμε 1 ξυλαράκι κανέλα και 3 γαρύφαλλα με 1 ποτήρι νερό για 5 λεπτά.  Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει .
  2. Σ΄ένα  λεκανάκι,  βάζουμε όλα τα υγρά, τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε πολύ καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά .
  3. Προσθέτουμε σιγά – σιγά το αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν πάουντερ.
  4. Αλείφουμε  ένα μέτριο ταψί με ταχίνι, βάζουμε τη ζύμη, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180β. πάνω-κάτω για 50 λεπτά .

 

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Χάρισε μας το like σου!