Γνωστός ηθοποιός: Ήθελα να κάνω μια αξονική τομογραφία και δεν χωρούσα στον τομογράφο

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on email
Άγνωστος

Ποιος είναι αγαπημένος «χοντρός» της δεκαετίας του ’80; Ο ηθοποιός έγινε γνωστός την εποχή της βιντεοκασέτας

Ο Κώστας Μακέδος, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, μιλά στην «Espresso» και στην Τεριάννα Παππά για το πώς από ένα στοίχημα έγινε ηθοποιός, για την τηλεόραση του σήμερα και για το… κριθάρ σίστεμ, που κυριαρχεί στην ελληνική showbiz!

Εκτός από ηθοποιός, είστε και οπτικός…
Οπτικός είμαι 35 χρόνια και ηθοποιός λίγο περισσότερα. Ασχολήθηκα παράλληλα για ένα διάστημα και με τα δύο αντικείμενα και αποκλειστικά με την οπτική ασχολούμαι τα τελευταία εννέα χρόνια.

Σπουδάσατε για να έχετε τη δυνατότητα να λέτε «όχι» σε δουλειές; 

Όσον αφορά τη δυνατότητα του «όχι», μου την πρόσφερε αυτή η εναλλακτική, αλλά δεν ήταν αρχικά σχεδιασμένο έτσι. Δεν είχα υπόψη μου να γίνω ηθοποιός. Ξεκίνησα να γίνω γιατρός και από την Ιατρική βρέθηκα στην Οπτική. Από την άλλη, ηθοποιός έγινα από… περιέργεια! Στην παρέα μου πίστευαν ότι, για να μπει κάποιος στον χώρο της υποκριτικής και να κάνει καριέρα, πρέπει να είναι ζεν πρεμιέ. Έτσι, λοιπόν, βάλθηκα να τους αποδείξω ότι και κάποιος που δεν έχει τα χαρίσματα του ζεν πρεμιέ μπορεί να γίνει ηθοποιός. Και έβαλα στοίχημα.

Μάλιστα, έλεγαν: «Ο γιατρός που θέλει να γίνει ηθοποιός». Κάποια στιγμή αυτός ο γιατρός μπήκε στη δραματική σχολή. Η αλήθεια είναι ότι το μικρόβιο υπήρχε μέσα μου, γιατί, ως φοιτητές, ανεβάζαμε παραστάσεις και περιοδεύαμε Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι με δικά μας έξοδα σε περιοχές του Εβρου.

Πώς μπήκατε στον χώρο; 

Άρχισα από το αμφιθέατρο του πανεπιστημίου με παραστάσεις «off Βroadway». Κάποια στιγμή βρήκα ένα σημείωμα στα έδρανα, να επικοινωνήσω με τον Βύρωνα Μακρίδη, τον οποίο τότε δεν ήξερα, καθώς δεν είχα σχέση με τον χώρο. Πήγα, τον είδα, μου είπε ότι ετοιμάζεται μια περιοδεία και να πάω να παίξω τον ρόλο ενός Ρομά.

Ο κόσμος σάς θυμάται ακόμη… Φέρνετε στο μυαλό σας κάποιο σχόλιο που σας έχει συγκινήσει; 

Θυμάμαι ότι, όταν είχα πάει σε ένα πολυκατάστημα να πάρω μια καρέκλα γραφείου, με ενημέρωσαν πως θα πρέπει να την κατεβάσω με την ηλεκτρική σκάλα και να πληρώσω στα ταμεία. Τελικά, ήρθε ο υπάλληλος με την καρέκλα από την αποθήκη μέσα σε καρότσι και τη μετέφερε ο ίδιος στο ταμείο. Οταν τον ευχαρίστησα για την εξυπηρέτηση, μου απάντησε:

«Κύριε Μακέδο, αλίμονο! Μεγάλωσα παρακολουθώντας τις ταινίες σας. Τι γέλιο μου έχετε χαρίσει δεν λέγεται». Αυτό με συγκίνησε. Μια άλλη περίπτωση ήταν όταν πριν από έναν χρόνο αγόρασα ένα φίλτρο νερού που μπαίνει στη βρύση. Λόγω κακής συνεννόησης με το παιδί στο οποίο έδωσα την παραγγελία, με χρέωναν με κόστος παραλαβής, για το οποίο με ενημέρωσε ο κούριερ. Τηλεφώνησα στην εταιρία και μίλησα με τον υπεύθυνο. Επειδή έγινε ονομαστικά η παραγγελία, εκείνος αναρωτήθηκε: «Είστε ο ηθοποιός;»

Του απάντησα θετικά κι εκείνος μου είπε ότι τακτοποιήθηκε το θέμα. Την επομένη θα παραλάμβανα την παραγγελία μου. Την άλλη μέρα ήρθε ο κούριερ και μου έφερε τέσσερα φίλτρα με μηδέν χρέωση! Όταν τηλεφώνησα να τους πω ότι είχε γίνει λάθος, μου απάντησαν: «Αλίμονο, κύριε Μακέδο, με τόσο γέλιο που έχουμε ρίξει, είναι δώρο για την προσφορά σας».

