e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Αφιέρωμα

Μπλεκ, Αγόρι και Βαβούρα

Τα εικονογραφημένα περιοδικά, ήταν η αγαπημένη παρέα των παιδιών.

 

Η ανατροφή και γενικά η διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων, κυρίως των εφήβων αποτελούσε πάντα ένα πεδίο αντιπαραθέσεων και διαλόγου, μεταξύ των εκπαιδευτικών και του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Η  εμπλουτισμένη μετάβαση, από το οικογενειακό περιβάλλον σε αυτό της  αίθουσας διδασκαλίας, του στίβου των αθλημάτων και του χώρου που η παρέα μοιραζόταν τις πρώτες μπύρες, γινόταν πάντα με μια θαυμαστής ακρίβειας νομοτέλεια.

Αναφέρουν πολλοί ότι τα τελευταία χρόνια η γνώση δεν εμπνέει όπως παλιότερα ,τότε που η πληροφορία και η ροή της. ήταν τουλάχιστον διατηρήσιμες σε μια αναλογία ποσότητας και χρησιμότητας τέτοια, που θα την χαρακτηρίζαμε στοιχειώδη και ουσιαστική.

Τα εικονογραφημένα περιοδικά, ήταν η αγαπημένη παρέα των παιδιών.

Για τους περισσότερους από μας, πέρα από την ευχαρίστηση της ανάγνωσης τους και της συλλογής τους, η τελευταία αποτελούσε την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την συμμετοχή μας στα παιχνίδια όπου η συναλλαγή γινόταν με τεύχη περιοδικών.

Παιχνίδια όπως «τα γαλένια» και οι βόλοι  είχαν για εγγύηση έγκυρης συμμετοχής και για έπαθλο, τα τεύχη των συμμετεχόντων.

Έτσι η παρέα κρατούσε μια ισορροπία. Συνήθως γινόντουσαν ανταλλαγές τευχών. Κι αυτό γιατί το χαρτζιλίκι ήταν πενιχρό και η δυνατότητα απόκτησης κάποιου τεύχους δεν είχε πάντα σταθερό ρυθμό. 

«Μπλεκ», «Αγόρι», «Κράνος», «Μάχη» και «Βαβούρα».  Ήταν για τα αγοράκια η πιο καλή παρέα, στο περιθώριο ανάμεσα στην σχολική καθημερινότητα και το παιχνίδι.

Ο Μπλεκ, ενέπνεε με την ευστροφία του, την αποφασιστικότητά του και φυσικά τον συνδυασμό ικανότητας και γενναιότητας.

Άριστος σκοπευτής και ικανός ιχνηλάτης, πάντα κέντριζε τον ενδιαφέρον η εκάστοτε περιπέτεια που ξεφυλλίζαμε, γνωρίζοντας άλλη μια αποστολή του.

Το Αγόρι, θυμάμαι ότι στρεφόταν πιο πολύ στο παιχνίδι. Στο βασιλιά των σπορ, το ποδόσφαιρο.

Πλήθος από ποδοσφαιρικές ιστορίες, που εντυπωσίαζαν, τους μικρούς εκκολαπτόμενους μάγους της στρογγυλής θεάς.  Δύο θρύλοι που γνώρισα τότε μέσα από το Αγόρι ήταν ο Μπράιαν Κλαφ και ο Κέβιν Κήγκαν.

Τα άλλα δύο περιοδικά, που σημειωτέον ήταν μεγέθους τσέπης, δηλαδή το Κράνος και η Μάχη, καταπιάνονταν με πολεμικές ιστορίες, εμπνευσμένες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρχε εξάλλου και η τηλεοπτική σειρά «Μάχη», τα χρόνια εκείνα.

Και μετέπειτα βέβαια, η ανατρεπτική αλλά εξόχως συμβατή με την εφηβεία Βαβούρα.

Από την Βαβούρα, χαρακτηριστικά ήταν το οπισθόφυλλό της με την πολυκατοικία της οδού Τρέλας στο νούμερο 13, όπου αποτυπώνονταν με ένα σαρκαστικό, έως καυστικό χιούμορ ο τρόπος ζωής μιας μικροαστικής πολυκατοικίας.

Χαρακτηριστικός ήρωας της Βαβούρας, που χάριζε άφθονο γέλιο, ήταν κι ο Βρωμιάρης. Ένας νεαρός, που αγνοούσε τα στοιχειωδώς απαραίτητα για την προσωπική υγιεινή, πράγμα πολύ σοβαρό και για αυτό το λόγο πιστεύω, η ακραία κωμική παρουσίαση.  

Δεν ξέρω αν οι νέοι σήμερα, που έχουν κυριολεκτικά, όλο τον κόσμο (σχετικά με τις πληροφορίες) στα χέρια τους, χρησιμοποιώντας έξυπνα κινητά και μηχανές αναζήτησης, έχουν και το χρόνο να ευχαριστηθούν τα αυτονόητα για την ηλικία τους.

Δηλαδή, να ικανοποιούν την περιέργειά τους, συμμετέχοντας εμπειρικά και όχι απλά να πληκτρολογούν.

Να αθλούνται κι όχι απλά να «πίνουν» μπάφους και να παίζουν Pro.

Να κάνουν ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ τους, κι όχι απλά να δηλώνουν “in a relationship”.

Να ζουν κι όχι απλά να υπάρχουν “on line”.

That’s all.


 

Comment here