Συνέντευξη με τον Χάρη Μακρή: Ένα νέος από τα… παλιά!

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on email
xaris-makris

Πριν λίγο καιρό παρουσίασε  την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Άλμπουμ».  Το «Άλμπουμ» των δέκα τραγουδιών.  Ανοίγει με το «Το τραγούδι μου κερί» σε στίχους της Λίνας Δημοπούλου και μουσική του Χάρη Μακρή και είναι αφιερωμένο σε όλους όσοι ζουν και αναπνέουν μέσα από τη σχέση τους
με το καλό ελληνικό τραγούδι.

Διαβάζω το δελτίο τύπου και μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Ομολογώ πως δεν είχα ακούσει τα κομμάτια του. Ανοίγω και το βιογραφικό του και έμεινα speechless.

Απόφοιτος  του τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, στα Δικτυοκεντρικά Πληροφοριακά Συστήματα από το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και στην Ασφάλεια Δεδομένων και Επικοινωνιών του τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το 2000 ολοκληρώνει τις θεωρητικές σπουδές του, παίρνοντας το πτυχίο Αρμονίας με βαθμό 9.75. Δηλαδή άριστα!

Και συνεχίζω την ανάγνωση:
Το 2004 ξεκινάειη σχέση τουμε τη μουσική στο πλευρό του Γιάννη Ζουγανέλη, στο Σταυρό του Νότου. Ενώ έχει συνεργαστεί σε ζωντανές παραστάσεις είτε δισκογραφικά με τους: Γιώργο Νταλάρα, Χάρις Αλεξίου,Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, Πίτσα Παπαδοπούλου,Κώστα Μακεδόνα, Δημήτρη Μπάση, Γιάννη Χαρούλη, Μελίνα Κανά,ΜίλτοΠασχαλίδη,Ηρώ, Γεράσιμο Ανδρεάτο,Μπάμπη Τσέρτο, Λάκη Χαλκιά, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Γιάννη Ζουγανέλη, Παντελή Θαλασσινό,Μελίνα Ασλανίδου, Ραλλία Χρηστίδου, Κώστα Καραφώτη,ΣτέλλιοΔιονυσίου,Λένα Αλκαίου, Πασχάλη Αρβανιτίδη, Βασίλη Λέκκα, ΑντριάνναΜπάμπαλη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Ρίτα Αντωνοπούλου,ΛιζέταΚαλημέρη, Μάρθα Φριτζήλα, Αρετή Κετιμέ, ΜπάμπηΣτόκα, Ζωή Παπαδοπούλου,ΣαβέριαΜαργιολά, Αναστασία Μουτσάτσου,Παναγιώτη Λάλεζα, Ασπασία Στρατηγού, Ειρήνη Τουμπάκη,ΔήμητραΣταθοπούλου,ΆσπαΘεοφίλου, την ΜαρίαΑναματερούκαθώς και με τους συνθέτες:Χρήστο Νικολόπουλο,ΤάκηΣούκα, Μιχάλη Κουμπιό, Αντρέα Κατσιγιάννη, Νίκο Αντύπα.

Προσωπική  Δισκογραφία:

  1. Δίσκος: ΑΛΜΠΟΥΜ, MinosEmi (2019):
    Πρώτος προσωπικός δίσκος σε τραγούδια των Λίνα Δημοπούλου, Παντελή Θαλασσινού, Αντρέα Κατσιγιάννη, Μιχάλη Κουμπιού, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα , Νίκου Μωραΐτη, Χρήστου Νικολόπουλου, Γιώργου Νταλάρα, Κυριάκου Ντούμου, Λάκη Παπαδόπουλου, Λευτέρη Παπαδόπουλου, ΕλένηςΣιούφτα, Σταύρος Σταύρου, Λευτέρη Χαψιάδη.
  2. Τραγούδι:Πες μου ποιος μπορεί, δίσκος: “Φεύγουν τα τραγούδια» (2011)
    στίχοι: Ηλίας Κατσούλης, μουσική: Μιχάλης ΚουμπιόςΑποτέλεσε ένα από τα 13 κομμάτια του δίσκου «Φεύγουν τα τραγούδια», 4ου δίσκου της σειράς «Άξιος Λόγος» αφιερωμένος στον στιχουργό Ηλία Κατσούλη όπου την παραγωγή της σειράς υπογράφουν ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μιχάλης Κουμπιός.
  3. Τραγούδι:Θα σε ξεπεράσω (liveεπανεκτέλεση)», δίσκος“Πάμε συναυλία”(2012)

στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος, μουσική: Μιχάλης Κουμπιός.

