e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Σπιτικές γεύσεις

Χοιρινό ρολό γεμιστό με δαμάσκηνα σε σάλτσα με πετιμέζι

Πριν τη γαλοπούλα, ίσως και πριν το γεμιστό κοτόπουλο, την τιμητική του, στην Ελλάδα, είχε το χοιρινό τα Χριστούγεννα

Εξ ου και τα «χοιροσφάγια» του Αγ. Φιλίππου.

Όσο για το συνδυασμό αποξηραμένων φρούτων, κρασιού και πετιμεζιού για να δώσει αυτήν την χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση, ανάγεται στην αρχαιότητα και σκοπό είχε τον εμπλουτισμό βιταμινών στο κυρίως πιάτο.

Υλικά

  • χυμός από 2 μέτρια πορτοκάλια
  • 300 ml κόκκινο γλυκό κρασί
  • 1/2 φλ ελαιόλαδο
  • 250 ml πετιμέζι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Φτιάχνουμε την σος σε αναλογία ανά 1 κιλό κρέας.
  2. Ζητάμε από τον χασάπη να μας ανοίξει για ρολό ένα κομμάτι χοιρινό σπάλα  αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και βάζουμε μια σειρά δαμάσκηνα.
  3. Τυλίγουμε σε ρολό και δένουμε με σπάγκο.
  4. Τοποθετούμε σε γάστρα ή πυρέξ περιχύνουμε με τη σος και σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  5. Ψήνουμε στους 170 πάλι ανάλογα (1 ώρα ανά κιλό) φροντίζοντας να γυρίζουμε το κρέας τακτικά.
  6. Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, αφήνουμε το κρέας να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά, κόβουμε τον σπάγκο και κόβουμε σε λεπτές φέτες.