e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Ρεπορτάζ

Ο Haig Hadjian και οι Inter Aman στο πολυχώρο Άλικο

Μουσικά Ταξίδια χωρίς Επιστροφή από έναν Αρμένιο μουσικό δημιουργό τον Haig Yazdjian που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 80! Σε ένα νέο σχήμα πάλι με συμπρωταγωνιστές τον μεγάλο κλαρινίστα τραγουδοποιό

Μάνο Αχαλινωτόπουλο και τους Inter Aman μας ταξίδεψαν την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015 στο Άλικο . 

  Ο Αρμένιος Haig Yazdjian γεννήθηκε στη Συρία,η καρδιά του όμως χτυπάει στην στην Ελλάδα, όπου από το 1980 ζει μόνιμα, εδώ έχει γράψει και τα περισσότερα από τα μουσικά του θέματα με πυρήνα πάντα την ανατολίτικη μουσική και το ούτι! Είναι ένας από τους πιο γνωστούς βιρτουόζους στο ούτι κι ένας ιδιαίτερος συνθέτης, ανήκοντας, πλέον, στο μουσικό δυναμικό του τόπου μας, χωρίς, φυσικά, να χάνει την παγκοσμιότητα του σε ethnic και world μελωδίες. 
Ο πρώτος δίσκος του, το ”Talar” , ήταν η αφετηρία ενός πολύχρωμου μουσικού ταξιδιού, το “Amalur”, ο τελευταίος του δίσκος, σύμφωνα με τα γραφόμενα του ιδίου, κλείνει έναν κύκλο και, ταυτόχρονα, ανοίγει ένα νέο. Και πράγματι, ο νέος αυτός δίσκος του, που ο τίτλος του στη γλώσσα των Βάσκων σημαίνει “μάνα γη”, ανανεώνει τη δισκογραφία του Haig Yazdjian, αφού, σύμφωνα με το δημιουργό του, για πρώτη φορά εντάσσει σε δίσκο του τραγούδια με ελληνικό στίχο και χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό ούτι. Όπως αναφέρει στο σημείωμά του, το ηλεκτρικό ούτι φτιάχτηκε μέσα από τη διαρκή αναζήτηση ηχοχρωμάτων και του αποκάλυψε νέους δρόμους έκφρασης που συνδέουν τα “ενθουσιώδη ακούσματα της εφηβείας του” με τα ανατολίτικα μουσικά ηχοχρώματα. Επίσης, ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια που ζει στην Ελλάδα, τραγουδάει, για πρώτη φορά, τραγούδια του στην ελληνική γλώσσα, σε στίχους των Ηλία Κατσούλη, Νίκου Μωραίτη και Ίρις Λουκά. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει τόσο στη συμμετοχή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, όσο και σ’ αυτή του Ara Dinkjian, αφού, κατά τα λεγόμενά του, ένιωσε την ανάγκη ότι, σ’ αυτό το δίσκο του, οι μουσικές εικόνες του, έπρεπε να “συμπληρωθούν” απ’ αυτούς τους δυο καλλιτέχνες που εκτιμά κι αγαπά. Τέλος, την άρτια έκδοση του “Amalur” ολοκληρώνει το πλούσιο, πολύγλωσσο, ένθετο με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες(στίχοι, ονόματα μουσικών και λοιπών συντελεστών, φωτογραφικό υλικό) κι ένα, “από καρδιάς”, σημείωμα του Haig Yazdjian. (Πηγή http://www.ishow.gr/ )

  Εχθές σε μια μοναδική βραδυά στο Άλικο στου Ψυρρή σε ένα ιδιαίτερο πολυπολιτισμικό μουσικό σχήμα το Inter Aman ένας εκρηκτικός Πόντιος, ένας τραγουδιστός κλαρινίστας, ένας σπουδαίος ψάλτης και ένας μοναδικός πιανίστας, μαζί. Το αμάν του κλαρίνου ενώνεται με τον Πόντο, την Αρμενία και τον βυζαντινό ήχο… Το ούτι και η φωνή του Ηaig Yazdjian, το κλαρίνο και η φωνή του Μάνου Αχαλινωτόπουλου, η φωνή του σπουδαίου πόντιου τραγουδιστή Αλέξη Παρχαρίδη, η φωνή του κορυφαίου πρωτοψάλτη Χρήστου Χαλκιά και το πιάνο του Γιάννη Κιριμκυρίδη ενώνονται και ταξιδεύουν στο κοινό αμάν του Inter-Aman. Tαξίδι intercultural σε τόπους και σε χρόνους παλιούς, νέους και μελλοντικούς, με όχημα και πυξίδα το αληθινό αίσθημα και χρώμα που βγαίνει από το τελειότερο μουσικό όργανο, την ανθρώπινη φωνή στις διάφορες εκδοχές της. Πέρα από τους 4 που τραγουδούν, πρόκληση και στόχος είναι να γίνουν και τα όργανα (το ούτι, το κλαρίνο και το πιάνο) φωνές, σύμφωνα με τον πανάρχαιο νόμο της Ανατολής που θέλει τα όργανα να μιμούνται την ανθρώπινη φωνή και να παίζουν άμεσα και ουσιαστικά, δίχως φιοριτούρες και περιφραστικά στολίδια. Ένα intercultural ταξίδι με τρένο το Inter-Aman με τις συνθέσεις του Haig, του Μάνου, τις διασκευές και τους αυτοσχεδιασμούς, σαν ύμνος στην ανθρώπινη φωνή, στο μέλισμα και την ουσία! ( Πηγή. Παρουσία Aliko )

“Εξαιρετική η φωνητική παρουσία του Πρωτοψάλτη Χρήστου Χαλκιά που έψαλε ύμνους του Εσπερινού της εορτής των Εισοδίων και αυτής της Γέννησης του Θεανθρώπου κάτω από τους μαγικούς ήχους στο ούτι του Haig σε μια ονειρική ατμόσφαιρα ανασύστασης της Ανατολής ‘ετσι όπως πολλοί από εμάς τον έχουμε γνωρίσει εδώ και χρόνια αλλά και το μαγικό κλαρίνο του Μάνου Αχαλινωτόπουλου , την μυστικιστική αυτή σύνθεση που είχε άρωμα Ανατολής , της αγαπημένης μας Πόλης και των μακρινών Ακρίτων του Πόντου της παράδοσης ενός μοναδικού γεγονότος αλλά κι ενός ενιαίου μουσικά έθνους που συμπλήρωνε η επίσης άλλη υπέροχη φωνή του Αλέξη Παρχαρίδη μέσα από όλα αυτά τα αυτοσχέδια «τεριρέμ» πραγματικά οι Inter Aman μας πέρασαν στην άλλη διάσταση !

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Χάρισε μας το like σου!