e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Στα μέρη εκείνα...

Λίγα λόγια για τα Μάταλα

Φίλες και φίλοι, είναι Τρίτη βράδυ και η Αθήνα δείχνει έντονα σημάδια θερμοπληξίας.

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιρού, άφηνε τις τελευταίες καυτές ανάσες του και το φως από το σχεδόν γεμάτο, φεγγάρι έλουζε τους εμπύρετους δρόμους και τα άφθονα τσιμεντένια κατασκευάσματα περασμένων δεκαετιών της πόλης.

Οι πρώτες νότες του Painted Black των Rolling Stones αρχίζουν να αντηχούν στη μικρή μου φωλιά και ξαφνικά με τα μάτια του μυαλού μου αρχίζω να παρατηρώ μια παρέα νεαρών που λικνίζονται σαν ξωτικά, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 60.

Αγόρια και κορίτσια, με μακριά, αχτένιστα μαλλιά, πολύχρωμα ρούχα και λουλούδια στο λαιμό, στα αυτιά και μαντίλια στα κεφάλια τους. Οι θρυλικοί Hippies.

Αυτόματα ο λογισμός μου ταξιδεύει περίπου 75 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στην Κρήτη, στα όρια της Φαιστού. Σε εκείνη την παραλιακή γωνιά βρίσκονται τα Μάταλα.

Κατά την μυθολογία, τα Μάταλα ήταν το πρώτο μέρος στο οποίο ο Δίας, μεταμορφωμένος σε λευκό ταύρο, έφερε την πριγκίπισσα Ευρώπη ξελογιάζοντάς την και κατόπιν, αφού μεταμορφώθηκε σε αετό την μετέφερε στην Γορτυνία όπου της έκανε έρωτα.

Κατά τα Μινωικά χρόνια, τα Μάταλα αποτέλεσαν το λιμάνι της Φαιστού.

Οι τεχνητές σπηλιές που περιβάλουν την παραλία στα Μάταλα, είναι κατασκευές της Νεολιθικής εποχής. Αποτέλεσαν καταφύγια των πρώτων Χριστιανών σαν κάποιο είδος κατακομβών ενώ ήταν και το μέρος διαβίωσης των «παιδιών των λουλουδιών», όπως αποκαλούσαν τους Hippies, τότε, στα τέλη του 60.

Οι νεαροί της εποχής, προέρχονταν από διάφορα μέρη της Δυτικής Ευρώπης και της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον Καναδά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, έλαβε χώρα και ένα φεστιβάλ, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην πορεία του Rock n’ Roll.

Ήταν το τριήμερο φεστιβάλ του Woodstock, που προσέλκυσε περίπου 400.000 κόσμου.

Το διάστημα από την Παρασκευή 15 Αυγούστου 1969 και μέχρι την παρατεταμένη ολοκλήρωσή του,  την Δευτέρα 18 Αυγούστου 1969, κάτω από διαστήματα βροχής, έξω στο ύπαιθρο οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι απόλαυσαν συνεχόμενα μια σειρά από 32 ζωντανές εμφανίσεις των μεγαλύτερων αστεριών της εποχής, ανάμεσά τους, ο Jimmie Hendrix, ο Joe Cocker, η Joan Baez και άλλοι πολλοί.

Από τον Καναδά, μια folk τραγουδίστρια η Joni Mitchell μετέφερε την εμπειρία της από τους Hippies στα Μάταλα στο τραγούδι της με τίτλο «Carey» το 1971.

Η αμφισβήτηση της εξουσίας και η προσήλωση στο αντιπολεμικό κίνημα της εποχής, ένα κίνημα που τροφοδοτήθηκε από τον πόλεμο στο Βιετνάμ, έφερε τους Hippies να είναι απέναντι στο τότε συντηρητικό κατεστημένο. Ένα κατεστημένο που μέτραγε τις πληγές του και στην Ευρώπη, από τις φοιτητικές εξεγέρσεις που χαρακτήρισαν τον Μάη του 1968. 

 Όπως όλοι γνωρίζουμε, στην χώρα μας από την 21η  Απριλίου του 1967, υπήρχε η στρατιωτική Χούντα. Και σε συνδυασμένες, με την τοπική Εκκλησία, ενέργειες εκκένωσαν  τα Μάταλα από τους « διαφθορείς της Ελληνοχριστιανικής νεολαίας».

Στον κλασσικό ελληνικό κινηματογράφο, οι ταινίες «Η θεία μου η Χίπισσα» και «Μαριχουάνα Στοπ», αποτυπώνουν  πολύ γλαφυρά την ηθογραφία της νεολαίας της εποχής, δοσμένη με μια αρκετά χιουμοριστική ματιά.

Σήμερα τα Μάταλα, είναι ένα τουριστικό ψαροχώρι και τα τελευταία χρόνια, στην θρυλική του παραλία διοργανώνονται φεστιβάλ και συναυλίες τιμώντας όλους εκείνους τους νέους της εποχής, τους πρόγονους των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας του σήμερα.

Συγκεκριμένα τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια ανάδειξης του χώρου μέσα από την μουσική και κάθε καλοκαίρι ενδιαφερόμενοι των μουσικών ή απλά νοσταλγοί του rock n’ roll αλλά και ενδιαφέροντες καλλιτέχνες από την γειτονιά μας ή και από πιο μακριά, δίνουν το παρών και παράλληλα ένα καλοκαιρινό ραντεβού γεμάτο νοσταλγία αγάπη και πολύ μουσική.

Οι πρώτες νότες του Summertime με την χαρακτηριστική βραχνή φωνή της Janis και μια ζεστή ριπή ανέμου με επαναφέρουν στο τώρα.

Να περνάτε καλά και…

Καλό καλοκαίρι και καλή ανάγνωση!!


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Χάρισε μας το like σου!