e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Games - Internet - Hobbies

Παρουσίαση: Moto GP 2018

Οδηγήστε σε πραγματικές πίστες με ακρίβεια…χιλιοστών.

 

Όταν μιλάμε για δίτροχες μοτοσικλέτες και τους οδηγούς αυτών που μάχονται σώμα με σώμα για την κατάκτηση της πρώτης θέσης, σίγουρα μας έρχεται στο μυαλό η Milestone. Η ιταλική εταιρεία ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών ιδρύθηκε το 1994 με την ονομασία Graffiti, από τον Antonio Farina. Έκτοτε, μετρά πολυάριθμους τίτλους στο δυναμικό της, δείχνοντας ξεκάθαρα το ταλέντο της στην ανάπτυξη και την παραγωγή Racing τίτλων. Οι περισσότεροι από 150 υπάλληλοι της υπήρξαν υπεύθυνοι για την μεταφορά διάφορων αγωνιστικών διοργανώσεων στην βιομηχανία των games, με χαρακτηριστικότερες αυτές των WRC, MXGP και MotoGP. 

motogp 18 1
Η τελευταία είναι αυτή που θα μας απασχολήσει, αφού η Milestone ανέπτυξε το MotoGP 18, έναν ακόμη κεφάλαιο της δημοφιλούς σειράς αγώνων με δίτροχα, που ξεκίνησε από μεριάς Milestone το 2007 με το MotoGP 07 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ωστόσο πολλές “απουσίες” στο διάστημα των 11 χρόνων. Ύστερα από την σχετικά καλή απήχηση που είχε το MotoGP 17 η μητέρα όλων των προαναφερθέντων games αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα ακόμη video game για την νέα χρονιά που θα φέρει για ακόμα μία φορά το μεγάλο όνομα του οργανισμού MotoGP. Ήταν όμως απαραίτητο; 

{loadmodule mod_custom,inArticle}

Ζήστε το όνειρό σας 
Το νόημα που προσπαθούν να μεταφέρουν οι τίτλοι της σειράς MotoGP είναι να σας βάλουν στην διαδικασία να βιώσετε έμμεσα το πώς είναι να είστε αγωνιστές της ομώνυμης διοργάνωσης. Πράγματι, το ίδιο το παιχνίδι σας προκαλεί να δημιουργήσετε το δικό σας προφίλ, στο οποίο εισάγετε πέραν του ονόματός σας και διάφορα άλλα στοιχεία όπως ημερομηνία γέννησης, εθνικότητα και άλλα. Μεταξύ άλλων επιλέγετε και το νούμερό σας, τα χρώματα της στολής σας αλλά και μία από τις προεπιλογές που υπάρχουν για την γενικότερη εμφάνισή σας. Στο κάτω κάτω, για να νιώσετε πρωταθλητές θα πρέπει ο χαρακτήρας σας να ανταποκρίνεται στα θέλω και τις προτιμήσεις σας. 

motogp 18 2
Η δημιουργικότητά σας δεν περιορίζεται εκεί. Αντιθέτως θα κληθείτε να επεξεργαστείτε την μηχανή σας, τα διάφορα κομμάτια της στολής σας όπως το κράνος, τις μπότες και τα γάντια σας, ενώ το σημαντικότερο στοιχείο είναι η επιλογή του riding style σας, το οποίο, όπως δηλώνει, καθορίζει τον τρόπο που προτιμά να αγωνίζεται ο αθλητής σας. Γενικότερα το character customization προσφέρει μία σχετική ποικιλία σε επιλογές, ωστόσο δεν παρατηρείται κάτι το αξιομνημόνευτο σε σύγκριση με τα προηγούμενα games της σειράς. Αφού κάνετε όλα τα παραπάνω, είστε έτοιμοι να αντικρίσετε την ζωή ενός επαγγελματία μοτοσικλετιστή. 

