Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Γερμανού: «ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ» στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on email
images_joomlart_article_bab2d5d59ac444db8043a4f3e32c9f0e

Η συνέντευξη του γράφοντος μαζί με την κολλητή του Μαριάμ με τον Αρμενιστή Βαγγέλη Γερμανό, ήταν ομολογουμένως μία υπέροχη εμπειρία για αμφότερες τις πλευρές!

Δεν μπορούσαμε, λοιπόν, παρά να ανταποκριθούμε στο ευγενικό κάλεσμα του στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου, «ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ», στο γνωστό βιβλιοπωλείο και χώρο πολιτισμού στο κέντρο των Αθηνών, ΙΑΝΟΣ, δυο μέρες μετά, στις 28 Μαίου.

Φτάνουμε στην ώρα μας, ο χώρος γεμάτος με ανθρώπους κάθε ηλικίας (βλέπετε, ο Βαγγέλης έχει μια υπέροχη θητεία τριανταπέντε περίπου χρόνων στο ελληνικό ποιοτικό τραγούδι!). Βλέπουμε και χαιρετάμε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που θα μιλήσουν για το έργο του Βαγγέλη, την «βετεράνο» ηθοποιό Άννα Φόνσου, τον αγαπημένο τραγουδοποιό Νίκο Ζιώγαλα και τον ποιητή και Πρόεδρο της εταιρείας συγγραφέων Δημήτρη Καλοκύρη, καθώς βέβαια και τον Βαγγέλη που μας υποδέχεται με το ζεστό του χαμόγελο, ως συνήθως. Κάποια στιγμή βλέπουμε και τον Γιάννη Ζουγανέλη και την τραγουδοποιό Ευριδίκη, που ήρθαν να τιμήσουν τον τιμώμενο κι αυτοί.

Όση ώρα περιμένουμε για την έναρξη, ο Βαγγέλης, η Άννα και ο Νίκος περιφέρονται στο χώρο απλά και ταπεινά, συνομιλούν και χαιρετούν αυτούς που έχουν έρθει. Ακριβώς μπροστά μας κάθεται η κόρη του Βαγγέλη, η οποία έχει κληρονομήσει όλα τα χαρακτηριστικά του, αυτή που ακούγεται με τη γλυκιά της φωνούλα, μικρό κοριτσάκι, στο αγαπημένο τραγούδι του: Στη μπανιέρα δυο-δυο, να τραγουδάει στο ρεφραίν με τον πατέρα της. Ευχάριστη και γλυκιά, σα να μη την έχει ακουμπήσει ο χρόνος που από τότε έχει περάσει, σήμερα επαγγελματίας χορεύτρια, σιγοψιθυρίζει όλα τα τραγούδια του πατέρα της που ακούγονται διακριτικά από τα ηχεία του Ιανού, μέχρι να αρχίσει η παρουσίαση.

Πρώτος θα μιλήσει ο Νίκος, τονίζοντας πόσο κουράγιο και ελπίδα έδωσε, σε όλους τους νέους μουσικούς και τραγουδοποιούς την δεκαετία του 80, η επιτυχία του Βαγγέλη με τα μοναδικά «Μπαράκια», τον πρώτο του δίσκο το 1981., όπου συμμετείχαν και ο Διονύσης Σαββόπουλος με την πολύ νέα τότε Ελευθερία Αρβανιτάκη (και βέβαια ποιος δεν λατρεύει το «Σε θέλω» από εκείνο το βινύλιο με την ερμηνεία και των τριών!…). Ήταν, μας λέει, μια δύσκολη εποχή για την ελληνική μουσική και τους νέους τραγουδοποιούς, φοβόμασταν να βγούμε στην αγορά, η οποία έδειχνε κουρασμένη, δυσκίνητη και αρκούμενη στα ήδη αναγνωρισμένα μεγάλα ονόματα.

Και ξαφνικά εμφανίζονται από το πουθενά τα «Μπαράκια», συνεχίζει ο Νίκος, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, με τραγούδια πραγματικά ποιοτικά και διαλεκτά ένα-ένα! Και είναι ο κόσμος, ο φιλόμουσος και φιλότεχνος κόσμος, αυτός που αγκαλιάζει και αναδεικνύει αυτόν τον δίσκο και τον δημιουργό του, και μας βοηθάει να ανοίξουμε και οι υπόλοιποι τα φτερά μας και να πετάξουμε μουσικά. Κλείνει ο Νίκος τονίζοντας ότι, θεωρεί μεγάλη του τιμή να μιλάει σήμερα για τον Βαγγέλη και να στέκεται δίπλα του, και ότι πάντα θα τον εκτιμά ιδιαίτερα για όλη την συμβολή του στα μουσικά ελληνικά δρώμενα.

