Δημήτρης Κανέλλος: Όσο υπάρχει ανάγκη για καλό ελληνικό λαϊκό τραγούδι, τόσο δε θα σβήνει και το καλό ελληνικό λαϊκό τραγούδι - e-Stage.gr
Jun 21, 2018 Last Updated 9:21 AM, Jun 21, 2018

Δημήτρης Κανέλλος: Όσο υπάρχει ανάγκη για καλό ελληνικό λαϊκό τραγούδι, τόσο δε θα σβήνει και το καλό ελληνικό λαϊκό τραγούδι

Κατηγορία: Συνεντεύξεις

Νέος ταλαντούχος με αξιοπρόσεκτη φωνή και παρουσία που ξεχωρίζει!! Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε άλλον έναν νέο καλλιτέχνη απο κοντά γιατί εμείς στο e-stage δίνουμε βήμα στους νέους να μας παρουσιάζονται!!

Τι ήταν αυτό που σε έσπρωξε να ασχοληθείς με την μουσική από την παιδική σου ηλικία. Πες μας λίγα λόγια για σένα.

Από πολύ μικρή ηλικία φαινόταν πως είχα έφεση στη μουσική. Αγαπημένο μου σημείο όταν περνούσαμε με τους γονείς μου έξω από ένα μαγαζί με μουσικά όργανα επί της οδού Κύπρου. Θα μπορούσα να κάθομαι και να χαζεύω για ώρες τη βιτρίνα του με τα μουσικά όργανα. Ιδιαίτερα το ακορντεόν!

Ο άνθρωπος βέβαια που συνετέλεσε με την καθοδήγηση του στην απαρχή της επαφής μου με τη μουσική, όταν και με έγραψε στα πρώτα μου μαθήματα του μπουζουκιού στο Δήμο Νίκαιας, είναι η μητέρα μου! Σ’ εκείνη χρωστάω πέρα απ’ τη ζωή μου και την επαφή μου με τη μουσική. Έτσι λοιπόν, ξεκίνησα σιγά σιγά να ασχολούμαι με τη μουσική. Μετά, με κάποιους φίλους που κι εκείνοι έκαναν τα πρώτα τους μουσικά βήματα, ανταλλάσαμε ιδέες, παίζαμε μαζί, πειραματιζόμασταν μέχρι που ξεκίνησαμε να παίζουμε σε κάποια ταβερνάκια για το χαρτζιλίκι μας, στη Π. Κοκκινιά και στον Κορυδαλλό.

Ποιος ο ρόλος της οικογένειας στην απόφαση ενός ανθρώπου να ασχοληθεί επαγγελματικά με την μουσική, που όλοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα είναι ένας δύσκολος επαγγελματικός χώρος.

Όπως προείπα, στη πορεία της ζωής μου η οικογένεια μου, κι ιδιαίτερα η μητέρα μου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να έρθω σε επαφή με τη μουσική. Αν δεν ήταν εκείνη, δε ξέρω αν θα τα κατάφερνα από μόνος μου να ασχοληθώ ποτέ με τη μουσική. Βέβαια και οι δυο μου γονείς με στήριξαν στις αρχές πάρα πολύ εώς ότου να κατασταλάξω μέσα μου στο πως έβλεπα εντέλει την μουσική. Πιστεύω πως η οικογένεια για τον άνθρωπο αποτελεί μεγάλο στήριγμα γενικά στη ζωή του. Στις κρίσιμες αποφάσεις που θα πάρει, όπως είναι κι αυτή, της επαγγελματικής σταδιοδρομίας, παίζει καθοριστικό ρόλο η οικογένεια του.

Θετικό ή και καμιά φορά δυστυχώς, αρνητικό. Εγώ υπήρξα πολύ τυχερός που είχα κι έχω αυτούς τους γονείς! Να είναι πάντα καλά!

Έχεις συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας, τι σου έδωσε αυτή η εμπειρία;

Έχω την τύχη και τη τιμή όντως, να έχω συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες του Ελληνικού λαϊκού τραγουδιού. Κάποιοι απ’ αυτούς είναι η Γλυκερία, η Ελένη Βιτάλη, ο Κώστας Μακεδόνας κ.α.

Εκτός από μια βαριά προίκα που αποτελούν για μένα αυτές οι συνεργασίες, με γέμισαν πολύ όμορφες αναμνήσεις κι εμπειρίες που θα τις κουβαλάω όσο ζω. Πιστεύω πως με διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό ως τραγουδιστή κι ως άνθρωπο και μου έδωσαν μια ταυτότητα καλλιτεχνική με αποτέλεσμα να με αναγνωρίζει πλέον κι ο κόσμος.

Το όνειρο σου γίνεται πραγματικότητα με την κυκλοφορία του πρώτου σου cd και όπως λες η τελευταία δουλειά είναι αυτό που ήθελες μια ζωή!! Μίλησε μας για αυτήν σου την δουλειά.

Όντως η τελευταία μου δισκογραφική δουλειά είναι ένα όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα! Ο τίτλος αυτής είναι “Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΦΩΝΤΑ ΛΑΔΗ”. 8 τραγούδια – επανεκτελέσεις, σε στίχους του ποιητή Φ. Λάδη και σε μουσική του Μάνου Λοϊζου και του Δημήτρη Λάγιου. Με εμπιστεύτηκε ο μεγάλος αυτός ποιητής να πω αυτά τα εξαιρετικά τραγούδια και τον ευχαριστώ πολύ! Τραγούδια με κοινωνικοπολιτικό ύφος αμιγώς απ’ τη μία, και απ’ την άλλη αμιγώς ερωτικά τραγούδια.