Modes να φαν και οι κότες 
Όπως συνηθίζει, το MotoGP φέρει μία σειρά από διάφορα games modes τα οποία προσφέρουν ξεχωριστές εμπειρίες ανάλογα με τις προτιμήσεις κάθε παίκτη. Συγκεκριμένα δεν θα μπορούσε να λείπει το Career. Για τους λίγους απονήρευτους που δεν γνωρίζουν ή δεν μπορούν να φανταστούν τι θα συναντήσουν σε αυτό, στο Career αξιοποιείτε το προφίλ που έχετε δημιουργήσει εντός του παιχνιδιού και ζείτε την καθημερινότητα ενός αγωνιστή του MotoGP από τα πρώτα στάδια της καριέρας του, μέχρι και την κορυφή. Είναι στο χέρι σας το αν θα συνδυάσετε την πορεία σας με νίκες, οι οποίες αυξάνουν την δημοτικότητά σας ή αν θα περιοριστείτε σε μέτριες εμφανίσεις οι οποίες όμως θα σας στερήσουν το όνειρο της κατάκτησης κάποιας μεγάλης διοργάνωσης. Κοινώς ξεκινάτε ως ένας απλός αθλητής και οφείλετε να ανταπεξέλθετε στις προσδοκίες των διαφόρων τουρνουά για να ακουστεί όλο και περισσότερο το όνομά σας. Είναι ξεκάθαρα το mode στο οποίο αξίζει να αφιερώσετε τον περισσότερο χρόνο, αφού περιέχει ορισμένες ευχάριστες εκπλήξεις.

{avsplayer videoid=293} 

Φυσικά και το Career δεν αποτελεί την μόνη σας επιλογή, αφού σίγουρα θα ρίξετε μία ματιά και στα Quick Modes, επιλογή που περιέχει τα Grand Prix, Time Attack, Championship και Tutorials. Συνοπτικά, η πρώτη επιλογή σας μεταφέρει στο παγκόσμιο Grand Prix του MotoGP με διάφορους συγκλονιστικούς αγώνες. Τα Time Attacks είναι φυσικά χρονικές δοκιμασίες στις οποίες πρέπει να ξεπεράσετε διάφορα όρια ή και τον ίδιο σας τον εαυτό. Το Championship είναι ένα πλήρες πρωτάθλημα αγώνων MotoGP, ικανό να προσφέρει μία πλήρη εμπειρία αγώνων και δοκιμασιών σε διάφορες πίστες. Τέλος τα Tutorials σας διδάσκουν τα βασικά κόλπα που μπορείτε να εφαρμόσετε για να διευκολύνετε τον δρόμο σας προς την επιτυχία, καθότι ιδίως στην περίπτωση που δεν είστε έμπειροι με τα Racing και δεν έχετε παίξει στο παρελθόν κάποιο MXGP ή MotoGP, σίγουρα θα τα βρείτε σκούρα. Επομένως, μην πάτε να πουλήσετε μαγκιά χωρίς να ακολουθήσετε τα Tutorials, διότι θα βρείτε τον εαυτό σας να σκουπίζει τις αγωνιστικές πίστες με το…μάγουλο. Δυστυχώς δεν είδαμε κάτι το καινούριο από modes. 

{loadmodule mod_custom,inArticle}

Το Dark Souls έγινε Racing 
Παλιό καλό MotoGP. Μπορεί η σύγκριση με τα αριστουργήματα της FromSoftware να είναι λίγο υπερβολική, ωστόσο τις πρώτες φορές που θα συμμετάσχετε σε ορισμένες κούρσες του παιχνιδιού θα αντιληφθείτε το νόημα του παραλληλισμού. Ο χειρισμός της μηχανής σας, είτε παίζετε ενάντια στο A.I. είτε με άλλους παίκτες, είναι αρκετά δύσκολος. Αυτό δεν οφείλεται σε κάποια δυσλειτουργία ή καθυστέρηση στην ανταπόκριση των εντολών σας, αλλά στο ότι χρειάζεται να στρίβετε πάντοτε την κατάλληλη στιγμή, να αφήνετε έγκαιρα το γκάζι και πάνω από όλα, να αποφεύγετε τις συγκρούσεις με τους άλλους καβαλάρηδες των μοτοσικλετών. Δυστυχώς, όπως και σε κάθε άλλο MotoGP ή MXGP, οι πιθανότητες είναι πάντοτε εναντίον σας σε περίπτωση συνεχούς επαφής με άλλο δίκυκλο. Σίγουρα η εξάσκηση και η συνεχής προσπάθεια θα σας βοηθήσουν να εναρμονιστείτε με το gameplay, ωστόσο μέχρι να γίνει αυτό υπάρχει σαφέστατος κίνδυνος φθοράς χειριστηρίων. 