Η Άννα Φόνσου θα είναι πιο λακωνική. Θα τονίσει πόσο την έχουν συντροφέψει για πολλά χρόνια τα γλυκά -αλλά όχι  γλυκανάλατα- τραγούδια του Βαγγέλη, που είναι αξιοσημείωτο πόσο πετυχημένα και ολοκληρωμένα κάνει μόνος του όλα όσα αφορούν ένα τραγούδι: και τον στίχο και την μουσική και την ερμηνεία! Εξαίρει τις υποκριτικές ικανότητες του, θυμίζοντας μας τις πετυχημένες συμμετοχές του σε τηλεοπτικές σειρές όπως το "Γλυκόξινο κρασί" και οι "Νυχτερινοί ακροβάτες", καθώς και σε κινηματογραφικές ταινίες όπως οι:  "Βαριετέ", "Ο αδελφός μου κι εγώ", "Χάρτινο καράβι" και "Κόκκινος κύκλος".

Πριν παραδώσει την ομιλητική σκυτάλη στον Δημήτρη Καλοκύρη, θα μας πει ότι αυτό που θαυμάζει στον Βαγγέλη είναι ότι, δεν πρόκειται απλά για ένα ολοκληρωμένο τραγουδοποιό ποιοτικής μουσικής, αλλά για ένα υπέροχα φιλοσοφημένο άνθρωπο, με τον οποίο δεν χορταίνει κανείς να συζητάει και να μοιράζεται απόψεις και εμπειρίες. Ενθυμούμενοι κι εμείς την μόλις προ δύο ημερών εμπειρία μας της συνέντευξης μαζί του, αναλογιζόμαστε την στιγμή εκείνη πόσο δίκιο έχει η αειθαλής ηθοποιός μας!…

O Δημήτρης με εύστοχες παρατηρήσεις και πηγαίο χιούμορ θα επικεντρωθεί όχι μόνο τους 12 δίσκους και τα 130 τραγούδια – αποκλειστικές δημιουργίες του Βαγγέλη σε όλα τα επίπεδα –  αλλά και στο πνεύμα φιλοσοφίας που αναδύεται από όλες τις μικρές προτάσεις και σκέψεις του Βαγγέλη στον «Αρμενιστή».

«Κάποιοι θεωρούν ότι το σύμπαν είναι μια τεράστια βιβλιοθήκη. Κάποιοι άλλοι ότι είναι επίπεδο, ισότροπο, άπειρο, νοητό, μια ψευδαίσθηση, πεπερασμένο. Ο Βαγγέλης Γερμανός, μετά από μερικές σημειώσεις του για τις «Ρότες των τραγουδιών», λύνει το ζήτημα με ένα συμπέρασμα κοσμικού βεληνεκούς: ότι το σύμπαν δεν είναι τίποτε απ’ όλα αυτά. Είναι ένα μεγάλο τραγούδι!» (βλ. https://www.ianos.gr/magazine/o-dimitris-kalokiris-grafei-gia-ton-armenisti-touvaggeli-germanou.html )

 

Τέλος θα μιλήσει ο ίδιος ο Βαγγέλης, λέγοντας ότι επιτέλους, εκπληρώθηκε μια παλιά του επιθυμία, να εκδώσει όλα τα τραγούδια του ο ίδιος, παρτιτούρες και στίχους, σε ένα ενιαίο σύνολο, πνευματικός καρπός σαράντα κάπου χρόνων! Ευχαριστεί όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα τον Ιανό για την σύνολη φιλοξενία, ενώ ξαναθυμίζει την άποψη του -στην οποία και ο Νίκος είχε πριν αναφερθεί, πόσο του άλλαξε την μουσική οπτική γωνία- ότι ένα τραγούδι δεν είναι μουσειακό έκθεμα, αλλά ζωντανός οργανισμός. Οπότε κανείς δημιουργός δεν είναι αναγκασμένος να τραγουδάει μια ζωή το ίδιο τραγούδι με τον ίδιο τρόπο, αλλά μπορεί και έχει δικαίωμα ως δημιουργός, να αλλάζει και την μουσική και τον στίχο του ακόμα, ανάλογα με τις διαθέσεις και την εξέλιξη του.

