Active Member: 25 χρόνια hip Hop – 25 χρόνια Low Bap – 25 χρόνια στη σκηνή

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on email
images_afieroma_active-member

Βάζω λίγο σκοτάδι και λιγάκι βροχή, για να σου φτιάξω μια παράξενη αρχή και να σε ξεμακρύνω λίγο από τη σκέψη σου. Εδώ λοιπόν, θα μοιραστώ μια ιστορία μαζί σου που 'ναι σα να συνέβη χθες και ορκίσου αν σε πειράξει τόσο που ντραπείς πουθενά να μη τη πεις.

Καλώς ήρθες ξένε στον τόπο μου, άραξε δίπλα να σου βάλω ένα κρασί να πιεις και να σου εξιστορήσω τα 25 χρόνια των Active Member στην μουσική σκηνή της Ελλάδας.

Η ιστορία ξεκινάει στις 20 Ιουνίου του 1992, μετά τη συναυλία των Public Enemy στο Κατράκειο. Εκεί ο B.D. Foxmoor κατά κόσμο Μιχάλης Μύτακίδης μαζί με τον Μιχάλη Κρητικό ή αλλιώς DJ MCD αποφασίζουν να ιδρύσουν το δικό τους συγκρότημα. Αποφάσισαν, λοιπόν, να ξεκινήσουν μια προσπάθεια σε έναν χώρο που μέχρι τότε στο ελληνικό κοινό ήταν σχετικά άγνωστος και κινιόταν στο «Underground» στο περιθώριο. Στην Αμερική η Rap είχε κάνει τα πρώτα της βήματα στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ενώ στην Ελλάδα κάπου στα μέσα τις δεκαετίας του 1980 χωρίς όμως να γνωρίσει την φήμη και την δόξα που είχε γνωρίσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι Active Member ήταν αυτοί που έμελε να το αλλάξουν αυτό. Ήταν το συγκρότημα που έμελε σε μεγάλο βαθμό να βγάλει το ελληνικό Hip Hop από την αφάνεια και να το βάλει μέσα στις δισκογραφικές εταιρείες και να το κάνει να ακουστεί από άκρη σε άκρη της επικράτειας.

Το 1993 ο B.D. Foxmoor δημιουργεί την ομάδα παραγωγής Freestyle Productions και μέσω αυτής κυκλοφορεί ανεξάρτητα τον πρώτο ελληνικό Hip Hop δίσκο. Ο τίτλος του δίσκου ήταν «Διαμαρτυρία» και κυκλοφόρησε σε 500 αντίτυπα. Η πρώτη αυτή προσπάθεια έγινε χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη υλικοτεχνική υποδομή και κυρίως χωρίς να έχει και κάποιες ακαδημαϊκές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο της μουσικής.

Μέσα στην ίδια χρόνιά στους Active Member προσχωρούν οι X- Ray ( Νικήτας Κλιντ) και Real D (Δημήτρης Κωνσταντόπουλος) και με την πρωτοβουλία του B.D. Foxmoor δημιουργείται μια παρέα ανθρώπων που προσπαθούν να στηρίξουν την προσπάθεια να γίνει το ελληνικό Hip Hop γνωστό. Η παρέα αυτή ονομάζεται Radicals. Πριν βγει το 1993 κυκλοφορεί σε 500 αντίτυπα και ο σόλο δίσκος του Μιχάλη Μυτακίδη με τίτλο «I am still an Active Member».

Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο «Στην ώρα των σκιών» και σιγά σιγά φτάνει το τέλος των ανεξάρτητων κυκλοφοριών για τους Active Member, μιας κι οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες έχουν στρέψει ήδη το βλέμμα τους στην δουλειά τους.

