Λίνα Ροδοπούλου: Ελπίζω η κοινωνικότητα και οι ανθρώπινες σχέσεις να επιστρέψουν όπως τις ξέραμε

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on email
lina-rodopoulou

Η Λίνα Ροδοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και από τα πρώτα μαθητικά της χρόνια έδειξε ιδιαίτερη κλίση στη μουσική και τις τέχνες

Συνέντευξη Βίκυ Ανδρή

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σπούδασε μουσική (κλασσική κιθάρα και δίπλωμα μονωδίας) καθώς και χορό.

Το 2019 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός της δίσκος «NouvellePassion» με γαλλικά τραγούδια σε μουσική επιμέλεια και κλασσικές κιθάρες του Παναγιώτη Μάργαρη.

Ορμώμενη από τους στίχους του τραγουδιού σου, που ομολογουμένως είναι εξαιρετικοί, όπως και η ερμηνείας σου, τι πιστεύεις; Φοβούνται οι άνθρωποι να παραδοθούν και ν’ ακούσουν τη φωνή της καρδιάς τους;

Θεωρώ ότι οι περισσότεροι φοβούνται και αυτό γιατί για να κατορθώσει κάποιος να ακολουθήσει τη φωνή της καρδιάς του πρέπει να έχει προηγηθεί η αυτογνωσία, η οποία είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Έπειτα απαιτείται τόλμη ώστε να μπορούμε να αντέξουμε το τίμημα αυτής της στάσης ζωής, μιας και κάτι τέτοιο μας βγάζει από την ασφάλεια μας.

Η Λίνα φοβάται;

Φοβάμαι τη μοναξιά διότι τη ζωή μας τη φτιάχνουν οι άνθρωποι γύρω μας. Επίσης φοβάμαι μην χάσω οτιδήποτε θέλω να θεωρώ ως δεδομένο, όπως η υγεία τόσο η δική μου όσο και των κοντινών μου ανθρώπων.

Πέντε λέξεις που θα περιέγραφες εσένα

Ρομαντική, ονειροπόλα, επίμονη, τελειομανής, ευαίσθητη.

Ποιο χαρακτηριστικό προτιμάς περισσότερο σε κάποιον;

Προτιμώ και εκτιμώ πολύ την ειλικρίνεια, δε μου αρέσει καθόλου το ψέμα, επίσης εκτιμώ πολύ την ενσυναίσθηση που μπορεί να δείχνει κάποιος για τις καταστάσεις που μπορεί να βιώνω.

Ποια είναι τα δυνατά σου σημεία και ποιες οι αδυναμίες σου;

Τα δυνατά μου σημεία είναι κατ΄ αρχάς ότι θέλω να εκτελώ επιτυχώς κάθε τι με το οποίο καταπιάνομαι, και αυτό γιατί είμαι αρκετά τελειομανής, αλλά και γιατί επιλέγω στη ζωή μου να κάνω τα πράγματα που αγαπώ. Άλλο ένα χαρακτηριστικό που θεωρώ δυνατό σε εμένα είναι ότι ακόμη και στις δύσκολες καταστάσεις θέλω να βλέπω το όφελος που μπορεί να έχουν και αυτό γιατί ακόμη και τα πιο δυσάρεστα πράγματα κάτι μας προσφέρουν και αποτελούν μαθήματα ζωής.

Στις αδυναμίες μου θα βάλω ότι είμαι αρκετά ευαίσθητη, και στις διάφορες εκφάνσεις της ζωής μου καταθέτω όλον μου τον εαυτό χωρίς εκπτώσεις, κάτι για το οποίο δε μετανιώνω μεν αλλά πολλές φορές όταν απογοητεύομαι νιώθω ότι το πληρώνω, και ίσως το εκφράζω πολύ έντονα κάποιες φορές.

Τι είναι για σένα δυστυχία και τι ευτυχία;

Η ευτυχία όπως και η δυστυχία είναι καταστάσεις του μυαλού, εννοώντας ότι μπορεί κάποιος να βρίσκεται σε ένα μέρος και να το απολαμβάνει, ή μπορεί με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες να νιώθει πολύ άσχημα για τους δικούς του λόγους. Έτσι λοιπόν για εμένα ευτυχία κάθε στιγμή που βρίσκομαι εκεί που νιώθω ότι θέλω να είμαι, ενώ δυστυχία είναι οι στιγμές που νιώθω ότι παλεύω με τους δαίμονες μου, γιατί όλοι μας παλεύουμε κάποια στιγμή με αυτούς.

Πώς πρωτοεμφανίστηκε η μουσική στη ζωή σου;

Η μουσική εμφανίστηκε από τα πρώτα παιδικά μου χρόνια μιας και έχω μεγαλώσει σε ένα σπίτι όπου αυτή είχε σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα μας, προέρχομαι από μία οικογένεια φιλόμουση και φιλότεχνη οπότε δε μπορώ να καθορίσω τη στιγμή της εμφάνισης της, νιώθω ότι με συντροφεύει σε όλη μου τη ζωή.

Tι ρόλο παίζει;

Για εμένα η μουσική είναι ένα καταφύγιο για όλες τις στιγμές μου, καλές και κακές, επίσης αποτελεί τον τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων αλλά και τις αισθητικής μου. Πολλές φορές νιώθω ότι μέσω της μουσικής μου καθορίζομαι και ως άνθρωπος.

Η μουσική έχει «ταμπέλες»;

Κατά τη γνώμη μου η μουσική είναι μια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει ταμπέλες.  Όλα τα μουσικά είδη επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των κοινών στοιχείων που μπορεί να έχουν. Τις ταμπέλες τις βάζουμε εμείς λόγω της ανάγκης που έχουμε να καθορίζουμε τα πάντα.