  • Τραγούδι:Αν κάτι θες, Βινύλιο «Αν κάτι θες» (2015)από τη σειρά βινυλίων “Τα τραγούδια στο βινύλιο με το χασάπικο νόημα τους”
    στίχοι: ΛίναΔημοπούλου, μουσική: Μιχάλης Κουμπιός

45άρι συλλεκτικό βινύλιο, το 6ο στη σειρά βινυλίων  “Τα τραγούδια στο βινύλιο με το χασάπικο νόημά τους”.

Ποιος είσαι Χάρη Μακρή; (Δυο λόγια τον άνθρωπο Χάρη Μακρή)

Είμαι ένα παιδί της επαρχίας που στα 18 του χρόνια αποφάσισε να αλλάξει όλη του τη ζωή για να κυνηγήσει το όνειρο του τραγουδιού στην πρωτεύουσα. Το κυνήγι μετά από 18 χρόνια συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον αλλά και με πολλά μουσικά καλούδια στις αποσκευές μου πια…

Πότε μπήκε η μουσική στη ζωή σου και με ποιο τρόπο

Στην ηλικία περίπου των 7 χρόνων. Ο μεγάλος μου αδερφός ήταν αυτός που έγινε τα πρότυπο για μένα καθώς ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας και έβαλε μέσα στο σπίτι μας το πρώτο μουσικό όργανο.

Mε ποια μουσικά πρότυπα μεγάλωσες; Tι ακούσματα είχες;

Λόγω καταγωγής οι μουσικές απ τις παραδόσεις της Μακεδονίας και των Σμύρνης. Από την άλλη οι μεγάλοι τραγουδιστές του ελληνικού τραγουδιού και οι μεγάλοι μας συνθέτες. Αν βάλει κανείς στο μυαλό του ότι η λεγόμενη έντεχνη μουσική άνθισε στην εφηβεία μου καταλαβαίνει κανείς λίγο πολύ τα ακούσματα μου. Η οικογένεια παίζει συνήθως ρόλο σε αυτά και εγώ είχα μια οικογένεια που απλόχερα δέχτηκε και στήριξε την αγάπη μου για το τραγούδι.

Πώς θα σε χαρακτήριζες;

Είμαι ένας εξωστρεφής, έντονος χαρακτήρας αλλά και ένας αγχώδης και τελειομανής τύπος. Μου αρέσει τα πράγματα να τα ζω με πάθος και προσπαθώ να βλέπω την όμορφη πλευρά της ζωής για να μη χάνω την ουσία.

Σπουδαίες συνεργασίες, σπουδαία δουλειά.  Υπάρχουν συνεργασίες που σε έκαναν να μετανιώσεις;

Δεν έχω μετανιώσει για καμία συνεργασία μου από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη. Επειδή σκέφτομαι πολύ πριν κάνω μια επιλογή θα τη στηρίξω και δε θα ντραπώ να παραδεχτώ το λάθος μου όταν ευθύνομαι κι εγώ. Υπήρξαν άβολες στιγμές ή στιγμές που δεν πήρα αυτό που πίστευα ότι αξίζω. Παίρνεις τα μαθήματά σου και εύχεσαι να μην ξανάρθουν τέτοιες αν και δεν είναι πάντα στο χέρι σου. Γενικά, όμως, δε μπορώ να πω ότι έχω λόγους να θέλω να ξεχάσω κάποια συνεργασία μου.

