Ορέστης Λάσκος:Ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης.

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on email
a_LIFO_Laskos_1

Από τους πρώτους σκηνοθέτες του ελληνικού κινηματογράφου, σταθμός στην ιστορία του θεωρήθηκε η ταινία του Λάσκου Δάφνις και Χλόη, εμπνευσμένη από το ομότιτλο ειδύλλιο του Λόγγου – 1931

Γεννήθηκε το 1907 στην Ελευσίνα  και η οικογένεια του είχε στρατιωτική παράδοση. O αδελφός του ήταν αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού και υπήρξε ήρωας του β’ παγκόσμιου πολέμου.

Ο Ορέστης Λάσκος φοίτησε αρχικά στην ιατρική σχολή αλλά γρήγορα την εγκατέλειψε για να μεταπηδήσει στην στρατιωτική σχολή Ευελπίδων, η οποία δεν τον γοήτευσε και έτσι αφιερώθηκε στην μεγάλη του αγάπη,την ποίηση.

Το 1934 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή ,”το φιλί της ζωής”.

Σαράντα χρόνια κινηματογραφικής δημιουργίας και αλλά τουλάχιστον 51 ποιητικής, αφού ο Ορέστης Λάσκος δημοσιεύει από το 1923 , στο περιοδικό «Όρθρος», όπως μας πληροφορεί το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου!

Το 1928 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο σαν ηθοποιός, στην ταινία «Έρωτας και Κύματα». Το 1929 έγραψε το σενάριο για τρείς ταινίες της Dag Film, που σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, ενώ στις αρχές του 1930 εντάσσεται στο δυναμικό της νεοϊδρυθείσας Ολύμπια Φιλμ του Παναγιώτη Δαδήρα.

Με την γυναίκα του Μπεάτα Ασημακοπούλου

Υπήρξε από τους πρωτοπόρους του Ελληνικού βωβού κινηματογράφου, γύρισε το 1931 μια από τις πρώτες αξιόλογες ταινίες την “Δάφνις και Χλόη”, η οποία χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακή, για τις γυμνές σκηνές και την ποιητικότητά της.

Καλώς ή κακώς, η τεράστια σε ποσότητα (55 ταινίες περίπου) κινηματογραφική παραγωγή του Ορέστη Λάσκου επισκιάζει το ποιητικό του έργο. Πολλές από τις ταινίες του είναι αδιάφορες, άλλες βλέπονται ακόμα, όμως το “Δάφνις και Χλόη” θα μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου.

Η κατοχή θα τον βρει ολοκληρωμένο θεατρανθρωπο, έτοιμο να πραγματοποιήσει τα όνειρα του. Έτσι εγκαταστάθηκε στον κινηματογράφο “Αλκαζάρ” και εκεί ξεκίνησε την εντυπωσιακή πορεία του. Οι παραστάσεις που πραγματοποίησε, το πρώτο κατοχικό καλοκαίρι , ξεπερνούν τα όρια μιας θεατρικής επιτυχίας.

Από τo θρυλικό «Δάφνις και Χλόη» (1931) και φθάνοντας στo «Διακοπές στην Κύπρο μας» του 1971, ενώ ενδιαμέσως έχει γυρίσει τα «Τύφλα Νάχη ο Μάρλον Μπράντο», «Μικροί και Μεγάλοι εν Δράσει», «Φουσκοθαλασσιές», «Ο Γεροντοκόρος» και δεκάδες άλλα. Καλές ταινίες του λεγόμενου «εμπορικού κινηματογράφου», που διασκεδάζουν και ψυχαγωγούν 2-3 γενιές Ελλήνων.

Ο Ορέστης Λάσκος έφυγε απο τη ζωή δτης 7 Σεπτεμβρίου του 1992 σε ηλικια 85 ετών.

#Tags:

Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, χαρίστε μας το like σας

Latest...

Δείτε πριν φύγετε

Ελένη Φουρέιρα: Εντυπωσιάζει με το video «Αεράκι (Το Θηλυκό)» – Εμβληματικές δημιουργίες Gaultier

Η Ελένη Φουρέιρα παρουσιάζει τη νέα της επιτυχία «Αεράκι (Το Θηλυκό)» με ένα εντυπωσιακό music video! Στο music video, που σκηνοθέτησε ο George Μπενιουδάκης, η «εκρηκτική» performer μετατρέπεται σε σύγχρονη θεά