e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Δισκό...πολις

Δισκό…πολις – Ο Σταυρός του Νότου

Στάση στο 1979 και στον δίσκο "O Σταυρός του Νότου" που έγινε ένας από τους πιο αγαπημένους του ελληνικού κοινού κι έμελλε να κατατάξει τον Νίκο Καββαδία, αυτόν τον ποιητή της θάλασσας, ανάμεσα στους κορυφαίους ποιητές του 20ου αιώνας.

Ας πάρουμε την ιστορία όμως από την πολύ αρχή. Τι είναι ο Σταυρός του Νότου; Ο Σταυρός του Νότου ή αλλιώς Νότιος Σταυρός είναι ένας αστερισμός, ο οποίος σημειώθηκε το 1603 και διαχωρίστηκε από τον Κένταυρο. Λόγω του σταυροειδούς σχήματος που έχει αποτελεί έναν από τους πιο ευδιάκριτους αστερισμούς του νοτίου ημισφαιρίου και βοηθά τους ναυτικούς να προσανατολίζονται όταν ταξιδεύουν. Εξαιτίας του σχήματος του ο Σταυρός του Νότου έχει καταγραφεί στη συνείδηση των ναυτικών ως σημάδι ελπίδας ή ως προάγγελος μαρτυρίων.

Στα δικά μας, ο Σταυρός του Νότου είναι ποίημα του Καββαδία που ανήκει στην ποιητική του συλλογή «Πούσι», αλλά και ο τίτλος ενός από τους πιο υπέροχους δίσκους της ελληνικής μουσικής.

Ο Σταυρός του Νότου, ο οποίος είναι όλος σε ποίηση του τότε άγνωστου ποιητή, αλλά πολύ αγαπημένου του Θάνου Μικρούτσικου, Νίκου Καββαδία και σε μουσική του Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Οι ερμηνείες των τραγουδιών, από τον Γιάννη Κούτρα που έκανε τότε τα πρώτα του βήματα και από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου που μέσα από αυτόν τον δίσκο εκτόξευσε την προσωπική του καριέρα, είναι απλά συγκλονιστικές. Ενώ μέσα στον δίσκο ακούμε και την Αιμιλία Σαρρή να ντύνει με την φωνή το ομώνυμο κομμάτι.

Παρότι ο δίσκος πλέον έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο πωλήσεις και αποτελεί ένα από τα κλασσικότερα μουσικά έργα του αιώνα που μας πέρασε, όταν ήταν να κυκλοφορήσει αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες.

Τα πρώτα προβλήματα τα συνάντησε στις ηχογραφήσεις, όταν ο Αλέκος Πατσιφάς, ο ιδρυτής και διευθυντής της Lyra απογοητεύτηκε από το αποτέλεσμα και ξεκαθάρισε στον Μικρούτσικο, ότι θα κυκλοφορήσει τον δίσκο απλά και μόνο επειδή τον αγαπάει, αλλά καλό θα ήταν ο συνθέτης να ξεχάσει αυτήν την δουλειά.

Με την κυκλοφορία του δίσκου η αντιμετώπιση από τους κριτικούς δεν ήταν καλύτερη αφού «έθαψαν» τον Μικρούτσικο. Βλέπετε τότε ο Καββαδίας δεν ήταν και κανένα μεγάλο όνομα. Ένας ασήμαντος ποιητής ήταν. Αυτό βέβαια άλλαξε με την κυκλοφορία του δίσκου, που παρόλο που «θάφτηκε» από τους κριτικούς από το κοινό λατρεύτηκε και ιδιαίτερα από τους ναυτικούς, οι οποίοι έδιναν ο ένας στον άλλον την κασσέτα για ακούν τις υπέροχες εικόνες που «σκίτσαρε» με την πένα του πάνω στο χαρτί ο Νίκος Καββαδίας και για τους περισσότερους ήταν κομμάτι της δικής τους ζωής.

Σήμερα όλα τα τραγούδια είναι γνωστά και θεωρούνται πλέον ότι ανήκουν στην αφρόκρεμα της ελληνικής μουσικής. Η μελοποίηση των θαλασσινών εικόνων που περιγράφει ο Καββαδίας είναι υποδειγματική από τον συνθέτη, ο οποίος καταφέρνει να ξεπεράσει το εμπόδιο της ομοιοκαταληξίας που θα μπορούσε να τον οδηγήσει στο να δημιουργήσει μονότονες μελωδίες. Η ενορχήστρωση είναι σε γενικές γραμμές απλή, ωστόσο στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε έως και σήμερα ο Μικρούτσικος ουκ ολίγες φορές διασκεύασε τα κομμάτια (τόσο σε ενορχηστρωτικό επίπεδο όσο και στην ερμηνεία του εκάστοτε τραγουδιστή) σε τέτοιο σημείο ώστε να μιλάμε για «καινούργια» τραγούδια.

Δεν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο από το να ακούσετε για ακόμα μια φορά τον υπέροχο, αυτό δίσκο και να μπείτε μέσα στο πλοίο του νου και να το αφήσετε να μπαρκάρει σε αλαργινά λιμάνια και σε ανεξερεύνητες θάλασσες και να ζήσετε μία – μία τις ιστορίες που έγραψε ο Νίκος Καββαδίας και μελοποίησε μοναδικά ο Θάνος Μικρούτσικός.

1 KURO SIWO – Γιάννης Κούτρας
2 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Γιάννης Κούτρας
3 ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ – Αιμιλία Σαρρή
4 ΕΝΑ ΜΑΧΑΙΡΙ – Βασίλης Παπακωνσταντίνου
5 ΓΥΝΑΙΚΑ – Γιάννης Κούτρας
6 ΕΝΑΣ ΝΕΓΡΟΣ ΘΕΡΜΑΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ – Βασίλης Παπακωνσταντίνου
7 FEDERICO GARCIA LORCA – Γιάννης Κούτρας
8 ΑΡΜΙΔΑ – Γιάννης Κούτρας
9 CAMBAY'S WATER – Γιάννης Κούτρας
10 ΕΣΜΕΡΑΛΔΑ – Γιάννης Κούτρας
11 ΠΙΚΡΙΑ – Γιάννης Κούτρας


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

Comment here