Ψυχολογία & Σχέσεις

Επικοινωνία είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα στην εποχή μας

Αδιάκοπος ήταν ο αγώνας του ανθρώπου, όχι μόνο για την ανάπτυξη του πολιτισμού και τη δημιουργία των μέσων που διευκολύνουν τη ζωή του, αλλά και για να ζήσει ευτυχισμένος στο ευρύτερο κοινωνικό του περιβάλλον

Και η προσπάθεια του για την πρόοδο του πολιτισμού και την εφεύρεση των μέσων που διευκολύνουν τη ζωή στέφθηκαν από επιτυχία. Η ευτυχία όμως δεν κατακτήθηκε. Ο πολιτισμός της αφθονίας δεν έφερε την επιτυχία. Αντίθετα γέννησε ένα πλήθος από προβλήματα, ψυχολογικά, ηθικά, αγωνία, ανασφάλεια, άγχος, αϋπνίες, μελαγχολίες.

Η πιο βασική αιτία αυτής της κατάστασης είναι η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Η αμέλεια τους αυτή δεν έμεινε χωρίς συνέπειες. Αντίθετα δημιούργησε την τεράστια απόσταση μεταξύ της αφθονίας στα υλικά αγαθά και της μείωσης των ευκαιριών για απλές ανθρώπινες χαρές και απολαύσεις. Υπεύθυνος, λοιπόν, γι αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις φαίνεται ότι είναι μόνο ο ίδιος ο άνθρωπος και κανένας άλλος . Αναζήτησε την ευτυχία και την ανθρώπινη χαρά σε λανθασμένες κατευθύνσεις. Αδιαφόρησε για τον συνάνθρωπό του και αντί να τον δει σαν ένα ομοίωμα του εαυτού του που κοντά του θα μπορούσε να βρει λίγη σιγουριά και ευτυχία, αντίθετα, τον είδε σαν όργανο είτε εκμετάλλευσης είτε επιτυχίας οικονομικών ιδεολογικών, πολιτικών και άλλων στόχων. Η εργασία έπαψε να είναι χώρος ψυχικής επαφής και επικοινωνίας των εργαζομένων και μεταβλήθηκε σε πεδίο ανταγωνισμών, συγκρούσεων, αλληλοϋπονόμευσης, ταπεινών επιδιώξεων και προβολής φιλοδοξιών.

Βαδίζεις στο δρόμο, κι ενώ γύρω σου  υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι, εσύ νιώθεις μια παγερή μοναξιά… Πηγαίνεις να διασκεδάσεις, στην εργασία σου και παντού συναντάς να υψώνεται ένα φρούριο γύρω σου, ένα γυάλινο τείχος, που, ενώ βλέπεις τον κόσμο γύρω σου και σε βλέπουν, δεν μπορείς να τους ακούσεις, να τους νιώσεις, να σε νιώσουν … να θέλεις μα ανοίξεις μια συζήτηση με ένα πρόσωπο που σε ενδιαφέρει και να μην τα καταφέρνεις ή να βρίσκεσαι σε μια παρέα, αλλά να μην μπορείς να συμμετέχεις στη συζήτηση και να λες ελεύθερα τη γνώμη σου, είναι στα αλήθεια μεγάλο άγχος.

Το πρόβλημα της επικοινωνίας είναι ένα από τα πιο σοβαρά της εποχή μας. Ο άνθρωπος, παρόλο που απέκτησε πολλές ανέσεις, δε νιώθει ευτυχισμένος. Αντίθετα αισθάνεται απομονωμένος και δυστυχισμένος. Τούτο συνέβη γιατί ο άνθρωπος άφησε τον εαυτό του να στραφεί σε λαθεμένες κατευθύνσεις . Λησμόνησε την πηγή της πραγματικής ευτυχίας, που είναι ο ίδιος ο εαυτός του και οι σχέσεις με τους συνανθρώπους και το περιβάλλον του. Σαν λύση, λοιπόν, προβάλλεται η επιστροφή στον εαυτό του, η φροντίδα για την ψυχική του καλλιέργεια και η προσπάθεια για την σύσφιξη των δεσμών και των σχέσεων με το συνάνθρωπο του. Η βελτίωση των σχέσεων αυτών θα φέρει, ίσως, ένα μεγαλύτερο ποσοστό ευτυχίας στον ανερμάτιστο άνθρωπο της εποχής μας.