e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Γεύσεις από Ελλαδα

Σουτζουκάκα Σμυρνέικα – Το φαγητό της εξοχής!

Θα με ρωτήσετε γιατί το «φαγητό της εξοχής»; Τι να σας πω, δεν ξέρω. Έτσι το είχε στο μυαλό της η μικρή μου κόρη. Και από τότε του έμεινε το «παρατσούκλι» στο σπίτι. Και στο σπίτι, στο θέμα του φαγητού, ισχύει ένας κανόνας, ό,τι ευχαριστεί τα παιδιά!

Υλικά

Για τα σουτζουκάκια θα χρειαστούμε

  • 1/2 κιλό κιμά κατά προτίμηση ανάμεικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο με λίγο λιπάκι
  • 2-3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε κρασί και καλά στυμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • αλάτι-πιπέρι-κύμινο-κανέλα
  • 1 αυγό
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένο μαιντανό
  • λίγο ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

  • 4-5 ώριμες ντομάτες περασμένες από τον τρίφτη
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι-πιπέρι-κύμινο
  • 1 κ γλ ζάχαρη
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο

Για το ρύζι

  • 2 π.ν  ρύζι τύπου Αμερικής
  • 3 π ν νερό
  • αλάτι – πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κ σ φυτικό λίπος

Εκτέλεση

  1. Πλάθουμε τους κιμάδες με τα υπόλοιπα υλικα αρκετά για να σπάσουν οι ίνες του κρέατος και να γίνουν αφράτα τα σουτζουκάκια μας.
  2. Βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο σ΄ένα αντικολλητικό τηγάνι και τα τηγανίζουμε ελαφρά απ΄όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε σ΄ενα ταψάκι και πετάμε το λάδι. Καθαρίζουμε το τηγάνι από τυχόν υπολείμματα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει δυο-τρεις βράσεις και βάζουμε τα σουτζουκάκια. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.
  3. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το ρύζι. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το φυτικό λίπος σε μέτρια φωτιά, και μόλις λιώσει ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύοντας συνεχως, να γυαλίσει. Προσθέτουμε το νερό, το αλάτι και τη δάφνη. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά με μισάνοιχτη την κατσαρόλα. Λίγο πριν πιεί όλο το νερό, αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 10 λεπτά περίπου. Μόλις “σκάσει” το ρύζι, που λένε, είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Χάρισε μας το like σου!