e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Αφιέρωμα

Ζωζώ Σαπουντζάκη: Η βασίλισσα της νύχτας

Τι θα λέγατε για ένα αφιέρωμα σε μια show woman, εν ζωή φυσικά. Μία Ελληνίδα ηθοποιό και τραγουδίστρια που γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1933 στη Θεσσαλονίκη

Ζωή να χει η Ζωζώ Σαπουντζάκη λοιπόν και πάμε να θυμηθούμε ή να ανακαλύψουμε κάποιες από τις καλλιτεχνικές της στιγμές και όχι μόνο. Με πατέρα από την Κωνσταντινούπολη και μητέρα από τη Σμύρνη, η μικρή Ζωζώ, το «αγρίμι», μεγάλωσε στην οδό Τσιμισκή, απέναντι από έναν κινηματογράφο. Το «μικρόβιο» φαίνεται να την επισκέφτηκε νωρίς.

Ξεκίνησε στο θέατρο μόλις στα επτά της χρόνια, μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της Βάσω. Η μικρή Ζωίτσα βρέθηκε στο θέατρο του Λευκού Πύργου με τη μικρή Βασούλα ως το κουκί η μία, το ρεβύθι η άλλη. Έμαθε να χορεύει από έναν απλό.. γείτονα (τι σύμπτωση, ήταν ο Γιάννης Δαλιανίδης!) Έμαθε κλακέτες σ’ ένα καμπαρέ και δε πήγε ποτέ σε σχολή υποκριτικής. Το ‘’μικρό’ ’διέπρεψε με το δικό του τρόπο, με τα χαρίσματα που είχε και το ταλέντο που καλλιέργησε μέσα στη δουλειά.

Με τα χρόνια διαμορφώθηκε σε «βασίλισσα της νύχτας» αφήνοντας το δικό της προσωπικό στίγμα στα καλλιτεχνικά μονοπάτια. Πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση ως τραγουδίστρια έκανε το 1953 «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται». Ως ηθοποιός, το 1960 με τη ταινία «Νύχτες στο Μιραμάρε». Άλλες ταινίες, «Ο ξυπόλητος πρίγκιψ» 1966, «Ο ψεύτης» 1968, «Ο άνθρωπος της καρπαζιάς» 1969..

Θεατρικές παραστάσεις «Θέλω να χορεύω» 1949, «Κάθε καρυδιάς καρύδι» 1960, «Κάτω στο Πειραιά» 1971 , «Δώσε τούρτα στο λαό» 1993 ως και «Αναζητώντας τον Αττίκ» 2018.

Στη τηλεόραση θυμόμαστε «Η μικρή μας επιθεώρηση» 1990, «οι μικρομεσαίοι» 1992, «Της Ελλάδος τα παιδιά» 1993 κ.α

Η γυναίκα-σύμβολο έκανε τους άντρες να πίνουν σαμπάνια απ’ τα γοβάκια της. Οι εντυπωσιακές τουαλέτες και τα εμβληματικά αξεσουάρ άφησαν εποχή. Η εικόνα της ταυτίστηκε με φτερά και πούπουλα, μπρίο, τσαχπινιά και περίσσεια θηλυκότητα. Γεμάτη αυτοπεποίθηση , πείσμα και θέληση κατάφερε να κάνει τα νυχτερινά κέντρα να τη ζητούν. Να έχει κοινό την αφρόκρεμα της εποχής. Ταξίδεψε στην Αμερική κλείνοντας μεγάλα συμβόλαια για εμφανίσεις.

Έχει να θυμάται το Σταύρο Νιάρχο να της στέλνει σπιρτόκουτα με χρυσές λίρες για ένα τραγούδι, τον Αριστοτέλη Ωνάση που διασκέδαζε με τη ψυχή του. Με τους άντρες δεν έχασε το μυαλό της. Είχε πολλούς θαυμαστές αλλά και τη δική της ανεξαρτησία. Ερωτεύτηκε με πάθος δύο φορές και αυτούς τους άντρες τους παντρεύτηκε. Ο πρώτος ήταν ένας γιατρός από τη Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος, ο Ανδρέας Πολίτης όπου έμεινε μαζί του 23 χρόνια. Δούλευε ακατάπαυστα με αποτέλεσμα να χάσει το παιδί της στον τέταρτο μήνα.

Είδε το σπίτι της στη Κινέττα να γίνεται στάχτη στη καταστροφική φωτιά, ένα σπίτι που με κόπο και μεράκι είχε φτιάξει. Έχει κάνει τη διαθήκη της αφήνοντάς το στα ανίψια της καθώς και το σπίτι της στην Αθήνα.

Η πρώτη Ελληνίδα που πήρε ημερομίσθιο 1000 δρχ ήταν ένα γεγονός. Προτιμούσε φορέματα από μεγάλους οίκους μόδας γιατί όπως έλεγε η αξιοπρέπεια για κάποιους είναι η σπατάλη. Κι όταν έχεις επενδύσει σωστά και δεν έχεις χάσει, τότε είσαι πραγματικά πλούσιος.

Είδος από μόνη της λοιπόν καθώς δεν κατατάσσεται σε κάποια κατηγορία καλλιτέχνη. Είναι απλά η Ζωζώ. Μία και μοναδική.

Α και να μη ξεχνάμε πως ανεβοκατεβαίνοντας 139 σκαλοπάτια και κάνοντας διατροφή, μπορούμε κι εμείς στην ηλικία της να δείχνουμε τα μισά μας χρόνια! Α και να μη ξεχνάμε το κολύμπι! Εύγε Ζωζώ Σαπουντζάκη.

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Χάρισε μας το like σου!