e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Ελλάδα

Η Demy μιλάει για το ταξίδι της με την Axion Hellas σε Βολισοό και Ψαρά

Ο σύντροφος της Demy, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ανήκει σε μία από τις ομάδες της Axion Hellas που ταξιδεύουν με φουσκωτά στα νησιά της άγονης γραμμής και βοηθούν τους κατοίκους

Η Demy παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό People όπου μεταξύ άλλων μίλησε για το ταξίδι της σε νησιά της άγονης γραμμής του Αιγαίου.

Έχω μάθει πως ο σύντροφος σου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ανήκει σε μία από τις ομάδες που ταξιδεύουν με φουσκωτά στα νησιά της άγονης γραμμής του Αιγαίου και βοηθούν τους κατοίκους εκεί.
Ναι, είναι στην Axion Hellas. Είχα πάει κι εγώ στο τελευταίο ταξίδι τους, στο Βόλισοο (Χίο) και στα Ψαρά. Είναι πολύ σημαντικό το έργο τους, όπως και άλλων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα. 

Πώς ένιωσες όταν βρέθηκες εκεί;

Είναι εκπληκτικό το συναίσθημα όταν φτάνεις εκεί. Η εικόνα του κόσμου να μας υποδέχεται έχει αποτυπωθεί στο μυαλό μου. Είδα αυτή την ανυπομονησία στα μάτια των κατοίκων… Μιλάμε για νησιά που έχουν μόνο ένα γιατρό, και αν συμβεί κάτι πιο σοβαρό οι άνθρωποι πρέπει να περιμένουν το πλοίο, που πιάνει εκεί λιμάνι μία φορά την εβδομάδα, ή ελικόπτερο. Στα ταξίδια αυτά γίνονται ιατρικές εξετάσεις από μια μεγάλη ομάδα γιατρών, πολιτιστικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, ομιλίες…

Πώς αποφάσισες να πας;

Ήθελα να το δω από κοντά, να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορούσα .Ήταν, βέβαια, απόφαση της τελευταίας στιγμής. Θέλαμε να οργανώσουμε και κάτι καλλιτεχνικό, αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε. Δεν πειράζει, την επόμενη φορά.

Εσύ τι έκανες εκεί;

Τα πάντα. Οπουδήποτε παρουσιαζόταν κάποια οινική της στιγμής, βοηθούσαμε όλοι μαζί. Καθίσαμε τέσσερις μέρες, ενώ το επόμενο ταξίδι θα είναι δεκαήμερο.

Τι ήταν αυτό που σου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση;

Οι κουβέντες- μας με την κυρία Καλλιόπη, μια ηλικιωμένη γυναίκα, που είναι η χαρά των γιατρών και της γραμματεία· θα μου μείνουν αξέχαστες. Μας καλωσόρισε στην αυλή της και μας έλεγε ότι μας περιμένουν πώς και πώς, τόσο για την ιατρική φροντίδα όσα και για την παρέα. Υπήρχαν άνθρωποι που παραχωρούσαν τη σειρά τους στη γραμματεία γιατί τους άρεσε να μιλάνε μαζί μας και κάθονταν με τις ώρες για να κουβεντιάζουμε. Φαντάζομαι πως το κράτος θα μπορούσε κάνει κάτι παραπάνω. Οι συγκεκριμένες οργανώσεις καλύπτουν δικά τους κενά. Από τη μία πλευρά, είναι στενάχωρο και, από την άλλη, συνειδητοποιείς πόσο αγαπούν τον τόπο τους. Υπάρχουν νησιά με τέσσερις κατοίκους!

View this post on Instagram

Χθες ολοκληρώθηκε ο 6ος διάπλους της Axion Hellas και είμαι περήφανη και ευγνώμων που ήμουν μερος του. Ταξιδέψαμε στα Ψαρά και στη Βολισσό της Χίου όπου η ομάδα προσέφερε ιατρικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις. Είδα με τα μάτια μου το σημαντικό έργο που γίνεται απο την #axionhellas και ολους τους συνεργαζόμενους φορείς, ειδα οτι οι δυσκολίες και οι ανάγκες στις απομακρυσμένες περιοχες της Ελλάδας ειναι μεγάλες, αλλα πιο μεγάλη είναι η αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους! Και φυσικά, πόσο καλύτερη γίνεται η ζωή , βήμα βήμα, όταν όλοι, λίγο λίγο, βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Στην κουβέντα που κάναμε με την γλυκύτατη και τόσο φιλόξενη κα Καλλιόπη, μας εξήγησε πόσο αγαπάει το νησί της (τα Ψαρά), και ότι παρα τις δυσκολίες, τα κενά και την ανασφάλεια που αυτά δημιουργούν(το νησί έχει μόνο έναν γιατρό) , αρνείται, αν και έχει την επιλογή, να αφήσει το νησί και να πάει στην Αθήνα. ••• #WeSupportSociety @axionhellas Εις το επανιδείν❤️

A post shared by Dimitra Papadea (@demy_official) on