Το 1995 δρέπουν τους καρπούς της προηγούμενης προσπάθειάς τους. Υπογράφουν το πρώτο τους συμβόλαιο και μάλιστα με την πολυεθνική εταιρεία Warner σπάζοντας άλλη μια πρωτιά για το ελληνικό Hip Hop. Έγιναν το πρώτο συγκρότημα που υπέγραψε συμβόλαιο με πολυεθνική δισκογραφική. Μετά από μερικούς μήνες κυκλοφορούν το τρίτο τους άλμπουμ με τίτλο «Το μεγάλο κόλπο». Η κυκλοφορία αυτή σηματοδοτεί όμως και τη γέννηση ενός ιδιώματος καθαρά ελληνικού. Με τον δίσκο αυτό οι Active Member βαφτίζουν το Hip Hop, όπως αυτοί το αντιλαμβάνονται, Low Bap και ξεκινούν την δική τους περιπλάνηση στο νέο αυτό είδος που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Ακολούθησε και το μανιφέστο του Low Bap το οποίο γράφτηκε και έλεγε τα εξής: «Στηρίζω το λόγο μου με τη ζωή μου και τη ζωή μου με το λόγο μου: είναι ο δρόμος που χαράζει το Low Bap. Είναι η νέα βάση όλων όσων κατανοούν, σκέφτονται, νοιώθουν, δρουν κι αντιστέκονται. Για να κατανοήσει κανείς την δημιουργία του κινήματος αυτού και την εξέλιξή του μέχρι τώρα, πρέπει να το εντάξει στην επαναστατική πια διαδικασία της αξιοπρέπειας. Πάνω απ’ όλα το Low Bap διατηρεί το σεβασμό του στο πρόταγμα της ζωής και είναι πολιτιστική επανάσταση με επίλεκτους στόχους και δύσκολο έργο. Από το 1993, με συνεχή παρουσία, δεκάδες δίσκους, βιβλία, περιοδικά, συναυλίες, φεστιβάλ, συζητήσεις, χιλιάδες ώρες στο στούντιο, χιλιάδες στίχους, και φίλους συμμαζέψαμε σ’ αυτόν το δικτυακό τόπο τα υλικά της διαδρομής μας. Εδώ βρίσκεται, η στιγμή της απογραφής μας, της αναδιοργάνωσης, της υπόσχεσης, της αγάπης, της σύγκρουσης, της αλήθειας.

Όσοι περάσουν από εδώ, ίσως και να ξέρουν τι πρέπει να γίνει. Ο καθένας με τον τρόπο του. Πάντως, το Low Bap περήφανα θα χρεωθεί το επόμενο βήμα, και θ’ ανταμώσει τα πιο όμορφα. Θα συνεχίσει να ενοχλεί την ιστορία, και θα πιστέψει όλο και πιο βαθιά στο όνειρο. Όσους κάνουμε Low Bap, δε μας διάλεξε κανείς. Το διαλέξαμε μόνοι μας. Το χρωστάμε, λοιπόν, σε μάς, σ’ εκείνους που δείλιασαν, σ’εκείνους που θα ’ρθουν. Είναι η πιο όμορφη ώρα. Πάμε…»

Ο πρώτος τους δίσκος δίνει δύο κομμάτια που γίνονται ορόσημα της σκηνής. Τα «Άκου μάνα» και «Πρόσφυγας» γίνονται mainstream και μπαίνουν στα playlists ραδιοφώνων αλλά και τηλεοπτικών μουσικών εκπομπών κάνοντας πλέον τους Active Member ιδιαίτερα αναγνωρίσιμους στο πλατύ κοινό. Την ίδια χρονιά αποχωρεί από το συγκρότημα ο DJ MCD.

Το υπόλοιπο της δεκαετίας του 1990 τους βρίσκει εξαιρετικά ενεργούς. Κυκλοφορούν άλλους τρεις δίσκους που γίνονται κλασσικοί. Ο πρώτος είναι το «Από τον τόπο της φυγής», απ’ όπου ξεχώρισε το «Για τ’ αδέρφια που χάθηκαν νωρίς» και το «Vardarismix» όπως συμμετείχαν οι Μπάμπης Παπαδόπουλος και Πάνος Τόλιος από τις Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά αντίστοιχα. Το 1997 αποχωρεί από τη σύνθεση του συγκροτήματος ο Real D, ο οποίος δημιουργεί τους Deathlock.

Το δεύτερο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν στο υπόλοιπό της δεκαετίας του 90 ήταν το «Οι Μύθοι του Βάλτου», το οποίο θεωρείται ένα από τα κορυφαία άλμπουμ της ελληνικής Hip Hop σκηνής. Το κομμάτι «Η μελωδία της Παρακμής» γίνεται ένα από τα κομμάτια που έντυσαν με τον δικό τους τρόπο ολόκληρη την δεκαετία. Ο τρίτος δίσκος της περιόδου ήταν το «Μέρες Παράξενες, Θαυμάσιες Μέρες» όπου προέρχεται και το «Καλώς ήρθες Παράξενε στον τόπο μου», από το οποίο πήρα τους στίχους του προλόγου αυτού του αφιερώματος.

