e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Ρεπορτάζ

Βρεθήκαμε στη «Mare Magnum» τη 1η Διεθνής Έκθεση Εικαστικών Τεχνών με θέμα τη Μεσόγειο μέσα από την Τέχνη (pics)

«Mare Magnum» – Η 1η Διεθνής Έκθεση Εικαστικών Τεχνών με θέμα τη Μεσόγειο μέσα από την Τέχνη, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη ΛΑΕΔ συγκεντρώνονας πλήθος καλλιτεχνών αλλά και επισκεπτών.

Τι είναι η Μεσόγειος; Ένα καραβάκι που πλέει στο νερό ενώ ο ήλιος δύει; Ένας ψαράς με τη βαρκούλα του; Ο πλούτος του βυθού; Ή μήπως ένας εντυπωσιακός Ποσειδώνας με την τρίαινά του υπό το βλέμμα μιας ιέρειας που υψώνει με δύναμη και σιγουριά το διπλό πέλεκυ, ιερό Μινωικό σύμβολο;

Μεσόγειος λοιπόν, η μεγάλη θάλασσα που μας περιβάλλει, και έχει φιλοξενήσει διαχρονικά τεράστιας σημασίας πολιτισμούς, και μια εξαιρετική ιδέα αυτή η συναρπαστική διαδρομή μέσω της τέχνης. Σύγχρονοι και αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, με αποτέλεσμα η αίθουσα “Τερψιχόρη” της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων να γεμίσει εξαιρετικές δημιουργίες, όπως τοπογραφίες, θαλασσογραφίες, ψηφιδωτά, έργα γλυπτικής, κεραμικά κ.α.

Τι είναι η Μεσόγειος, η «περικαλλέα λίμνη» της Ευρώπης; Ένα καραβάκι που πλέει στο νερό ενώ ο ήλιος δύει; Ένας ψαράς με τη βαρκούλα του; Ο πλούτος του βυθού; Ή μήπως ένας εντυπωσιακός Ποσειδώνας με την τρίαινά του υπό το βλέμμα μιας ιέρειας που υψώνει με δύναμη και σιγουριά το διπλό πέλεκυ, ιερό Μινωικό σύμβολο;

Η Μεσόγειος είναι η αρχαία Ελλάδα, η Κνωσσός, ο Αιγυπτιακός πολιτισμός, είναι τραγούδι, στίχος, μυρωδιά, η ιστορία μας, το παρόν μας αλλά και το μέλλον μας. Διότι εδώ ζούμε, την ίδια θάλασσα αγναντεύουμε ακόμα, κι ας πέρασαν αιώνες.

Τη διοργάνωση ανέλαβε ο Όμιλος για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Η πρόεδρος του Ομίλου κυρία Νίνα Διακοβασίλη δήλωσε στο e-stage:

«Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδειχθεί ο ρόλος της Μεσογείου μέσα από τις εικαστικές τέχνες, ο ρόλος των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν γύρω από αυτές ως αφετηρία και συνέχεια για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, καθώς και η σημαντικότητα της τέχνης για την ανθρώπινη ύπαρξη σε πνεύμα αγάπης και αδελφοσύνης των λαών και των εθνών της Ευρώπης.»

Η βραβευμένη ζωγράφος κ.Ολυμπία Μπέη μέλος του Ομίλου, επέλεξε το έργο της «Ιέρεια» από τη συλλογή της «Μυθολογία» (www.artobay.gr) για τη συμμετοχή της στην έκθεση:

«Στόχος μου είναι να εμπνεύσω όμορφα συναισθήματα και θετικά μηνύματα, να επικοινωνήσω με την ψυχή των θεατών και αυτοί να πάρουν το μήνυμα της ελπίδας, το τόσο απαραίτητο μέσα σε αυτή την απόγνωση που ζει η κοινωνία μας σήμερα. Πιστεύω πως ο ρόλος της τέχνης είναι να εξυψώνει τη συνείδηση του ανθρώπου να του δίνει ερεθίσματα για να εμβαθύνει μέσα του, να προβληματίζεται, να απελευθερώνεται. Να συμβάλλει, ώστε να αναδυθούν ανώτερες ιδέες & υψηλά ιδανικά» δήλωσε στο e-stage.

Αγαπημένες μελωδίες από την παγκόσμια μουσική σκηνή επιμελήθηκε και παρουσίασε η κ. Ζωή Τηγανούρια με το ακορντεόν της και το μουσικό της σχήμα στα εγκαίνια της έκθεσης, ενώ η διοργάνωση έκλεισε με “Όλα της μουσικής τα αρώματα επι σκηνής” όπου η τραγουδίστρια, ηθοποιός και ραδιοφωνική παραγωγός της εκπομπής «Στης Μουσικής Τα Αρώματα» της ΕΡΤopen, Θέλμα Καραγιάννη και οι συνεργάτες της τραγούδησαν όλα τα αγαπημένα, χωρίς σύνορα και νόρμες! Τραγούδια, «πειραγμένα», από διάφορα μέρη του κόσμου αλλά και με έντονο άρωμα Ελλάδας.

Όλοι οι καλλιτέχνες βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους, αν και βεβαίως η επιτυχία της έκθεσης και η αγάπη του κόσμου, είναι η καλύτερη επιβράβευση.

Ευχαριστούμε τον Όμιλο για την UNESCO και την κ. Διακοβασίλη για την εξαιρετική διοργάνωση και τη ΛΑΕΔ για την άψογη φιλοξενία.

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Χάρισε μας το like σου!