Αφιέρωμα

Ιούλιος Βερν: Γάλλος συγγραφέας, που εισήγαγε το είδος της επιστημονικής φαντασίας στο βιβλίο.

Φαντάστηκε – μεταξύ άλλων – το ελικόπτερο, το δίκτυο των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών και τα διαστημικά ταξίδια!

Γράφει ο Νίκος Γκάτσιος

Ο Ιούλιος Βερν, ένας από τους πρώτους συγγραφείς μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, έστειλε τους ήρωές του να ταξιδέψουν στο φεγγάρι και στο κέντρο της Γης, τους φαντάστηκε να περιπλανιούνται στον βυθό της θάλασσας με υποβρύχια, αλλά και στον ουρανό με αεροπλάνα.

Φαντάστηκε – μεταξύ άλλων – το ελικόπτερο, το δίκτυο των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιών και τα διαστημικά ταξίδια σε μια σειρά από μυθιστορήματα που μάγεψαν πολλές γενιές εφήβων.

Ο Ιούλιος Βερν γεννήθηκε στη Γαλλία το 1828. Το 1848 ο πατέρας του, διαπρεπής δικηγόρος της Νάντης, τον έστειλε στο Παρίσι να σπουδάσει νομικά. Αλλά το θέατρο και η λογοτεχνία γοήτευσαν το νεαρό Βερν περισσότερο.Ο πατέρας του σκεπτόταν να πάρει τον Ιούλιο στο γραφείο του όταν θα μεγάλωνε. Αλλά ο μικρός και ευφάνταστος Ιούλιος είχε άλλες ιδέες. Καθώς ήταν περιτριγυρισμένος από πλοία και ναυτικούς, αγάπησε τη θάλασσα και τις ζωές και περιπέτειες των ναυτικών. Μα ο αρχικός του πόθος να γίνει ναυτικός δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, παρά μονάχα στις σελίδες των μυθιστορημάτων του.

Από το 1854 ο Βερν άρχισε να μελετάει συστηματικά γεωγραφία, φυσική και μαθηματικά, ενώ η ανάγνωση του έργου του Πόε τον ώθησε προς το φανταστικό μυθιστόρημα.

Ο Βερν αναγκάστηκε να εργαστεί ως χρηματιστής, επάγγελμα που μισούσε παρά το γεγονός ότι ήταν επιτυχημένος σ’ αυτό. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γνώρισε τον Βίκτωρα Ουγκώ και τον Αλέξανδρο Δουμά, από τους οποίους έμαθε πολλά που τον ωφέλησαν αργότερα.

Η «επιφανειακή» ανάγνωση των βιβλίων του Βερν οδήγησε τους περισσότερους να τον θεωρούν συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, και μάλιστα έναν από τους θεμελιωτές αυτού του είδους λογοτεχνίας. Ωστόσο η διαφορά του Ιουλίου Βερν από τους «κλασικούς» συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας είναι ίσως λεπτή αλλά ξεκάθαρη. Οι «άλλοι» συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας φαντάστηκαν καταστάσεις που απείχαν πολύ από το επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο της εποχής τους. Κλασικά παραδείγματα: ο αόρατος άνθρωπος και η εισβολή εξωγήινων (Οράτιος Γουέλς), η αναβίωση νεκρών (το τέρας του Φρανκενστάιν της Μαίρης Σέλεϊ) και η ζωή στον Αρη (Εντγκαρ Ράις Μπάροους).
«Λογικές» εφευρέσεις
Αντίθετα, ο Ιούλιος Βερν στηρίχθηκε στη γνωστή επιστήμη και τεχνολογία της εποχής του για να περιγράψει τη λογική και πιθανά αναμενόμενη εξέλιξή τους, η οποία, τις περισσότερες φορές, δεν άργησε να πραγματοποιηθεί.

Το όνομά του έγινε γνωστό το 1863, όταν κυκλοφόρησε το έργο του “Πέντε εβδομάδες στο αερόστατο”. Αργότερα κυκλοφόρησαν το “Ταξίδι στο κέντρο της γης” (1864), “Από τη Γη στη Σελήνη” (1865), “20.000 λεύγες κάτω από τις θάλασσες” (1870), “Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες” (1873), “Ο Μιχαήλ Στρογκόφ” (1876) και μια πλειάδα ακόμα έργων που ονομάστηκαν συγκεντρωτικά, “Τα παράξενα ταξίδια” και έκαναν τον Βερν πασίγνωστο και κοσμαγάπητο.

“20.000 ΛΕΥΓΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ”:
Στο έργο του αυτό ο εφευρετικός Ιούλιος Βερν, προφητεύει την ανακάλυψη του υποβρύχιου, δίνοντας μαγικές περιγραφές του κόσμου των θαλασσινών βυθών.
Ένα απόκοσμος τύπος, ο πλοίαρχος Νέμος, αγανακτισμένος από την κοινωνική αδικία και αποφασισμένος να ζήσει σ’ ένα δικό του κόσμο, κατασκευάζει ένα περίεργο πλοίο, τον θρυλικό “Ναυτίλο”, που ήταν σε θέση να πλέει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να τρυπάει με το έμβολό του τα διάφορα καράβια που αρμένιζαν στους ωκεανούς.
Τρόμος είχε καταβάλει τους ναυτιλλόμενους από την εμφάνιση του θαλασσινού αυτού τέρατος, που το νόμιζαν όλοι σαν μια μεγάλη και πρωτοφανή φάλαινα. Και αποφασίζεται η οργάνωση ειδικής αποστολής για το κυνήγι του τέρατος…

Ο γύρος του κόσμου σε ογδόντα ημέρες:
Προκειμένου να φέρει σε πέρας ένα στοίχημα που έβαλε στη Προκειμένου να φέρει σε πέρας ένα στοίχημα που έβαλε στη Λέσχη Ριφόρμ του Λονδίνου, ο Φιλέας Φογκ και ο νεοπροσληφθείς υπηρέτης του, ο Πασπαρτού, ξεκινούν ένα απίστευτο ταξίδι: να κάνουν τον γύρο του πλανήτη σε ογδόντα μόνο ημέρες! Πλούσιος σε χιούμορ κι άκρως συναρπαστικός, ο Γύρος του κόσμου σε ογδόντα ημέρες παραμένει επάξια ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία του Ιουλίου Βερν. 

Τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Αμιένη της Βόρειας Γαλλίας, γενέτειρας της γυναίκας του Ονορέν. Στις 24 Μαρτίου 1905 άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 77 ετών.

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Χάρισε μας το like σου!