Την περίοδο που μιλάμε όμως, οι Active Member δεν δισκογραφούν μόνο. Τους βρίσκουμε στον Rock FM να κάνουν την εκπομπή «Ονειρολόγιο» και να δημιουργούν το Low Bap Festival, το οποίο λαμβάνει χώρα με κέντρο την Δυτική Αττική και επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα.

Η αλλαγή της χιλιετίας βρίσκει τους Active Member να κυκλοφορούν ακόμα έναν δίσκο ο οποίος τιτλοφορείται «Στον καιρό του Αλλόκοτου Φόβου». Οι ηχογραφήσεις του δίσκου έγιναν στα στούντιο Roll Over και Mark Angelo του Λονδίνου και στο Twin Peaks της Ουαλίας, όπου συνεργάσθηκαν με τον μουσικό και ηχολήπτη Adam Fuest, ο οποίος έχει υπάρξει ηχολήπτης σημαντικών καλλιτεχνών, όπως των Pink Floyd, του David Bowie και των Cure.

Το 2002 αποχωρεί από το συγκρότημα και ο Νικήτας Κλιντ προφασιζόμενος προσωπικούς λόγους κι έτσι οι Active Member μένουν μόνο με τον B.D. Foxmoor στην σύνθεσή τους. Την επόμενη χρόνιά ο Μιχάλης τους ανασυγκροτεί μαζί με τον DJ Booker και την Sandahzinia, η οποία συμμετείχε σε συναυλίες του συγκροτήματος από το 1994.

Την ίδια χρονιά ιδρύουν το ανεξάρτητο label 8ctagon μιας και το συμβόλαιο με την Warner πλησιάζει στο τέλος του. Το 2004 κυκλοφορούν τον τελευταίο δίσκο με την Warner, το «Fiera». Σε αυτόν τον δίσκο περιέχεται και το τραγούδι συνεργασία του B.D. Foxmoor με τον Rodney P No Man's Land ως bonus κομμάτι της 8ctagon.

Το 2005 κυκλοφορεί ο δέκατος δίσκος των Active Member και πρώτος μέσω του δικού τους Label με τίτλο Blah-Blasphemy και περιέχει ένα DVD με τρία video clip από την συναυλία τους 28 Μαΐου 2005 στο Ρόδον. Η συναυλία τους αυτή ήταν και μια από τις τελευταίες που έγιναν στο ιστορικό συναυλιακό χώρο, μιας και λίγο καιρό μετά έκλεισε.

Το 2006 κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος των Active Member Blah-Blasphemy 2 ως διπλό βινύλιο και αποτέλεσε προπομπό της ολοκληρωμένης νέας κυκλοφορίας τους, Σκιεράτσα, το συλλεκτικό boxset που κυκλοφόρησε στις 4 Δεκεμβρίου και περιείχε σε CD τα 3 νέα άλμπουμ του συγκροτήματος: Blah-Blasphemy 2, Βαθύσκιωτα και Άπνοια.

Από το 2006 μέχρι και το 2015 που ανακοινώθηκε η παύση των ζωντανών εμφανίσεων του συγκροτήματος ,αφού είχαν υποσχεθεί άλλον έναν δίσκο, κυκλοφόρησαν άλλα 4 άλμπουμ.

Παρότι από το 2015 είχαν πει ότι δεν θα ξαναεμφανιστούν Live, τελικά αυτή η απόφαση άλλαξε και οι Active Member στις 20 Ιουνίου του 2017 θα εμφανιστούν στο Θέατρο Πέτρας. Οι ίδιοι οι Active Member εξηγούν τους λόγους που επέλεξαν αυτήν την ημερομηνία. «η απόφαση για μια συναυλία στις  20 Ιουνίου του 2017 συμπίπτει α) με την επέτειο για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του γκρουπ, β) με την παγκόσμια ημέρα προσφύγων, και γ) γιατί πριν δυο χρόνια ίδια μέρα έχασαν έναν αδερφό…» Όσο για το τι θα συμβεί στο μέλλον αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Για την ώρα περιμένουμε να τους απολαύσουμε στις 20 Ιουνίου στο Θέατρο Πέτρας.

Δείτε εδώ λεπτομέρειες για τη μεγάση συναυλία


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

#Tags:

Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, χαρίστε μας το like σας

Latest...

Δείτε πριν φύγετε