motogp 18 3
Το παιχνίδι σας προκαλεί να δοκιμάσετε τα όριά σας, αφού η νίκη σας ή το να κατακτήσετε μία υψηλή θέση σε υψηλότερο difficulty ή σε αντίξοες συνθήκες, σας αποφέρει όλο και περισσότερο xp για τον λογαριασμό σας. Ωστόσο θα πρέπει να είστε πολύ τολμηροί για να τα βάλετε με τα ύψιστα επίπεδα δυσκολίας όπου κάθε λανθασμένη στροφή είναι ικανή να οριστικοποιήσει την κατάληξή σας στην τελευταία θέση. Για αυτούς που έχουν εμπειρία από το προηγούμενα MotoGP, ο χειρισμός είναι κυριολεκτικά ολόιδιος. Επομένως, άπαξ και έχετε κατακτήσει το νόημα του παιχνιδιού και τον τρόπο που πρέπει να σκέφτεστε σε αυτό, μπορείτε να τα πάτε εξίσου καλά και στο MotoGP 18. Ο βοηθητικός παράγοντας του παιχνιδιού είναι ένα είδος βέλων που σας συνιστούν την πορεία που πρέπει να ακολουθήσετε, αλλά και την ταχύτητα που πρέπει να χρησιμοποιείτε όταν περνάτε πάνω από αυτά τα σημεία. Έτσι έχουμε τα μπλε βέλη για την μέγιστη ταχύτητα, τα κίτρινα για την μειωμένη, ενώ τα κόκκινα προτείνουν να αφήσετε τελείως το γκάζι. Πιστέψτε μας, κάτι ξέρουν τα βελάκια, καθώς αν πάτε κόντρα στις συμβουλές τους πιθανότατα θα βρεθείτε αρκετά εκτός διαδρομής.

{loadmodule mod_custom,inArticle}

Και εκεί που νομίζετε ότι ύστερα από 100 προσπάθειες θα τερματίσετε πρώτοι…Χάνετε μία στροφή και όλα πάνε στράφι.

Σε περίπτωση που δεν χορτάσατε να τρώτε σαβούρες και να πατάτε “restart race”, υπάρχουν επιλογές του τύπου bike damage, tire wear, penalty, που αλλάζουν λιγάκι τους κανόνες των αγώνων και έχετε να νοιαστείτε για ακόμα περισσότερα πράγματα. Προστέθηκαν ορισμένα νέα χαρακτηριστικά όπως τα drone και 3D scanning, σύμφωνα με τα οποία οι πίστες έχουν απεικονιστεί και σκαναριστεί με κάθε λεπτομέρεια, ενώ μπορείτε να παρακολουθείτε από διάφορες γωνίες και πλευρές τους αγώνες ταχύτητας. Σχετικά με το drone scanning, η ακρίβεια είναι τέτοια ώστε απεικονίζεται το φως του περιβάλλοντος με 360.000 laser points ανά δευτερόλεπτο, ακρίβεια 6 χιλιοστών ανά 10 μέτρα και εύρος σκαναρίσματος 60 μέτρων.

Ανάμεσα στις νέες προσθήκες βλέπουμε ένα ιδιαίτερο spectate mode, interactive tutorials και management system. Κατά τα άλλα, το MotoGP 18 δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με κανέναν από τους προηγούμενους τίτλους της σειράς, από άποψη περιεχομένου. Αυτό σε μερικές πτυχές του δεν είναι κακό, αφού συναντάμε ξανά αυθεντικές πίστες, ομάδες και τους παγκόσμιας κλάσης αθλητές, όπως ο Valentino Rossi, όλα τους πλήρως αυθεντικά και άριστα σχεδιασμένα εντός του παιχνιδιού. 

motogp 18 4
Παρόλα αυτά υπήρξαν και στοιχεία των οποίων η απουσία δεν θα μας στεναχωρούσε, όμως η Milestone επέλεξε να μας τα φέρει και στον νέο της τίτλο. Ένα από αυτά είναι το ατέλειωτο loading. Δεν είναι το πιο “βαρύ” παιχνίδι, επομένως δεν δικαιολογείται ο αμέτρητος χρόνος που θα σπαταλήσετε περιμένοντας τον αγώνα σας να αρχίσει. Το loading υποδέχεται κάθε σας επιλογή και είναι τόσο χρονοβόρο που σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητο. Από εκεί και πέρα, στοιχεία όπως ο περίεργος χειρισμός, η διατήρηση των ίδιων ακριβώς game modes με ελάχιστες παραλλαγές και άλλες μικρολεπτομέρειες, προσγειώνουν αναπόφευκτα το gameplay του MotoGP στα επίπεδα των προγόνων του. Δύσκολα θα εκτιμήσετε κάτι παραπάνω σε αυτό, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις. 

