e-Stage.gr

Η Μουσική και όχι μόνο… στο διαδίκτυο

Κριτικές Θεάτρου

Είδαμε «Όνειρα Γλυκα» στο Σύχρονο Θέατρο (video/pics)

Για να φτάσουμε να κάνουμε όνειρα γλυκά ένα απαλό ανοιξιάτικο απόγευμα Τετάρτης, έπρεπε πρώτα να εξαγνιστούμε. Και πώς έγινε αυτό; Βλέποντας τη παράσταση «Όνειρα γλυκά» στο Σύγχρονο θέατρο.

Ένα έργο της Σαλίνας Γαβαλά που ήταν ένα ταξίδι ψυχής. Ένα ταξίδι στον εαυτό μας. Μουσικοθεατρική στο είδος της η παράσταση, αλλά το αποτέλεσμα κάτι παραπάνω από προσδοκία. Από το πρώτο λεπτό αισθάνεσαι πως αυτό που θα δεις και θα ακούσεις θα σε συνεπάρει. Θα καταλάβεις αμέσως γιατί βρίσκεσαι εκεί. Ο καθένας θα βρει το δικό του κομματάκι. Ο λόγος σε συνδυασμό με τη μουσική γίνονται ένα. Ζωή. Συναισθήματα, καταστάσεις, ανησυχίες, ερωτήματα, απαντήσεις. Μια ακατάπαυστη ροή ζώσας ψυχής.

Κι όταν βέβαια οι ερμηνείες είναι υψηλού κάλους τότε θαυμάζεις ακόμα περισσότερο τη τέχνη μέσα στη τέχνη. Τη τέχνη μέσα στη ζωή και το αντίστροφο. Η δημιουργός του έργου Σαλίνα Γαβαλά, πολυτάλαντη, συγκλονιστική, άψογη σε κάθε παλμό, δε μας άφησε λεπτό χωρίς να γεμίζουμε, να πλημμυρίζουμε από το δικό της συναίσθημα. Να ταυτιζόμαστε και να χαμογελάμε κρυφά ανάμεσα σε λυγμούς.

Η δεύτερη κυρία ήταν ο εαυτός αυτής της κοπέλας στο μέλλον ή η ίδια η φωνή της ζωής. Με τη σοφία της και μια τρανή συγκίνηση σε κάθε λέξη, σε κάθε τραγούδι. Ήταν η γλυκιά Ελπίδα. Εκείνη που άφησε αναλλοίωτη ο χρόνος, που με άγγιγμα ψυχής μας χάιδεψε και μας καθησύχασε πως όλα περνάνε. Πως πρέπει να ακούμε πάντα τη πρώτη φωνή μέσα μας, δηλαδή τη διαίσθησή μας. Πως υπάρχει και η θετική πλευρά στα πράγματα, πως ο χρόνος όλα τα γιατρεύει. Πως πάνω από τους έρωτες και την αγάπη, πρέπει να είμαστε καλά με τον εαυτό μας. Να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας, να αγαπήσουμε τα λάθη μας. Κι επειδή για όλα υπάρχει κάποιος λόγος, στο τέλος έρχεται πάντα «η σωτηρία της ψυχής». Γενναιόδωρα. Σα ταξιδάκι αναψυχής μετά τόση κούραση. Σαν εξαγνισμός της τραγωδίας.

Από τα πρώτα λεπτά καταλαβαίνεις ότι είναι μια επίπονη ιστορία. Μια ζωή. Η ιστορία μιας γυναίκας με πολλές αλήθειες. Μια γυναίκα που μεγαλώνει. Που αναμετράται με το χρόνο. Με τις αναμνήσεις. Με τον εαυτό της. Που κάνει απολογισμό. Που είχε στόχο ως τα τριάντα να έχει επιτύχει σε όλους τους τομείς. Ξεκινάει από τα δεκαοχτώ της, αποκτώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματα για ζωή κι αναρωτιέται πόσα από αυτά έκανε. Ανακαλεί τα γενέθλιά της, τη μαμά, αφήνει τις κούκλες της, θυμάται το πρώτο σ’ αγαπώ κι εκείνη την απάντηση. «ευχαριστώ». Θυμώνει, κλαίει, πληγώνεται, αναζητά το άλλο της μισό. Που ποτέ δεν είναι ο σωστός άνθρωπος.

Κι εκείνο το όνειρο, να γίνει ηθοποιός. Το έκανε. Πέρασε τις εξετάσεις. Και στη μέση της διαδρομής τη κέρδισε και η μουσική. Αλλά ο εραστής που τελικά έπρεπε γι αυτόν να αλλάζει και να παλεύει ήταν το θέατρο.

Τα τραγούδια, τόσο αρμονικά δεμένα να πιάνονται από τις λέξεις, να κατρακυλούν μέσα μας, μια ακολουθία συναισθημάτων που κορυφώνεται. Ξεκινώντας από την Πανσέληνο και το παράπονο είδαμε τον εαυτό μας παιδί και το μυστικό κήπο που κρυβόμασταν. Χορέψαμε νοσταλγικά στη παλιά ντισκοτέκ, κοιταχτήκαμε στο καθρέφτη, αγαπήσαμε τις ρυτίδες μας, ανοίξαμε κούτες αναμνήσεις, πισωγυρίσαμε, κλάψαμε ξανά και ξανά, εξιλεωθήκαμε. Είπαμε μαμά γερνάω, νομίσαμε ότι βρήκαμε έναν άνθρωπο αλλά πάλι δεν ήταν αυτός. Και κάθε Πρωτοχρονιά κάνουμε την ίδια ευχή. Να μην αγαπήσουμε ξανά λάθος άνθρωπο. Να κόψουμε τις κακές συνήθειες. Να κάνουμε θετικές σκέψεις. Να αγαπήσουμε τον εαυτό μας όπως είναι.

/p>

Με την ιδανική σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου, η Σαλίνα Γαβαλά και η Ελπίδα σας περιμένουν στο Σύγχρονο θέατρο για τρεις ακόμα παραστάσεις προς το παρόν. Τετάρτη 18.30 Κυριακή 21.15 με ζωντανή μουσική. Γιώργος Τσολάκος-πιάνο, Αχιλλέας Διαμαντής-κιθάρα, Μιχάλης Κεχαγιάς-μπάσο/κρουστά.

Και μη φοβηθείς αν ταυτιστείς με κάποιον χωρισμό, κι αν μετρήσεις δυο μέρες μόνο, ίσως και περισσότερες. Κι αν πεις αντίο με τα μάτια κλειστά, κι αν ρίξεις το φταίξιμο στα φεγγάρια, γιατί τελικά μιλάμε για δύναμη. Της αγάπης ισοδύναμη. Κι όλη αυτή βρίσκεται μέσα σου.

Καληνύχτα θεατρίνες. Όχι απλά δε σας ξέχασε κανείς αλλά είστε οι μεγάλες της σκηνής. Που επιβάλλεται να υπάρχετε για να μπορέσουμε να έχουμε όνειρα γλυκά. Όνειρα γαλήνια μετά από όλα αυτά.

{avsplayer videoid=7}


Στηρίξτε μας με το like σας!!!

Ακολουθήστε μας

Σου άρεσε αυτό που διάβασες; Χάρισε μας το like σου!

Comment here