e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Γλυκές Αμαρτίες

Σιροπιαστό κέικ λεμονιού με Lemon curd (κρέμα λεμονιού)

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια… φτιάχνεις λεμονάδα!

Και κέικ και γλυκό του κουταλιού και λικέρ και ό,τι άλλο μπορείς να σκεφτείς, αρκεί να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη.

Και φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση, να σας αρέσουν τα «ξινούτσικα».

Υλικά

  • 225 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 225 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 2 κ.γλ. κοφτά μπ πάουντερ
  • 4 αυγά
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 2 κ. γλ. γλυκό λεμόνι ψιλοκομμένο (  το είχα…αφού)

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • χυμό από 3 λεμόνια
  • 1 φλ. νερό
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο (προαιρετικά -κι αυτό το είχα)

Για την lemon curd

  • 4 αυγά
  • 1/3 φλ ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1/2 φλ χυμό λεμονιού
  • 4 κ. σ. βούτυρο σε κομμάτια (το υπόλοιπο που περισσεύει από το κέικ)

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπ πάουντερ κοσκινισμένα, τα αυγά και το ξύσμα από τα λεμόνια
  3. Μόλις ομογενοποιηθούν βάζουμε το γλυκό κουταλιού λεμόνι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα
  4. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε ένα ταψάκι ή ένα μικρό πυρέξ (το δικό μου είναι περίπου 30×21 εκ) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 35-40 λεπτά
  5. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι
  6. Βράζουμε τη ζάχαρη με το χυμό και τον αστεροειδή για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά
  7. Το αφήνουμε να κρυώσει
  8. Μόλις βγει το κέικ το πατάμε λίγο στο κέντρο, αν έχει φουσκώσει πολύ, κάνουμε πολλές τρυπούλες μ΄ένα καλαμάκι και σιροπιάζουμε (καυτό γλυκό -κρύο σιρόπι) Αφήνουμε να κρυώσει
  9. Για την lemon curd βάζουμε λίγο νερό σε μια κατσαρολίτσα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά
  10. Χτυπάμε σε ένα ανοξείδωτο λεκανάκι τα αυγά με τη ζάχαρη ν΄ασπρίσουν (μπράτσα !!!) προσθέτουμε το ξύσμα το χυμό και τέλος το βούτυρο
  11. Ακουμπάμε το λεκανάκι στο μπαιν μαρί χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα μας και να παστεριωθούν τα αυγά (προσοχή στη θερμοκρασία να μην σας κόψουν τα αυγά).
  12. Την σκεπάζετε με  μια μεμβράνη  και την απλώνετε στο κέικ όταν έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.    

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Χάρισε μας το like σου!