Συνέντευξη – Θοδωρής Τσάτσος: Τα στερεότυπα που συνοδεύουν τα άτομα με οπτική αναπηρία είναι πολλά

tsatsos1
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on email

«Αυτό είναι το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό. Μόνο με την καρδιά μπορεί κάποιος να δει σωστά -αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά δεν μπορούν να τα δουν τα μάτια». Ο μικρός Πρίγκιπας

Βλέποντας τις φωτογραφίες του Θοδωρή Τσάτσου και ακούγοντας τη μουσική του μού ήρθαν στο μυαλό αυτές οι λέξεις, από το αγαπημένο βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος στιχουργός και ερμηνευτής Θοδωρής Τσάτσος παρουσιάζει το πρώτο του τραγούδι με τίτλο «Λογικός εκ γενετής» σε μουσική του Σπύρου Παρασκευάκου. Ο «Λογικός εκ γενετής» αποτελεί τον προάγγελο του ολοκληρωμένου του album που θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα από την MLK.

Λίγα λόγια για  τον ταλαντούχο μουσικό-νομικό-ψυχολόγο. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως ψυχολόγος, και είναι συνιδρυτής του εθελοντικού οργανισμού «Διαβάζω για τους άλλους», ο οποίος προωθεί την ισότιμη πρόσβαση ατόμων με απώλεια όρασης στη γνώση και τη λογοτεχνία. Ξεκίνησε να ασχολείται με το τραγούδι στα εφηβικά του χρόνια. Έκανε μαθήματα τραγουδιού για οκτώ χρόνια με τη δασκάλα φωνητικής Ασημίνα Μόρφη. Από την ηλικία των δεκαοκτώ άρχισε να συμμετέχει ως τραγουδιστής σε συγκροτήματα που έπαιζαν κομμάτια ξένου και ελληνικού ρεπερτορίου. Κατά την ίδια περίοδο ξεκίνησε να γράφει τους πρώτους του στίχους. Έχει γράψει τη συλλογή διηγημάτων, «Εκτός οπτικού πεδίου» (εκδ. Εύμαρος).

Γιατί  «Λογικός εκ γενετής»; Ταυτίζεσαι;

Αν και δεν αυτοβιογραφούμαι συχνά στους στίχους μου, αυτό είναι ένα απόλυτα προσωπικό κομμάτι. Ήμουν πάντα ένας άνθρωπος με πολύ έντονο συναίσθημα, το οποίο όμως, σε διάφορες κρίσιμες στιγμές, η λογική μου με απέτρεψε να το εκδηλώσω όπως ήθελα. Σε αυτή την αντίθεση αναφέρεται το κομμάτι.

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με τη μουσική;

Οι μελωδίες κέντριζαν την προσοχή μου από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Μέχρι το γυμνάσιο δεν αποτελούσε μέρος της καθημερινότητάς μου. Άκουγα πολλή μουσική που όμως δεν επέλεγα ο ίδιος. Ύστερα άρχισα να ανακαλύπτω μόνος μου δημιουργούς και συνειδητοποίησα πως είναι ένας κόσμος που με μαγεύει.

Τι ρόλο διαδραματίζει η μουσική, καθώς και η μουσική εκπαίδευση στη ζωή των τυφλών ατόμων;

Δεν ξέρω τι απάντηση μπορώ να δώσω σε αυτή την ερώτηση. Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν πολύ τη μουσική, είτε ενεργητικά είτε ως ακροατές. Προφανώς και για αρκετούς τυφλούς ισχύει το ίδιο. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως οι έννοιες μουσική και τυφλότητα συνδυάζονται αυτόματα.

Τι δυσκολίες συνάντησες στις μουσικές σου σπουδές;

Στα οκτώ χρόνια που έκανα μαθήματα με την Ασημίνα Μόρφη η εμπειρία μου ήταν πολύ όμορφη και εποικοδομητική. Είχε ένα εξαιρετικά άμεσο και ευρηματικό τρόπο να με διδάσκει και να μου εξηγεί πράγματα που θα ήταν πιο απλά  για βλέποντες μαθητές. Η καλή σχέση μαθητή και δασκάλου είναι πολύ σημαντική, πόσο μάλλον στην περίπτωση ενός μαθητή με αναπηρία.

Υπήρξε κοινωνική στήριξη σ’ αυτή σου την προσπάθεια;

Είχα την ευτυχία να έχω πάντα δίπλα μου μια οικογένεια και πολλούς φίλους που στήριζαν τις επιλογές μου. Το πιο σημαντικό ακόμα είναι πως συχνά με παρακινούν να εξελίσσομαι και να ζητάω περισσότερα από τον εαυτό μου.

Τι  ευκαιρίες έχει ένα άτομο με οπτική αναπηρία, σχετικά με την ένταξή του στον επαγγελματικό χώρο της μουσικής, αλλά και γενικότεραμε τη μουσική επαφή;

Τα στερεότυπα που συνοδεύουν τα άτομα με οπτική αναπηρία είναι πολλά και παίζουν τεράστιο ρόλο στον περιορισμό των ευκαιριών σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους. Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμα προκειμένου να πούμε πως είμαστε μια συμπεριληπτική κοινωνία.