Ποιες από τις δουλειές σου ξεχωρίζεις και γιατί

Ξεχωρίζω όσες με έκαναν καλύτερο άνθρωπο, καλύτερο μουσικό και καλύτερο τραγουδιστή. Υπάρχουν πολλές τέτοιες από την πρώτη μου μεγάλη συνεργασία με το Γιάννης Ζουγανέλη στο Σταυρό του Νότου το 2015 μέχρι τη φετινή μου με τη Γλυκερία και τη Μελίνα Κανά.Αξίζει να αναφέρω ότι πέραν των σπουδαίων τραγουδιστών με τους οποίους έχω συμπράξει, σπουδαία πράγματα έχω αποκομίσει και από τους μουσικούς με τους οποίους έχω συνεργαστεί κατά καιρούς.

Τεχνολογία ή παράδοση;

Παράδοση,  που αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του τόπου και της ταυτότητας των λαών. Η τεχνολογία είναι μέσον. Αν την χρησιμοποιήσεις με τους σωστούς σκοπούς γίνεται όπλο για να διασώσεις οποιασδήποτε μορφής παράδοση. Η τεχνολογία δεν ήρθε να σβήσει τα μέχρι τώρα πεπραγμένα. Ήρθε να προτείνει άλλους τρόπους να υλοποιηθούν.

Δυο λόγια για το νέο σου άλμπουμ

Το ΑΛΜΠΟΥΜ είναι  ο πρώτος μου προσωπικός δίσκος και έχει στόχο να σας παρουσιάσει τον Χάρη Μακρή σε ένα ρεπερτόριο εφ’ όλης της ύλης. Σπουδαίοι δημιουργοί και ουσιαστικά στίχοι και συνθέσεις που ρεπερτοριακά είναι πολύ μεγάλο κομμάτι τουμουσικού μου κόσμου.

Tι σε «ρίχνει» και τις σε «ανεβάζει»;

Με ρίχνει η μιζέρια, η τσιγγουνιά και η απληστία. Με ανεβάζουν τα φωτεινά χαμόγελα των παιδιών, οι ωραίες παρέες και φυσικά η μουσική.

Tι προσδοκάς για τη μουσική σου;

Να τραγουδηθεί με πάθος. Να μπει στα σπίτια και να κατοικήσει για πολλά χρόνια εκεί.

Στους δύσκολους και περίεργους καιρούς που ζούμε βλέπεις να υπάρχει έμπνευση και καινούρια πράγματα στην τέχνη και ειδικότερα στο τραγούδι;

Μας έχει επηρεάσει η μακρά περίοδος της πανδημίας. Και να σκεφτούμε ότι βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της. Όλα αυτά ψυχολογικά έχουν επηρεάσει τον κόσμο όπως και τους ανθρώπους του πολιτισμού. Δε ξέρω αν μπορεί να εμπνευστεί από την εποχή αυτές τις μέρες όμως σίγουρα μπορεί από τους ανθρώπους, την ανάγκη για έκφραση και τη χαρά της απόλαυσης της μουσικής τόσο από το κοινό όσο και από τον ίδιο τον ερμηνευτή. Σταθερές που δεν αλλάζουν όποια κι αν είναι η εποχή. Εύχομαι να μη χάσουμε την ανθρωπιά και την αισιοδοξία μας με όλο αυτό που περνάμε. 

Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία και σου εύχομαι καλή επιτυχία, έμπνευση και δημιουργικότητα.

Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, χαρίστε μας το like σας

Latest...

Δείτε πριν φύγετε

«Δεν τρέχει τίποτα» από τον Χρίστο Αντωνιάδη: Η νέα του δυναμική ερωτική μπαλάντα με την υπογραφή της Ελένης Γιαννατσούλια (βιντεοκλίπ)

Ως άξιος εκπρόσωπος και υποστηρικτής, του καλού και αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού, ο Χρίστος Αντωνιάδης, μετά και την τεράστια επιτυχία, του «Πέσαν οι Γέφυρες», επιστρέφει δισκογραφικά,