Πόσο δύσκολο είναι να γράφεις και να ερμηνεύεις;

Το να ερμηνεύσεις κάτι που ο ίδιος έχεις γράψει είναι αρκετά εύκολο και αυτό γιατί ήδη γνωρίζεις τι θέλει να πει το δημιούργημα αυτό, επομένως δεν υπάρχουν διλήμματα στην ερμηνεία. Το αντίθετο όμως, δηλαδή το να γράψεις κάτι το οποίο γνωρίζεις ότι θα ερμηνεύσεις ο ίδιος είναι αρκετά δύσκολο και αυτό γιατί ο δημιουργός παγιδεύεται από τις απαιτήσεις που αυτός μπορεί να έχει όσον αφορά το μελλοντικό δημιούργημα και αυτό ως ερμηνευτής πλέον.

Ποια τα μουσικά σου πρότυπα και τι συνεργασίες θα ήθελες να κάνεις;

Τα μουσικά μου πρότυπα προέρχονται τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη διεθνή σκηνή. Η Νάνα Μούσχουρη μπορώ να πω ότι είναι το ίνδαλμα μου. Όσον αφορά τις συνεργασίες είμαι ανοιχτή σε οτιδήποτε γίνεται με αγάπη και είναι σύμφωνο με τη μουσική μου αισθητική. Δε μπορώ να πω όχι στην καλή μουσική ακόμη και αν αυτή  γεφυρώνει διαφορετικά πράγματα.

Tώρα που τελούμε υπό καθεστώς «ελεύθερης πολιορκίας» πώς νοιώθεις; Tι λες για όλο αυτό;

Για την παρούσα κατάσταση έχω να πω ότι είναι κάτι το οποίο δε φανταζόμουν ότι μπορεί να συμβεί, νιώθω ότι βιώνουμε από τώρα σκηνές που ανήκουν στο μακρινό μέλλον. Η μόνη μου ευχή είναι να είναι κάτι παροδικό και όχι η έναρξη μιας νέας εποχής όπου απ΄ τη μια θα απειλούμαστε και απ΄ την άλλη θα στερούμαστε πλέον βασικές ελευθερίες. Ελπίζω η κοινωνικότητα και οι ανθρώπινες σχέσεις να επιστρέψουν όπως τις ξέραμε.

Πόσα πλακάκια έχεις στο μπάνιο σου; (Kάνω γκάλοπ γιατί εγώ τα μέτρησα)

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ιδέα! Μπορεί όμως και να είναι ισάριθμα με τα τραγούδια που λέω την ώρα που βρίσκομαι στο μπάνιο!

Bλέπεις και κάτι θετικό σ’ αυτό που βιώνουμε;

Και βέβαια υπάρχουν και θετικά. Κατ΄ αρχάς κάτι τέτοιο μας κάνει να εκτιμούμε κάθε τι που έχουμε στη ζωή μας και μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένο. Επίσης θεωρώ ότι μας έχει αλλάξει όλους προς το καλύτερο, πέρα από τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που ζούμε το γεγονός ότι όλοι βιώνουμε ένα κοινό πρόβλημα είναι κάτι που μας ενώνει. Το θετικό που διαπίστωσα σε εμένα είναι ότι με έκανε να εκτιμήσω τη φύση και τις ομορφιές της, πράγμα που ως παιδί της πόλης δεν είχα σκεφτεί ποτέ. Τώρα που η κοινωνικοποίηση είναι δύσκολη αποτελεί μια διέξοδο για πολλούς.

Ποιο όνειρό σου δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα;

Είμαι ευτυχής για το γεγονός ότι προσπάθησα πολύ για να έχω στη ζωή μου τα πράγματα που αγαπώ οπότε δε μπορώ να πω ότι έχω κάποιο όνειρο ανεκπλήρωτο.

Μπορώ όμως να πω ότι όσον αφορά τη μουσική η μεγάλη μου επιθυμία να ασχοληθώ με αυτήν έχει πάρει σάρκα και οστά αλλά σίγουρα ονειρεύομαι να κάνω πολλά περισσότερα βήματα στο χώρο της τέχνης

Tι δώρο θα ήθελες να σου φέρει ο Άη Βασίλης;

Θα ήθελα να μου φέρει πίσω την πολυπόθητη κανονικότητα αλώβητη, όπως αυτή που είχαμε παλαιότερα και ίσως δε εκτιμούσαμε.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου απόφθεγμα;

Το αγαπημένο μου απόφθεγμα είναι ότι: όταν θέλεις κάτι τότε όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και σου εύχομαι ο Άη Βασίλης να σου φέρει το δώρο που ονειρεύεσαι, ενώ ο κορονοϊός να σταματήσει να μεταδίδεται και με τα ντεσιμπέλ, ώστε να σε απολαύσουμε γρήγορα από κοντά.

Εγώ ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω τις ευχές!

Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, χαρίστε μας το like σας

Latest...

Δείτε πριν φύγετε

«Δεν τρέχει τίποτα» από τον Χρίστο Αντωνιάδη: Η νέα του δυναμική ερωτική μπαλάντα με την υπογραφή της Ελένης Γιαννατσούλια (βιντεοκλίπ)

Ως άξιος εκπρόσωπος και υποστηρικτής, του καλού και αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού, ο Χρίστος Αντωνιάδης, μετά και την τεράστια επιτυχία, του «Πέσαν οι Γέφυρες», επιστρέφει δισκογραφικά,