Ανταγωνιστικό όσο δεν πάει 
Αν μπορούμε να θεωρήσουμε το multiplayer του MotoGP 18 ως ένα ξέχωρο mode τότε σίγουρα μπορεί να ανταγωνιστεί το ισχυρό Career mode. Αυτό, διότι το online multiplayer θα ευχαριστήσει σαφέστατα πολύ μεγαλύτερο κοινό έναντι αυτού που θα επιλέξει να παλεύει συνεχώς με το “σπαστικό” A.I. . Παίζοντας online με άλλους παίκτες, συγκεντρώνοντας μέχρι και 12 άτομα, θα βιώσετε ακόμα καλύτερα την εμπειρία των τάχιστων μοτοσικλετών, αφού σε αντίθεση με την CPU, οι άλλοι παίκτες είναι απρόβλεπτοι και εφαρμόζουν πολύ διαφορετικές τεχνικές και κινήσεις που σε καμία περίπτωση δεν θα έκανε ο υπολογιστής. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει τόσο εις βάρος σας όσο και με το μέρος σας, αφού τα πονηρά τεχνάσματα των online αντιπάλων σας ίσως σας εκθρονίσουν εύκολα από τις πρώτες θέσεις της κατάταξης ή θα σας διδάξουν νέα κόλπα που μπορείτε να υιοθετήσετε προς όφελός σας. 

motogp 18 5
Οι servers είναι σε καλή, σχετικά, κατάσταση, αφού στο κομμάτι εύρεσης παικτών και δημιουργίας διάφορων lobby όλα κυλούν ομαλά. Όμως μερικοί δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσετε και ένα μικρό lag αν δεν έχετε αρκετά ισχυρή σύνδεση στο Ίντερνετ. Το σίγουρο είναι πως το multiplayer του MotoGP 18 μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον σας χάρις στο πιο ανταγωνιστικό του ύφος και στην πιο απρόσμενη εξέλιξη των πραγμάτων. Αυτό δημιουργεί προοπτικές και για εισαγωγή του παιχνιδιού στην competitive σκηνή, κάτι που η Milestone ήθελε ήδη να επιχειρήσει από την κυκλοφορία του MotoGP 17. 

Μηχανές που λάμπουν και μουγκρίζουν 
Για τους fans των μηχανών και των αγώνων MotoGP, η παρατήρηση των διάφορων αγωνιστικών δίκυκλων τα οποία αστράφτουν από λάμψη και εντυπωσιακά χρώματα, είναι κάτι που μπορεί να τους προσφέρει συναισθηματική ολοκλήρωση. Προς ευχάριστή μας έκπληξη, ο οπτικός τομέας του MotoGP 18 παρουσιάστηκε λίγο βελτιωμένος και δεν έμεινε στάσιμος όπως τα περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού. Οι δυνατότητες των PS4 Pro και Xbox One X σίγουρα αποδίδουν καλύτερα και με εντυπωσιακότερο τρόπο καθεμία από τις 19 πραγματικές αγωνιστικές πίστες του παιχνιδιού αλλά και τους επαγγελματίες του χώρου, έστω και στα 30 FPS. Κατά αυτό τον τρόπο, όλη η οπτική εμπειρία ανεβαίνει ένα μικρό σκαλί, κάνοντας τους αγώνες ταχύτητας, τις κλειστές στροφές και τον ήλιο ή την βροχή που ενδεχομένως καλύπτουν το background να έχουν μία πιο ρεαλιστική υπόσταση. Μην νομίζετε βέβαια ότι υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος στα textures ή το animation του παιχνιδιού.

