e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Ρεπορτάζ

Scorpions live@Athens 2018: Once in a lifetime… NOT!!!! (pics)

Οι Scorpions είναι ένα συγκρότημα που δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ από την σκηνική του παρουσία όσες φορές και αν τους δεις Και δεν θα σταματήσουν να γεμίζουν στάδια, όσες τελευταίες συναυλίες και αν κάνουν.

Το να παραμένεις στην Αθήνα το καλοκαίρι, μπορεί να πει κανείς πως μοιάζει και με κατάρα, ειδικά αν δεν έχεις την ευκαιρία να αποδράσεις έστω τα σαββατοκύριακα. Υπάρχει όμως και μια ευχάριστη νότα, η οποία μπορεί να το μετατρέψει σε ευλογία. Και αυτή η νότα, ονομάζεται «συναυλίες». Ποιο καλοκαίρι μας θα είχε αξία αν δεν είχαμε παρακολουθήσει κάποιες πολύκροτες συναυλίες; Μια από αυτές τις συναυλίες ήταν και αυτή των Scorpions που παρακολουθήσαμε χθες το βράδυ στο Καλλιμάρμαρο. Η φράση «η τελευταία συναυλία τους» έχει καταντήσει βαρετό ανέκδοτο βέβαια, μιας και έχουμε δει κάμποσες τελευταίες συναυλίες τους, αλλά δεν ήταν αυτό το πρόβλημα χθες. Άλλωστε οι Scorpions είναι ένα συγκρότημα που δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ από την σκηνική του παρουσία όσες φορές και αν τους δεις Και δεν θα σταματήσουν να γεμίζουν στάδια, όσες τελευταίες συναυλίες και αν κάνουν. Το πρόβλημα έγκειται στο πως την είχαν παρουσιάσει και τι προσδοκίες μας είχαν δημιουργήσει.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η κακή διοργάνωση της συναυλίας ήταν κάτι που έγινε αντιληπτό από πολύ ώρα πριν την έναρξη. Σχεδόν ανύπαρκτο προσωπικό και περίπου 60.000 κόσμος να πρέπει να περάσει από δύο πολύ μικρές εισόδους. Εν ολίγοις, η κρατική ορχήστρα βγήκε στην σκηνή λίγα λεπτά μετά τις 9 αλλά ούτε ο μισός κόσμος δεν είχε καταφέρει να μπει μέσα στο στάδιο ενώ είχε περάσει τουλάχιστον μια με μια μισή ώρα αναμονής στην ουρά. Η αγανάκτηση του κόσμου και οι αντιδράσεις του έφεραν σαν αποτέλεσμα να ανοίξουν διάπλατα τα κάγκελα και πλέον ο κόσμος να μπαίνει μαζικά χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο στα εισιτήρια και φυσικά κάνεις να μην καθίσει στην θέση που του αναλογούσε σύμφωνα με το εισιτήριο του.

Η συναυλία είχε διαφημιστεί ως «Οι Scorpions θα εμφανιστούν με την κρατική ορχήστρα Αθηνών και αυτή η συνύπαρξη είναι κάτι μοναδικό από μόνο του, γιαυτό και χαρακτηρίζεται ως “Once in a lifetime”» όπως υποστήριξαν δυο μήνες περίπου πριν, στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν. Συνύπαρξη δεν υπήρξε πουθενά. Η κρατική ορχήστρα Αθηνών έκανε support act, δηλαδή απλά «άνοιξε» την συναυλία των θρυλικών Σκορπιών παίζοντας κάποια από τα κομμάτια τους. Μοναδική στιγμή συνύπαρξης στην σκηνή ήταν όταν ο Rudolf Schenker βγήκε στην σκηνή και συνόδεψε με την κιθάρα του την κρατική ορχήστρα στο τραγούδι “Rock you like a Hurricane” αλλά μέχρι εκεί.

Περνώντας στο κομμάτι όπου οι Scorpions ανεβαίνουν εν τέλει στην σκηνή δεν έχω να πω πολλά. Όπως είπα και στην αρχή είναι ένα συγκρότημα που δεν θα σε απογοητεύσει εύκολα σε live του. Αν λάβουμε υπ’ όψιν και την ηλικία τους, αυτό που ξέρουν να κάνουν, το κάνουν παραπάνω από πολύ καλά. Σχεδόν πέντε δεκαετίας εμπειρίας και η αλληλεπίδραση με το κοινό είναι κάτι μοναδικό εκείνη την στιγμή που συμβαίνει. Το set list δεν αποτέλεσε καμία απολύτως έκπληξη, μάλιστα πρέπει να είναι το ίδιο ακριβώς με εκείνου του 2016. Αν έχετε ξαναδεί τους Scorpions live και δεν καταφέρατε να παρευρεθείτε χθες, δεν χάσατε τίποτα απολύτως. Αν δεν τους έχετε ξαναδεί και δεν παρευρεθήκατε, απλά θα είχατε δει τους Scorpions live. Μια και μοναδική στιγμή που απόλαυσα εγώ προσωπικά αλλά και όλοι οι υπόλοιποι χιλιάδες παρευρισκόμενοι ήταν η αναφορά στον «θείο» Lemmy, όπως αγαπάμε να αναφερόμαστε σε αυτόν, και η στιγμή που έπαιξαν το “Overkill” !!!!! Ήταν η στιγμή που πραγματικά σείστηκε το Παναθηναϊκό Στάδιο!!

Δεν ξέρω αν μετάνιωσα που πήγα ή όχι. Το να ακούω τις μπαλάντες «Wind of change» και «Send me an angel» live είναι κάτι που πάντα θα με ανατριχιάζει μιας και ήταν τα πρώτα δύο κομμάτια που άκουσα από τους Scorpion κάπου στις αρχές του Γυμνασίου και έτσι μέσα από αυτά τους γνώρισα. «Black out» και «Big city nights» είναι δυο τραγούδια που επίσης έχω λατρέψει για διαφορετικούς λόγους του καθένα, και μάλιστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Μπορώ να πω όμως με σιγουριά πως η ταλαιπωρία που περάσαμε μέχρι να πάρουμε και το φωτογραφικό μας πάσο, δεν αποζημιώθηκε από την έκβαση συνολικά της συναυλίας.

Photo Credit: Peter Papapetros

Comment here