Φατμέ: Τέλη της δεκαετίας του ’70, μια παρέα φίλων αρχίζει να ανεβάζει αυτοσχέδια θεατρικά έργα

fatme
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on email

Ήταν στη Νέα Σμύρνη, τέλη της δεκαετίας του ’70, όταν μια παρέα φίλων άρχιζε να εκφράζει τις εφηβικές της ανησυχίες μέσα απ’ το ανέβασμα αυτοσχέδιων θεατρικών έργων.

Μικρά σκετς με την επένδυση ζωντανής μουσικής με τραγούδι παρουσιάζονταν στο κοινό μικρών «καφωδείων» και Πνευματικών κέντρων.

Την πρωτότυπη εκείνη μπάντα αποτελούσαν οι: Νίκος Πορτοκάλογλου, Χάρης Καβαλλιεράτος, Γιώργος Φιλιππάκης, Οδυσσέας Τσάκαλος, Αργύρης Αμίτσης, Μιχάλης Μουστάκης, Γιάννης Κερκύρας, Νίκος Μηλιώνης και η Ιωάννα Τσακάλου. Ο Νίκος Πορτοκάλογλου Το 1980 ίδρυσε το συγκρότημα Φατμέ μαζί με τους φίλους του Οδυσσέα Τσάκαλο (ντραμς) και Δημήτρη Καλατζή (μπάσο), η πρώτη σύνθεση του γκρουπ.

Στην κόψη των δύο δεκαετιών, τόσο ο πρώτος δίσκος των Φατμέ όσο και ο πρώτος δίσκος του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, που προηγήθηκε, αθροίζονται δίπλα στο «Φλου» του Παύλου Σιδηρόπουλου και αρχίζουν σιγά-σιγά να φτιάχνουν με τα χεράκια τους παράδοση σε έναν ήχο που δεν είχε δυνατές αναφορές στο παρελθόν της ελληνικής δισκογραφίας.

Το «Πίσω από τις γρίλιες» είναι το πρώτο τραγούδι που έγραψαν, για να ακολουθήσουν ο «Άσωτος υιός» και τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου.

Οι πρώτες ζωντανές εμφανίσεις του νέου σχήματος των ΦΑΤΜΕ θα γίνουν στο ΑΧ! ΜΑΡΙΑ, τον γνωστό μικρό χώρο των Εξαρχείων που τότε είναι στέκι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αλλά τις Δευτέρες φιλοξενεί νεανικά -και κυρίως αγγλόφωνα- συγκροτήματα της εποχής.

Από τις εμφανίσεις στο ΑΧ! ΜΑΡΙΑ, θα «δέσει» μια συνεργασία με τις ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ -το, επίσης πολύ καινούργιο τότε, συγκρότημα του Τζίμη Πανούση- και θα ακολουθήσουν κάποιες κοινές συναυλίες. Για ένα διάστημα στο συγκρότημα συμμετέχει ο κιθαρίστας Θοδωρής Παπαντίνας.

Το φθινόπωρο θα παίξουν για λίγο στο ΣΟΥΣΟΥΡΟ του Θάνου Αδριανού στην Πλάκα, και, αμέσως μετά, το Δεκέμβριο, θ’ αρχίσουν εμφανίσεις στη ΣΟΦΙΤΑ του Ηρακλή Τριανταφυλλίδη. Στις αρχές του ’82, κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος των ΦΑΤΜΕ, με τίτλο το όνομα του συγκροτήματος και τραγούδια γραμμένα αποκλειστικά από τον Νίκο Πορτοκάλογλου (πλην ενός που συνυπογράφουν με τον Δημήτρη Καλατζή).

Αν και γνωρίζει και εξαιρετικά θετικές αντιδράσεις, όντας ένας ηλεκτρικός δίσκος με ελληνικούς στίχους και αρκετά λαϊκά στοιχεία μάλλον ξενίζει τα -εξαιρετικά στεγανά ακόμα τότε- στρατόπεδα τόσο των «ροκάδων» όσο και των «λαϊκών». Το συγκρότημα συνεχίζει τις εμφανίσεις του στην Πλάκα, στη ΣΟΦΙΤΑ. Πρωτοπόρο σε πολλά πράγματα έχει πολλά τραγούδια που έγιναν συνθήματα.

Το όνομα του συγκροτήματος προϋπάρχει από ένα προηγούμενο ευρύτερο νεανικό μουσικοθεατρικό σχήμα: «Φατμέ».

Ακολουθεί, αρχές του 83, ο δίσκος “ΨΕΜΑΤΑ”, αλλά το συγκρότημα θα αρχίσει να προκαλεί το ενδιαφέρον ευρύτερων ομάδων με τον τρίτο του δίσκο, το “ΡΙΣΚΟ”, ο οποίος εντάσσεται στις – όχι τόσο διαδεδομένες ακόμα τότε – προσπάθειες για τη δημιουργία ενός “μεικτού” – λαϊκού και, ταυτόχρονα, ηλεκτρικού – “ήχου”.

Ωστόσο η πλατιά αποδοχή θα έρθει το 86, μέσα από τον τέταρτο δίσκο του συγκροτήματος , το “ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠ ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ”, με τη συμβολή τραγουδιών όπως το “Καλοκαιράκι” και το “Πες το κι έγινε”, με το οποίο θα συμμετέχει στο δίσκο η Χάρις Αλεξίου.

Ωστόσο, με την κυκλοφορία ενός ακόμα δίσκου με καινούργια τραγούδια (“ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ”, 1988) αλλά και ενός “live” από τις τελευταίες κοινές τους εμφανίσεις  (Τίτλος : “ΠΑΛΚΟ”, Μάρτιος 1989) γράφεται ο επίλογος της πορείας του συγκροτήματος.

Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, χαρίστε μας το like σας

Latest...

Το e-stage.gr προτείνει:
  1. «Δώρο Γενεθλίων» στην ταράτσα του θεάτρου Λαμπέτη

    Δευτέρα 1 Αυγούστου - Σάββατο 1 Οκτωβρίου
  2. Eros Ramazzotti «Πέντε Θέατρα για Δέκα Πρεμιέρες» στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

    Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου

Δείτε πριν φύγετε