Rockland

Rockland #67 – Down in a hole (Alice in Chains)

Τιμή για την Αθήνα η έλευση τους το Καλοκαίρι

Οι Alice in Chains είναι μια αμερικανική ροκ μπάντα από το Σιάτλ (κλασσική πόλη του grunge) που σχηματίστηκε το 1987 από τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Jerry Cantrell και τον ντράμερ Sean Kinney, ο οποίος αργότερα προσέλαβε τον μπασίστα Mike Starr και τον ηγέτη Layne Staley. Ο Starr αντικαταστάθηκε από τον Mike Inez το 1993. Ο William DuVall εντάχθηκε στο συγκρότημα το 2006 ως συν-lead vocalist και ρυθμικός κιθαρίστας, αντικαθιστώντας τον Staley, ο οποίος πέθανε το 2002.

Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από την προηγούμενη ομάδα του Staley, την glam metal Alice N ‘Chains.

Παρόλο που συνδέεται ευρέως με τη μουσική grunge, και στην ουσία τους αγαπήσαμε γιατί έδειχναν η συνέχεια των Nirvana ο ήχος της ζώνης ενσωματώνει στοιχεία metal η Ηard Rock, ανάλογα την εποχή.. Από την ίδρυση τους, έχουν κυκλοφορήσει κυκλοφορήσει έξι στούντιο άλμπουμ, τρία EP, τρία ζωντανά άλμπουμ, δύο DVD, 31 βίντεο και 31 singles.

Μια ολόκληρη ζωή μουσικής μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, όπου εκτός από μικρές αλλαγές στο σχήμα, ή ακόμα και στα….μαλλιά ή το….μούσι (ναι, από αυτόν εμπνεύστηκα το δικό μου μούσι, άσχετο άλλα η γωνιά μας λέει κατά καιρούς και ..τρίχες)…

Η μπάντα είναι γνωστή για το ξεχωριστό φωνητικό στυλ της, που συχνά περιλαμβάνει τα εναρμονισμένα φωνητικά μεταξύ Staley και Cantrell η ένωση των οποίων ειδικά στο Unplugged είναι απίστευτη (και αργότερα Cantrell και William DuVall). Ο Cantrell άρχισε να τραγουδάει φωνητικά για το ακουστικό EP Sap του 1992 και ο ρόλος του συνέχισε να αυξάνεται στα επόμενα άλμπουμ, κάνοντας τους Alice in Chains μια μπάντα που κίνησε και το ενδιαφέρον του MTV στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν. Απέκτησαν ακόμα πιο πολλούς οπαδούς, και εδώ στην Ελλάδα που ήθελε μια μικρή αλλαγή στο ροκ. Πωρωθήκαμε με το «Would», φτιαχτήκαμε με το «Man in a box»,το «Down in a hole», κι αφού καθιερώθηκαν, χωρίς σκάνδαλα και κουτσομπολιά, έκαναν και το ιστορικό Unplugged.

To Σιατλ άρχισε να βγάζει διαμάντια. Εκτός των Nirvana και των Alice, ξεπετάχτηκαν με ποιοτικό ροκ, groups όπως οι Pearl Jam, Soundgraden και άλλοι. Ήταν μια νέα εποχή. Ο κόσμος μετά από χρόνια,άρχισε να αναρωτιέται τι συνέβη με το γκρουπ, αν και στην ουσία οι Alice δε διαλύθηκαν ποτέ, και εμφανίστηκαν και πάλι πριν λίγο καιρό. Είχαν προηγηθεί αποχωρήσεις ή θάνατοι από ναρκωτικά, αλλά αυτό δεν επηρέασε την πορεία τους.

Το έκτο στούντιο άλμπουμ της Alice in Chains, «Rainier Fog», κυκλοφόρησε στις 24 Αυγούστου 2018 και έκανε το ντεμπούτο του στο Νο 12 στο Billboard 200. Το «Down in a Hole» είναι μια μπαλάντα και το πέμπτο και τελευταίο single από το άλμπουμ τους «Dirt» (1992). Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στα λευκώματα της συλλογής «Nothing Safe: Best of the Box» (1999) και της «Music Bank» (1999). Μια ηχητική εκδοχή που εκτελέστηκε στο MTV Unplugged των Alice in Chains το 1996, κυκλοφόρησε σε live album και DVD.

Σήμερα με την υπέροχη είδηση της βδομάδας, ότι το καλοκαίρι έρχονται στην Αθήνα, σε αντίθεση με την άσχημη είδηση οτι τελικά οι Slayer έσβησαν την Ελλάδα από το τελευταίο τους tour, ακούμε το «Down in a hole» στην επίσημη έκδοση και σας προτείνω μετά να ψάξετε και την unplugged έκδοση.

Είναι στιγμές σαν αυτή που κάθε εραστής της μουσικής δεν πρέπει να χάσει.

«Bury me softly in this womb
I give this part of me for you
Sand rains down and here I sit
Holding rare flowers
In a tomb… in bloom

Down in a hole and I don’t know if I can be saved
See my heart I decorate it like a grave
Oh, you don’t understand who they thought I was supposed to be
Look at me now I’m a man who won’t let himself be

Down in a hole, feeling so small
Down in a hole, losing my soul
I’d like to fly,
But my wings have been so denied

Down in a hole and they’ve put all the stones in their place
I’ve eaten the sun so my tongue has been burned of the taste
I have been guilty of kicking myself in the teeth
I will speak no more of my feelings beneath

Down in a hole, feeling so small
Down in a hole, losing my soul
I’d like to fly but my
Wings have been so denied

Bury me softly in this womb
Oh I want to be inside of you
I give this part of me for you
Oh I want to be inside of you
Sand rains down and here I sit
Holding rare flowers (Oh I want to be inside of you)
In a tomb… in bloom
Oh I want to be inside…

Down in a hole, feeling so small
Down in a hole, losing my soul
Down in a hole, feeling so small
Down in a hole, out of control
I’d like to fly but my
Wings have been so denied»