e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Music History

Led Zeppelin: Το «βαρύ» ζέπελιν της παγκόσμιας ροκ σκηνής

Το σωτήριο έτος 1968 δημιουργείται κάπου στην Αγγλία ένα από τα σημαντικότερα γκρουπ στην ιστορία της ροκ

Ο James Patrick Page, μέλος των ιστορικών Yardbirds μετά την διάλυσή τους (των οποίων μέλη υπήρξαν τρεις από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες στην ιστορία της ροκ o Page, o Jeff Beck και o Eric Clapton, αν και πότε δε συναντήθηκαν και οι 3 ταυτόχρονα σε αυτό το γκρουπ), φορμάρει με την βοήθεια του μάνατζερ Peter Grant τους New Yardbirds που στην συνέχεια πήραν το όνομα Led Zeppelin.

O θρύλος λέει ότι στην αναζήτηση drummer o Page ζήτησε από τον Keith Moon (drummer των Who) να ενσωματωθεί στο group και ο Moon απόρριψε την πρόταση λέγοντας ότι το γκρουπ που προσπαθεί να φτιάξει ο Page ήταν τόσο βαρύ (heavy) που θα βυθιζόταν σαν μολυβένιο zeppelin (lead zeppelin). Άλλοι λένε ότι ο Page επηρεάστηκε από την συχνά χρησιμοποιούμενη, από τον Keith Moon, φράση “going down like a lead zeppelin” όταν αναφερόταν σε καταστροφικές συναυλίες. Αυτό έμελλε να ‘ναι και το και το καινούριο όνομα της μπάντας, αφού σύντομα αφαιρέθηκε το a από την λέξη lead για λόγους προφοράς. Κατά άλλους ο John Εntwistle (μπασίστας των Who) ήταν αυτός που «βάφτισε» το γκρουπ.

Αναδύθηκαν μέσα από τη βρετανική blues σκηνή και είναι ένα από τα δέκα πρώτα συγκροτήματα σε πωλήσεις, στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Αποτελούνταν από τον Τζίμι Πέιτζ (κιθάρα, μαντολίνο, θερεμίν), τον Ρόμπερτ Πλαντ (φωνητικά, φυσαρμόνικα), τον Τζον Πωλ Τζόουνς (μπάσο, πλήκτρα, μαντολίνο, φλογέρα ) και τον Τζον Μπόναμ (τύμπανα).Έκαναν μία επιτομή στο Hard Rock/Heavy Metal, αλλά θα τους αδικήσω αν πω ότι ήταν απλά μία Hard Rock/Heavy Metal μπάντα. Οι Zep ήταν progressive στο ίδιο τεράστιο μέγεθος των Pink Floyd, των Jethro Tull, ή των King Crimson. Ήταν glam όπως ο David Bowie, ήταν Punk με κομμάτια σαν το ‘Rock And Roll’, ήταν folk με μπαλάντες όπως το ‘Gallows Pole’, αλλά ήταν και folk & hard & Metal & Keltish μαζί, με κομμάτια σαν το “Stairway to Heaven”.

Πάνω απ’ όλα όμως, ήταν οι Led Zeppelin. Σκοτεινοί & Μυστηριώδεις, Μυθικοί & Γοητευτικοί, Ελκυστικοί & Μαγικοί!!!

Το πρώτο τους, ομώνυμο άλμπουμ, ηχογραφήθηκε το φθινόπωρο του 1968.(1972-1973) οι Zeppelin  χώνονται βαθιά στο θρόνο του λεγόμενου superstardom, με συναυλίες στα μεγαλύτερα venues, με τα εισιτήρια να εξαντλούνται αστραπιαία, με δυσθεώρητες πωλήσεις και το “Stairway to Heaven”, παρά τη διάρκειά του, να στέφεται όχι μόνο το αγαπημένο του αμερικανικού ραδιοφώνου αλλά και ο ύμνος της γενιάς του.. Για το “Houses of the Holy” (1973) … «Το εξώφυλλο θεωρήθηκε προκλητικό και οι πρώτες κοπές του διέθεταν μια λευκή χάρτινη ταινία που κάλυπτε τα κορμιά των γυμνών παιδιών. Τίποτε, όμως δεν είναι ικανό να σταθεί εμπόδιο στην ανοδική πορεία των Βρετανών. Η μπάντα γεμίζει πλέον αρένες, τα εισιτήρια μοσχοπουλιούνται στη μαύρη αγορά,διακαής πόθου κάθε εφήβου είναι να τους ζήσει επί σκηνής και οι πωλήσεις ανέρχονται σε αστρονομικά επίπεδα.

Το 1977 οι Led Zeppelin πραγματοποιούν την περίφημη πλέον αμερικανική περιοδεία τους, η οποία στιγματίστηκε από έκτροπα και βανδαλισμούς σε διάφορες στάσεις της, αλλά και από νέα ρεκόρ προσέλευσης, αν όχι από την οστεώδη παρουσία του ηρωινομανούς πλέον Page.Το Νοέμβριο του 1978, ηχογράφησαν το όγδοο στούντιο άλμπουμ τους στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 15 Αυγούστου του 1979 με τίτλο “In Through the Out Door”.

Οι Zeppelin σεβάστηκαν την ιστορία τους, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αποχώρισαν όταν έπρεπε, όταν ήταν ακόμη στην κορυφή. Το γκρουπ κατάφερε να ξεχωρίσει, να ξεπεράσει τα όρια που επιβάλλουν φυσικοί κανόνες και νόμοι και έγινε θρύλος που θα σαγηνεύει και θα μαγεύει για πάντα. Αναμφίβολα οι Zeppelin ήταν καταραμένοι και ευλογημένοι ταυτόχρονα. Ίσως τελικά το μαγικό ραβδάκι του Crowley άγγιξε τους Zeppelin και τους έδωσε υπόσταση υπερφυσική ωστόσο το τίμημα της πορείας τους ήταν τόσο βαρύ.