Είδαμε μια ευρηματική παράσταση: Νίτσε – Βάγκνερ

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on email
images_theatro_reviews_nitse-vagner_intro_nitse-vagner-intro

"Ένα έργο για τον φασισμό", υποτιτλοφορεί το έργο του ο συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης στο θέατρο "Τόπος αλλού", Νίκος Καμτσής, εμείς πάντως βρήκαμε περισσότερα χαρίσματα σε αυτό.

Θα λέγαμε πως είναι μια μελέτη στην ανθρώπινη τραγικότητα και πολυπλοκότητα. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς;

Τι λιγότερο θα περίμενε κανείς, όταν στη σκηνή συναντιούνται μετά θάνατον μεγάλες προσωπικότητες της παγκόσμιας πνευματικότητας, όπως ο Νίτσε, ο Βάγκνερ και ο Φρόυντ; Συμμετέχουν επίσης στο έργο η μητέρα και η αδελφή του Νίτσε, όπως και η μούσα του Σαλομέ, καθώς και μία υπηρέτρια του.

Απολαυστικός ο Νίκος Καραστέργιος ως Νίτσε, αποδίδει πειστικά τα διλήμματα του "Νίτσιου" νου, καθώς και την πάλη του με την παραφροσύνη, την οποία τελικά μοιάζει να βρίσκει σαν καταφύγιο της ανθρώπινης ματαιότητας ο πολυπαθής φιλόσοφος – "τελικά αυτή η αρρώστια είναι μια κάποια παρηγοριά", καταλήγει. Λιτά και όμορφα τα σκηνικά και τα κοστούμια της Μίκας Πανάγου, με την κινούμενη οριζόντια πόρτα αριστερά της σκηνής, δια της οποίας εν καπνώ εμφανίζονται οι αναβιούντες, να "κλέβει" τα βλέμmατα.

Από εκεί θα έρθουν πρώτα η θρησκεύουσα μητέρα (Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου) και η φασίστρια αδελφή του Νίτσε (Μαρκέλλα Στάμου). Η μεν πρώτη θα θρηνήσει την αποστασία του γιου της, που τόλμησε ν' αφήσει ως Ευρωπαϊκή κληρονομιά το περίφημο: "ο Θεός πέθανε", δίχως να δίνει προσοχή στην ερμηνεία του φιλοσόφου που της λέει: "Εμείς τον σκοτώσαμε. Εμείς είμαστε οι δολοφόνοι του." Η δε αδελφή του θα κατακριθεί δριμέως από τον Νίτσε, ως διαστρεβλώτρια και κακή εκμεταλλεύτρια του φιλοσοφικού του έργου, μετά τον θάνατο του.

Παράθυρο παρηγοριάς και κάλλους έλλαμψη η έλευση της αισθησιακής Σαλομέ (Ειρήνη Καζάκου), με την οποία θα έχει έναν βαθύ διάλογο περί ελευθερίας στην ερωτική ζωή. Ιδανική στιγμή εμφάνισης του Φρόυντ (Σάκης Τσινιάρος), ο οποίος θα είναι ολιγόλογος και δεν θα κρατήσει κακία (ως Εβραίος) για την μετέπειτα χρησιμοποίηση της φιλοσοφίας του από τους Χιτλερικούς, θα επιχειρήσει δε μια σύντομη ψυχολόγηση του άρρωστου φιλοσόφου, διατυπώνοντας την ενδιαφέρουσα άποψη ότι: "Η ασθένεια σας δεν είναι παρά μια φυγή. Στην πραγματικότητα δεν θέλετε να θεραπευτείτε. Νιώθετε πολύ ασφαλής πίσω από τον μανδύα του ασθενούς"!

Κάπου εκεί θα εμφανισθεί και ο Βάγκνερ (Ανδρέας Παπαγιαννάκης), παλιός φίλος του Νίτσε, με μια φιλία που δεν κράτησε πολύ. Και αυτό δείχνεται στη σκηνή με μια δεινή αλληλομαχία για το ποιος από τους δυο "υπηρέτησε" (μετά θάνατον) πιο πιστά τον φασισμό, μιας και ο "Υπεράνθρωπος" του Νίτσε ήταν το Ευαγγέλιο των Χιτλερικών, οι δε μουσικές του Βάγκνερ πολυαγαπημένες τους, παιζόμενες σε όλα τα φρικτά στρατόπεδα συγκέντρωσης!

Πρόκειται για ένα όσο λιτό, τόσο πλούσιο σε νοήματα και φιλοσοφική τροφή έργο. Πως οι φασίστες χρησιμοποίησαν ιδεολογίες και καλλιτεχνικά έργα; Πως μπορεί να εκμεταλλευτεί και παρερμηνευθεί μετά θάνατον το έργο κάποιου; Τι θα έλεγαν σήμερα οι ήρωες μας, αν μπορούσαν να μας εμφανισθούν; Πόσο θηρίο μπορεί να γίνει ο άνθρωπος; Τι ρόλο παίζει η υπερηφάνια και πως μπορεί να καταστρέψει τον άνθρωπο; Το έργο συμπληρώνει προβολή βίντεο από τα χρόνια του Γερμανικού φασισμού, καθώς και (προς το τέλος) σύγχρονων προσφυγικών εικόνων, συνδέοντας την υπόθεση με την πραγματικότητα μας σήμερα.

Φύγαμε από την αίθουσα με έντονα όλα αυτά τα ερωτήματα μέσα μας (γεγονός που είναι και ο στόχος του συγγραφέα, όπως ο ίδιος γράφει στο Πρόγραμμα που διαβάσαμε μετά), με μια τραγική συνειδητοποίηση της ανθρώπινης θηριωδίας και ματαιότητας, αλλά και με μια αίσθηση ικανοποίησης για την άρτια παράσταση!   

Τέλος, θα θέλαμε να αναφερθούμε στον υπέροχα διαμορφωμένο και διακοσμημένο χώρο του θεάτρου "Τόπος αλλού" με αντικείμενα vintage σε ευρηματικές συνθέσεις, όπως και στην πολύ σωστή επιλογή της παράθεσης όλου του κειμένου στο Πρόγραμμα, μιας και πρόκειται για φιλοσοφικό κείμενο, που μπορεί να μελετηθεί περαιτέρω.

Λεπτομέρειες για την παράσταση μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ

PHOTO ALBUM
{gallery}theatro/reviews/nitse-vagner{/gallery}


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

#Tags:

Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, χαρίστε μας το like σας

Latest...

Δείτε πριν φύγετε

Γιάννης Κωνσταντίνου: Δισκογραφικό ντεμπούτο με βιωματικό medley-unplugged που συγκινεί και Τουρατζίδη στο πλευρό του (βίντεο)

Ο Γιάννης Κωνσταντίνου, κάνει το ντεμπούτο του, στην ελληνική δισκογραφία, και από το πρώτο κιόλας άκουσμά του, προκαλεί, έντονα συναισθήματα, ενώ η φωνή του, οι