e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Κριτικές Θεάτρου

«Νανά» του Emile Zola στο Αγγέλων Βήμα

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Εμίλ Ζολά, γραμμένο το 1880 στη Γαλλία, μεταφέρεται στην Ελλάδα της δεκαετίας του 70. Η θεατρική διασκευή ανήκει στη Μαργαρίτα Δαλαμάγκα Καλογήρου και η σκηνοθεσία στην Ανδρονίκη Αβδελιώτη.

Γράφει η Χριστίνα Πανταζή

Ποιο είναι αυτό το κορίτσι που όλοι μιλάνε γι’ αυτήν; Η ηθοποιός με τους τόσους θαυμαστές ξέρει καλά τη δουλειά της. Η φιλοδοξία και η δυναμική της είναι προ των πυλών. Η παράσταση αρχίζει λοιπόν. Το θέατρο είναι γεμάτο και όλοι περιμένουν εκείνη. Τη μεγάλη πρωταγωνίστρια. Τη μία και μοναδική Νανά. Που θα ξετυλίξει τη ζωή της ενώπιών μας. Που θα «ξεγυμνωθεί» χωρίς να φοβάται. Που θα τους κοιτάξει κατάματα όλους. Είναι άπληστη μα και ανθρώπινη. Με κρυφή ευαισθησία και ευθύνη του εαυτού της. Θα ξεζουμίσει όσους μπορεί για να αποκτήσει όσα επιθυμεί. Γιατί μπορεί. Θα φάει τα μούτρα της, θα ερωτευτεί, θα ατυχήσει, θα κακοποιηθεί, θα σηκωθεί πάλι στα πόδια της και θα συνεχίσει.

Το επάγγελμα της ερωμένης θα το βγάλει εις πέρας με το παραπάνω. Έχει κι ένα μικρό παιδί να μεγαλώσει που στο τέλος θα της αρρωστήσει και θα το χάσει και θα πεθάνει μαζί του. Αλλά ως τότε έχει να αναμετρηθεί με πολλά και πολλούς. Θα μεταμορφωθεί σε σκληρή και αγέρωχη γυναίκα που ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς της, που απαιτεί, που συνθλίβει άντρες στα πόδια της. Αλλά τη συνθλίβουν και αυτοί..

Θα επιθυμήσει μεγαλύτερους ρόλους, καλύτερα σπίτια, ωραιότερα ρούχα. Θα είναι αυτή κι άλλη καμία. Κι ας υποταχθεί, πάλι θα γίνει ασυμβίβαστη. Όλοι θα στραφούν εναντίον της. Θα τη κατηγορήσουν, θα τη ζηλέψουν. Κι εκείνη, η ενοχλητική μύγα για κάποιους, θα βγάλει φτερά, θα γίνει πεταλούδα. Θα λάμψει, θα κερδίσει τις εντυπώσεις των αντρών και το μίσος των γυναικών. Με σταθερές φίλες και εραστές θα συνομιλήσει όπως ξέρει εκείνη. Θα κλάψει, θα γελάσει, θα σταθεί στα ψηλά της τακούνια ξανά και ξανά. Αυτή είναι η Νανά.

Όλα αυτά τα υπερασπίζεται με πάθος η Ελένη Κερολάρη. Στέκεται αγέρωχα στο ύψος του ρόλου της και σε κάθε στιγμή αλλάζει πνοή. Το γλυκό αυτό κορίτσι αποδεικνύει το ταλέντο του και αποκαλύπτει πτυχές και στιγμές ιδιαίτερης αλήθειας και ψυχής στη σκηνή.

Σε μια σφιχτοδεμένη σκηνοθεσία που όλα είναι κατανοητά και δεν υπάρχει τίποτα που να μη φαίνεται. Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Όλα είναι ορατά, διάτρητα, αισθαντικά. Ρεαλισμός που μπορεί να ταρακουνήσει δίνει την αλήθεια που χρειάζεται ένα τέτοιο έργο. Συμπαίκτες δυνατοί, ο καθένας στο πόστο του και όλοι μαζί περιστρεφόμενοι γύρω από την ηρωίδα. Φωτισμοί που στοχεύουν στα σημεία και ατμόσφαιρα που καθηλώνει. Και η Νανά, ένα φυσικό φαινόμενο που σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του.

Παίζουν: Νίκος Αναγνωστόπουλος Αμαλία Ασκορδαλάκη Ποπέτα Σούκου Ελεάννα Παναγουλέα Βασίλης Σαμαριτάκης Ελένη Κερολάρη Αλέξης Κοτσώρης Σοφία Λιάκου Αθηνά Μαυρομάτη Άρης-Ηλίας Τοπάλογλου

Κάθε Τετάρτη στις 20.00 και Πέμπτη στις 21.00 στο Αγγέλων βήμα Σατωβριάνδου 36 Αθήνα

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Χάρισε μας το like σου!