Στο μαγαζί με τα οπτικά σάς αναγνωρίζει ο κόσμος; 

Βέβαια! Στην αρχή σκεφτόμουν ότι μπορεί να ήταν και αρνητικό αυτό, γιατί κάποιος θα έλεγε: «Πού να πάω να φτιάξω τα μάτια μου σε ηθοποιό;» Γι’ αυτό και έβαλα τα πτυχία σε περίοπτη θέση… αλλά και γιατί το ζητούσε ο νόμος!

Σας έχει αγγίξει η κρίση; Γιατί πολλοί υποθέτουν ότι οι ηθοποιοί έχετε ζήσει περιόδους… παχιών αγελάδων! 

Απέχω από την ηθοποιία περίπου 10 χρόνια. Άρα το «λίπος» δεν υπάρχει πια. Υπάρχει πάνω μου, αλλά όχι στην τσέπη μου! Και δεν υπάρχει εδώ και τρία χρόνια. Κατά συνέπεια, είμαι υποχρεωμένος να συντηρώ αυτή την επιχείρηση, ώστε να μπορέσω να βγω στη σύνταξη… Ντάισελμπλουμ θέλοντος (γέλια). Διότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως είμαι εγώ, θα πρέπει τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση να έχουμε μίνιμουμ 100 ένσημα τον χρόνο. Σύνολο 500! Και στην ηλικία που είμαι, στην κατάσταση που είμαι, ποιος θα με προσλάμβανε να μου επικολλά 100 ένσημα τον χρόνο; Κανείς.

Σας θυμόμαστε να κρατάτε ένα σάντουιτς ως μέρος του ρόλου σας… Αντιμετωπίσατε ποτέ bullying για τα παραπανίσια κιλά; 

Όταν ήμουν παιδί στην Καβάλα, γιατί από παιδί ήμουν ευτραφής. Δεν χρησιμοποιώ ξενόφερτους όρους, δεν μπορείς να το πεις bullying, ήταν σχόλια που είχαν να κάνουν με την υγεία. Επειδή όμως είχα ηγετικές ικανότητες, αυτό που γινόταν περνούσε σε δεύτερη μοίρα. Περισσότερο πρόσεχαν την ηγετική φυσιογνωμία μου, τις απόψεις μου, τη διατύπωση του λόγου μου.

Δημιούργησαν ποτέ πρόβλημα τα κιλά στη δουλειά σας; 

Αντιθέτως! Στο σίριαλ «Μη μου γυρνάς την πλάτη», στο οποίο με τον Γιώργο Κωνσταντίνου είχαμε ένα γραφείο ντετέκτιβ, για να γράψουν τον ρόλο, χρησιμοποίησαν στοιχεία από μένα, ενώ στην ταινία «The… Κόπανοι» ο ρόλος είχε υπολογιστεί για μένα.

Έχετε προσπαθήσει να μπείτε σε δίαιτα για λόγους υγείας; 

Ήθελα να κάνω μια αξονική τομογραφία και δεν χωρούσα στον τομογράφο. Το τελευταίο διάστημα προσπαθώ να μπω σε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Δεν θέλησε ο γιος σας να ακολουθήσει τα βήματά σας στην υποκριτική; 

Όχι, αλλά δεν θα ήθελα κι εγώ. Θα προσπαθούσα να τον αποτρέψω με κάθε τρόπο. Σήμερα οι ηθοποιοί αμείβονται με 1,5 ευρώ!

#Tags:

Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, χαρίστε μας το like σας

Latest...

Το e-stage.gr προτείνει:
 1. Μάνος Λοΐζος: 40 χρόνια μετά – Από την καρδιά στην μνήμη

  Τετάρτη 4 Μαΐου - Κυριακή 26 Ιουνίου
 2. Η Παυλίνα Βουλγαράκη στο Gazarte

  Τετάρτη 1 Ιουνίου - Σάββατο 16 Ιουλίου
 3. Γιώργος Σαμπάντης: Καλοκαίρι 2022 – Θέατρο Γης & Κατράκειο Θέατρο

  Τετάρτη 8 Ιουνίου - Δευτέρα 18 Ιουλίου
 4. Λάκης Παπαδόπουλος – Γιάννης Γιοκαρίνης – Νίκος Ζιώγαλας – Γιάννης Μηλιώκας: Οι τέσσερις θρύλοι της ροκ στο Faliro Summer Theater!

  Τρίτη 28 Ιουνίου
 5. Δημήτρης Μπάσης – «25 Χρόνια» στο Faliro Summer Theater

  Τετάρτη 29 Ιουνίου

Δείτε πριν φύγετε