Θα αναφερθεί επίσης, με αφορμή την συμμετοχή του στο τηλεοπτικό MUSIC SCHOOL, στην σημασία της μουσικής παιδείας για τα παιδιά. Τονίζει με πόσο σεβασμό στην παιδική ψυχή ανέλαβε το έργο αυτό, και ότι δεν θα το έκανε αν δεν ήξερε πόσο πραγματικά ωφελούνται τα παιδιά με αυτή την πρώιμη συνάντηση τους με την μουσική και το τραγούδι. Απόδειξη αυτού, οι ανεξάντλητες ευχαριστίες των γονιών των παιδιών, για την ωφέλεια που αποκόμισαν τα παιδιά τους και την θετική διαφορά που είδαν σε αυτά μετά την ολοκλήρωση της εκπομπής.

Συνεχίζοντας όμως την αναφορά του στη σημασία του τραγουδιού για την ιδιοσυγκρασία του τραγουδοποιού, ανοίγοντας το βιβλίο του θα μάς διαβάσει, ως απόσταγμα της εμπειρίας του, τα εξής λόγια του από την παράγραφο «Ατέλειωτη παρτίδα»: «Σαν τραγουδοποιός, ο μόνος πιθανός τρόπος να ξεφύγεις από την ατομικότητα σου (να βγεις απ’ το πετσί σου, ν’ ανοίξεις ψυχικά), είναι να την εκχωρείς κάθε φορά στο τραγούδι σου, να μετατρέπεσαι δηλαδή σιγά σιγά σε τραγούδι. Αφήνοντας το τραγούδι να χαράζει μόνο του τη ρότα του μέσω του αυτοσχεδιασμού, σώζεσαι κι εσύ μαζί του από τη φθορά.» Εμείς στο σημείο αυτό δεν μπορούμε παρά να θυμηθούμε τα προηγούμενα λόγια της Άννας, ότι στο πρόσωπο του Βαγγέλη δεν γνώρισε απλά έναν τραγουδοποιό, αλλά έναν ολοκληρωμένο και φιλοσοφημένο άνθρωπο!
Η συνέχεια επί… της σκηνής!

«Ας κλείσουμε με δυο τραγούδια» μας λέει, «και μετά παίζω και κάνα δυο που θα μού πείτε εσείς ποια θα είναι»! Περιττό να σας πούμε ότι τα δύο έγιναν πάνω από δέκα, και λόγω του ενθουσιασμού και της συμμετοχής του θερμού ακροατηρίου, αλλά και λόγω του κεφιού και της αγάπης του Βαγγέλη, που χαμογελαστός και αγέραστος στο σκαμπό αγκαλιά με την κιθάρα του, μας ταξίδεψε σαν «Δραπέτης», βγάζοντας τις «Μάσκες», παρέα με «έναν σκουπιδιάρη» και κάτι «Αλεπούδες», τραγουδώντας με πάθος «Σε θέλω» στην αγαπημένη του, ακόμα και μέσα στην «Μπανιέρα»!

Αναχωρήσαμε με τις καλύτερες αναμνήσεις και το πιο ευχάριστο συναίσθημα μέσα στις καρδιές μας, ευγνωμονώντας τους ουρανούς και την καλοτυχία μας που έχουμε τέτοιους σημαντικούς τραγουδοποιούς και ανθρώπους, όπως τον Βαγγέλη, να μας ταξιδεύουν, αλλά και να μας διδάσκουν όχι μόνο με την μουσική τους, αλλά και με το συνολικό ήθος και τον χαρακτήρα τους. Και να μην παραλείψουμε να πούμε ότι, ο «ΑΡΜΕΝΙΣΤΗΣ» δεν είναι μόνο ένα βιβλίο για μουσικούς, επειδή έχει παρτιτούρες και στίχους, αλλά είναι για όλους μας, αφού έχει και τα υπέροχα κειμενάκια του Βαγγέλη, απόσταγμα μιας ζωής της ευγενικής και ευαίσθητης αυτής μουσικής ψυχής, τα οποία μάλιστα επιδέχονται πολλές αναγνώσεις και εμβαθύνσεις!…

{gallery}reviews/germanos_vivlio{/gallery}

#Tags:

Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, χαρίστε μας το like σας

Latest...

Δείτε πριν φύγετε

«Δεν τρέχει τίποτα» από τον Χρίστο Αντωνιάδη: Η νέα του δυναμική ερωτική μπαλάντα με την υπογραφή της Ελένης Γιαννατσούλια (βιντεοκλίπ)

Ως άξιος εκπρόσωπος και υποστηρικτής, του καλού και αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού, ο Χρίστος Αντωνιάδης, μετά και την τεράστια επιτυχία, του «Πέσαν οι Γέφυρες», επιστρέφει δισκογραφικά,