{avsplayer videoid=294} 

Στάσιμος και ενδεχομένως κατώτερος παρατηρήθηκε και ο τομέας του ήχου. Τα ηχητικά εφέ των μοτοσικλετών θα έπρεπε να συγκλονίζουν στο άκουσμά τους τα πλήθη. Μην παρεξηγούμαστε, το κομμάτι του ήχου διαθέτει ιδιαίτερο ρεαλισμό στο MotoGP, αφού όπως είχε σημειωθεί και στα παλαιότερα παιχνίδια, δόθηκε αρκετή έμφαση στη συμπεριφορά των μηχανών στις διάφορες αλλαγές ταχύτητας αλλά και ανάλογα με την πλευρά από την οποία επιλέγετε να παρακολουθείτε τον αγώνα. Ο κόσμος που παρακολουθεί τους αγώνες σας ανταποκρίνεται στις ανατροπές του αγώνα και γνωρίζει πότε να ζητωκραυγάσει και πότε να κάτσει στην θέση του. Παρόλα αυτά, υπάρχει μικρή λίστα από κομμάτια που συνοδεύουν το μενού του παιχνιδιού και με τόσο loading που υπάρχει θα ακούτε τα ίδια και τα ίδια σε σημείο που θα τα σιχαθείτε. Όταν όμως η Milestone αναζητά την πρόοδο, τέτοιες λεπτομέρειες οφείλουν να είναι όλο και πιο προσεγμένες κάθε φορά. 

Μεγάλος ο δρόμος προς την κορυφή 
Το MotoGP 18 είναι, στο σύνολό του, μία πλήρης και αυθεντική Racing εμπειρία με πολλές δυνατότητες και προοπτικές. Ωστόσο, ακόμα και ως πολλά υποσχόμενο, δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το γεγονός το ότι διαθέτει ελάχιστες διαφορές από το MotoGP 17 και γενικότερα από τα προηγούμενα games της σειράς. Η Milestone όφειλε να λάβει υπόψη της το feedback για τους προβληματισμούς στο gameplay, τους μηχανισμούς, να προσθέσει περισσότερα modes και να δώσει μία άλλη όψη, εντελώς διαφορετική, για να ανυψώσει το MotoGP στα μάτια του κόσμου. Ενώ δηλαδή μπορείτε να απολαύσετε πολλά από όσα μπορεί να προσφέρει, αργά η γρήγορα θα συνειδητοποιήσετε πως η πρόοδος του σε σχέση με τον περσινό τίτλο είναι απειροελάχιστη. 

motogp 18 7
Ενδεχομένως να είναι και το καλύτερο Racing από τα MotoGP, MXGP και όλα τα συναφή, εξαιτίας των αναβαθμισμένων γραφικών του που το καθιστούν σαφέστατα πιο σύγχρονο. Ωστόσο χρειάζεται ακόμα πάρα πολλές αλλαγές και προσαρμογές για να μπαλώσει τα κενά του σημεία και να προσεγγίσει την τελειότητα, από την οποία απέχει πολύ προς το παρόν. Όσοι καταφέρουν να εναρμονιστούν με τις όποιες περιέργειες τους σίγουρα μπορούν να του αφιερώσουν αρκετές ώρες, καθώς έχει ενισχυμένο replayability. Έχει προοπτικές και είναι ευχάριστο, ιδίως αν είστε fans του χώρου, ωστόσο μπορεί να γίνει πολύ καλύτερο ακόμα. 

Θετικά: 
– Αυθεντικά πρωταθλήματα, πίστες και αθλητές 
– Λεπτομερέστατη απεικόνιση στις πίστες με το Drone Scanning
– Διάφορα modes 
– Ανταγωνιστικό multiplayer 
– Μικρή βελτίωση στα γραφικά 
– Πλούσιο και ενδιαφέρον Career mode 

Αρνητικά:
– Στάσιμο σε κάποιους τομείς του gameplay
– Δυσκολία στον χειρισμό 
– Ασύμφορο A.I. 
– Υποβάθμιση του ηχητικού τομέα 

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 7.5

Bελτιώθηκε σε έναν βαθμό από την περυσινή έκδοση, κληρονομώντας τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία.

{loadmodule mod_custom,inArticle}

πηγή


 

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Χάρισε μας το like σου!

Comment here