Αφιέρωμα

Στιβ Ριβς: Ο Μίστερ Υφήλιος …Ηρακλής

Στιβ Ριβς, ο πρώην Μίστερ Υφήλιος που είχε υποδυθεί τον Ηρακλή σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ στη δεκαετία του 60

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 ο Στιβ Ριβς ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς κινηματογραφικούς αστέρες στον κόσμο. Ο λόγος ήταν ένας: Ηρακλής.

Πρώην body builder, Mr America το 1947 και Mr Universe το 1948 και το 1950, ο γεννημένος στη Μοντάνα Στιβ Ριβς ήταν η ιδανική επιλογή για τον ρόλο του ημίθεου στους «Άθλους του Ηρακλή» (1958) που γυρίστηκαν από τον Πιέτρο Φραντσίζι στην Ιταλία. Η κόρη του Φραντσίζι είχε προσέξει τον Ριβς σε ένα ασήμαντο αμερικανικό μιούζικαλ ονόματι «Αθήνα». Το είπε στον πατέρα της και εκείνος πρότεινε στον Ριβς τον ρόλο του «Ηρακλή» για μια ταινία που θα γυριζόταν στην Τσινετσιτά της Ιταλίας. Ο Ριβς δεν είχε τίποτε να χάσει και δέχθηκε.

Έγινε παγκόσμιος σταρ και χάρη στην επιτυχία του πρώτου Ηρακλή άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για μια σειρά ταινιών εμπνευσμένων από την ελληνική μυθολογία. Η επιτυχία του πρώτου Ηρακλή είχε ως αποτέλεσμα ο Στιβ Ριβς να τον υποδυθεί ξανά αμέσως μετά από έναν χρόνο.

Η ταινία που ακολούθησε ήταν ο «Ηρακλής και η βασίλισσα της Λυδίας», επίσης του Φραντσίζι.

Ο Ριβς θα υποδυόταν και άλλους γρανιτένιους ήρωες της μυθολογίας, όπως τον Γολιάθ και τον Σαμψών, αλλά φυσικά ταυτίστηκε με τον Ηρακλή. Επίσης, δεν θα σταματούσε ποτέ να επανέρχεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όχι μόνο στη μεγάλη, αλλά και στη μικρή οθόνη.

Ο Στιβ Ριβς είχε αποτραβηχτεί στο ράντσο του κοντά στο Εσκοντίτο και είχε αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη φυσική εκγύμναση του σώματος, χωρίς τη λήψη αναβολικών.

Τον Απρίλιο του 2000 πέθανε σε ηλικία 74 ετών.