Την επιμέλεια παραγωγής την είχε ο Στέλιος Φωτιάδης, κι έχω ακόμα μια μεγάλη χαρά να συμμετέχει η Γλυκερία στον δίσκο αυτό, λέγοντας μαζί μου ένα ντουέτο. Κυκλοφορεί απ’ την heaven music την οποία κι ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπο μου!

Αν σου δινόταν η ευκαιρία να αλλάξεις κάποια «λάθη» του χτες αλλάζοντας και την μετέπειτα πορεία σου στο χώρο, ποια θα ήταν αυτά;

Δε νομίζω πως τα λάθη τόσο, είναι εκείνα που καθορίζουν και τη πορεία μας στα πράγματα, αλλά η ικανότητα μας η αντιλιπτική να τα αντιλαμβάνεσαι και να τα διορθώνεις. Απεναντίας, θα έλεγα πως είναι στοίχημα για τον καθένα όχι να μη κάνει λάθη, μιας κι αυτό θα ήταν αδύνατο να το επιδιώκουμε, αλλά να κάνεις εκ των υστέρων την αυτοκριτική σου, να βλέπεις τα λάθη σου να τα διορθώνεις και να προχωράς μπροστά, μέχρι να ξανακάνεις τα επόμενα λάθη κ.ο.κ. Αυτή πιστεύω, σε τελική ανάλυση είναι κι η ομορφιά της ίδιας της ζωής. Να γίνεσαι κάθε φορά και καλύτερος σε ότι κάνεις. Και σ’ αυτή την πορεία, την ομολογουμένως πολύ δύσκολη, είναι απαραίτητα ακόμα και τα λάθη.

Πιστεύεις ότι υπάρχει κάλο ελληνικό τραγούδι στις μέρες μας;

Όσο υπάρχει ανάγκη για καλό ελληνικό λαϊκό τραγούδι, τόσο δε θα σβήνει και το καλό ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Κι ο κόσμος νιώθω πως το έχει ανάγκη. Θέλει από κάπου να πιαστεί, και το καλό λαϊκό τραγούδι πάντα ήταν το αποκούμπι του. Ίσως να μη προβάλλεται τόσο, αλλά απ’ την άλλη ο κόσμος θα το αναζητά, μιας και το χει ανάγκη, και θα το ανακαλύπτει. Ναι, και βεβαίως υπάρχει καλό λαϊκό τραγούδι, κι υπάρχουν καλλιτέχνες που δίνουν τη ψυχή τους πραγματικά στο καλό λαϊκό τραγούδι. Αλίμονο μας αν χαθεί!

Αν σου δίναμε την επιλογή να ζήσεις και να ασχοληθείς με την μουσική σε μια άλλη εποχή, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Κάποιες φορές η αλήθεια είναι, πως αναπολώ κάποιες άλλες καλύτερες εποχές που πέρασε η ελληνική λαϊκή μουσική. Κυρίως τη δεκαετία του 60’, μιας και τότε ήταν μια περίοδος που υπήρχε μια γενικότερη άνθηση στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι.

Απ’ την άλλη όμως, πιστεύω πως κι εμείς στην εποχή που ζούμε παρά τις όποιες αντιξοότητες (άλλωστε πάντα υπήρχαν τέτοιες, ανάλογα και με την κάθε εποχή..), καλούμαστε να αφήσουμε το δικό μας σημάδι στο λαϊκό τραγούδι, κι αυτό νιώθω πως είναι και το δικό μου στοίχημα. Να τραγουδήσω δηλαδή καλά λαϊκά τραγούδια και να προσπαθήσω να τα επικοινωνήσω με τον κόσμο.

Και μια δεδομένη ερώτηση που όμως αρέσει στον κόσμο. Με ποιους καλλιτέχνες θα ήθελες να συνεργαστείς και ποιο τραγούδι από άλλον καλλιτέχνη θα ήθελες να ήταν δικό σου!!

Δεν έχει τύχει να συνεργαστώ με τον Γιώργο Νταλάρα, τον Γιάννη Πάριο, την Χαρούλα Αλεξίου, τον Παντελή Θαλασσινό και άλλους που ίσως τώρα δε μπορώ να θυμηθώ. Θα ήθελα βέβαια να συνεργαστώ και με αυτούς τους μεγάλους καλλιτέχνες πάρα πολύ! Πολλά τραγούδια είναι η αλήθεια πως θα «ζήλευα» και θα ήθελα να είχα πει. Ένα απ’ αυτά είναι το «Ανάθεμα σε» του Παντελή Θαλασσινού. Είναι ένα από τα αγαπημένα μου ερωτικά τραγούδια!

Πες μας λίγα λόγια τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια, καθώς επίσης και που μπορούμε να σε δούμε το καλοκαίρι!!

Το καλοκαίρι που ήδη διανύουμε βρίσκομαι σε καλοκαιρινή περιοδεία ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό με τον Θέμη Αδαμαντίδη και τη Λένα Αλκαίου. Είναι δυο καλλιτέχνες που εκτιμώ βαθύτατα και είναι μεγάλη η χαρά μου που συνεργάζομαι φέτος το καλοκαίρι μαζί τους. Αυτά είναι για την ώρα τα καλλιτεχνικά μου νέα, να έχουμε την υγεία μας και να περάσουμε ένα πολύ όμορφο κι ανέμελο, όσο γίνεται, καλοκαίρι!

Ευχαριστούμε πολύ και καλή επιτυχία σε ότι και αν κάνεις!!

Σας ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη!


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

Χορηγός Επικοινωνίας

 #Φιλικά Site

 

English Act

Tutoring Certificates Translations