Tι συμπαθείς και τι αντιπαθείς στους ανθρώπους;

Συμπαθώ την αλληλεγγύη, την ευγένεια, το ταλέντο και την ομορφιά. Αντιπαθώ το φανατισμό, την αλαζονεία, την μικροψυχία και την άρνηση για αλλαγή.

Oι άνθρωποι που έχουν όραση σε αποδέχονται;

Έχω πολλούς υπέροχους φίλους και συνεργάτες. Όσα όμορφα έχουν έρθει στη ζωή μου τα χρωστάω σε ανθρώπους. Δεν πιστεύω σε δύο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, σε αυτούς με όραση και αυτούς χωρίς.

Tι σε δυσκολεύει περισσότερο στην καθημερινότητά σου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν έχουν έρθει σε επαφή μ’ ένα τυφλό άτομο υποθέτουν πως η καθημερινότητα του αποτελείται από συνεχόμενες δυσκολίες. Τα πράγματα όμως είναι αρκετά διαφορετικά. Η τεχνολογία έχει λύσει ένα τεράστιο μέρος των προβλημάτων που δυσκόλευαν παλιά την καθημερινότητα των τυφλών ατόμων. Επίσης η εκπαίδευση τόσο για την μετακίνηση όσο και για άλλες δραστηριότητες κάνουν ένα άτομο απόλυτα ικανό για ανεξάρτητη ζωή.

Επηρεάζει η μουσική την ψυχολογία; Kατά πόσο και πώς βοηθάει;

Η μουσική ίσως είναι η μόνη γλώσσα στον κόσμο που όλοι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ενστικτωδώς. Απελευθερώνει σκέψεις, συναισθήματα, αναμνήσεις με ένα τρόπο μαγικό. Δεν είναι τυχαίο που η θεραπευτική της χρήση αυξάνεται συνεχώς και βρίσκει εφαρμογές σε πολλούς τομείς. Όταν μάλιστα χάρη στην προσθήκη του στίχου γίνεται τραγούδι, γίνεται η μαζικότερη των τεχνών γιατί έχει την ικανότητα να εκφράσει πολλά και βαθιά συναισθήματα με άμεσο τρόπο.

Aλήθεια, πέρα από συμβουλές ψυχολογίας σου ζητάνε και νομικές συμβουλές;

Ευτυχώς και για εμένα και για εκείνους δεν μου ζητάνε νομικές συμβουλές. Γενικά δεν έχω καμία σχέση με τη νομική από την ημέρα που αποφοίτησα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγάπη σου; Νομική, Ψυχολογία ή Μουσική;

Η ψυχολογία και η μουσική είναι δύο συμπληρωματικά αντικείμενα, καθώς και τα δύο αφορούν σε βάθος τον άνθρωπο. Νομίζω πως η σχέση μου με τη μουσική είναι πιο βαθιά και ενστικτώδης.

Ο έρωτας είναι τυφλός. Τι γίνεται όμως όταν δύο άτομα με προβλήματα όρασης ερωτεύονται;

Το πως βιώνει κανείς τον έρωτα είναι κάτι εντελώς προσωπικό και μοναδικό. Το βίωμα της ερωτικής εμπειρίας δεν έχει καμία σχέση με το αν κάποιος βλέπει ή όχι. Άνθρωποι που δεν βλέπουν μπορούν πολύ άνετα να ερωτευτούν μεταξύ τους, καθώς και ένας άνθρωπος που δεν βλέπει μπορεί να είναι μαζί με κάποιον που βλέπει.

Θα ήθελες να πεις κάτι στον κόσμο;

Ανυπομονώ να παίξω τα τραγούδια μου μπροστά σε κόσμο, να τα μοιραστούμε και να τα τραγουδήσουμε παρέα.

Σ’ ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση. Κλείνω τα μάτια και αφήνω τη μουσική σου να με ταξιδέψεις στο δικό σου κόσμο, που δεν διαφέρει από το δικό μου, μόνο που εσένα είναι πιο φωτεινός, πιο αληθινός και  γεμάτος συναίσθημα.

Βάλε απόψε ένα ποτό όπου και να ’σαι
και στην υγειά μου μονορούφι να το πιεις
κι αν ήμουν λίγος, μη μου το κρατάς ψυχή μου
φταίει που είμαι λογικός εκ γενετής…

Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, χαρίστε μας το like σας

Latest...

Το e-stage.gr προτείνει:
  1. «Δώρο Γενεθλίων» στην ταράτσα του θεάτρου Λαμπέτη

    Δευτέρα 1 Αυγούστου - Σάββατο 1 Οκτωβρίου
  2. Ο Κώστας Μακεδόνας στο Ανοιχτό Θέατρου Λευκών Πάρου

    Τρίτη 16 Αυγούστου
  3. Eros Ramazzotti «Πέντε Θέατρα για Δέκα Πρεμιέρες» στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

    Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου

Δείτε πριν φύγετε