Αγ. Δημήτριος Λουμπαρδιάρης: Ένα γραφικό εκκλησάκι με ιστορία στο κέντρο της πόλης (pics)

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on email
loumpadiaris-fb

Τι θα λέγατε για μια όμορφη βόλτα με τα πόδια, σε μια πανέμορφη τοποθεσία της Αθήνας, πνιγμένη στο πράσινο και στον καθαρό αέρα;

Λέω να πάρουμε το πλακόστρωτο δρομάκι στην Διονυσίου Αεροπαγίτου, και να περπατήσουμε ως πίσω από την Πνύκα, στο λόφο Φιλοπάππου. Εκεί, στην ανηφοριά, μέσα στην πυκνή βλάστηση, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη.

Ο ναός κατά μία εκδοχή χτίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ενώ κατά μια άλλη τον 9ο αιώνα. Αρχιτεκτονικά πρόκειται για μια θολωτή, βασιλική, μονόκλιτη εκκλησία με κυλινδρική στέγη, πλακοσκέπαστη.

Για την κατασκευή του έχουν χρησιμοποιηθεί αρχαία αρχιτεκτονικά κομμάτια, όπως ο μικρός κίονας που στηρίζει την Αγία Τράπεζα και δύο κιονίσκοι που βρίσκονται στο προαύλιο της εισόδου. Το 1955 αναστηλώθηκε από τον διάσημο αρχιτέκτονα Δημήτριο Πικιώνη, και τότε αποκαλύφθηκαν αρκετά φθαρμένες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 1700.

Σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά της από τη «λουμπάρδα», δηλαδή το κανόνι. Παραμονή του Αγ. Δημητρίου, ο Αξιωματούχος Οθωμανός Γιουσούφ θέλησε να βομβαρδίσει με κανόνι το ναό από την Ακρόπολη, ώστε να καταστρέψει την εκκλησία και να σκοτώσει τους πιστούς που είχαν έλθει για να γιορτάσουν τον Άγιο Δημήτριο. Όμως, λίγο πριν πραγματοποιηθεί το σχέδιό του, ένας κεραυνός από την ξαφνική καταιγίδα που ξέσπασε, ανατίναξε το πυροβολείο στην Ακρόπολη και έσωσε το εκκλησάκι.

Το εκκλησάκι λειτουργεί κανονικά, μάλιστα έχει και σελίδα στο Facebook, και είναι πολύ δημοφιλής επιλογή για γάμους αλλά και βαπτίσεις, λόγω της γραφικότητάς του, αλλά και της ομορφιάς που το περιβάλλει.

Εσείς, στην επόμενη βόλτα σας, φροντίστε να ανέβετε ως εκεί, αξίζει πραγματικά τον κόπο!

#Tags:

Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, χαρίστε μας το like σας

Latest...

Το e-stage.gr προτείνει:
  1. Η Σοφία Μουτίδου στην Ακτή Πειραιώς παρουσιάζει την παράσταση « Το ασήκωτο βάρος της Ελλάδας»

    7 Νοεμβρίου - 28 Νοεμβρίου

Δείτε πριν φύγετε

Κωνσταντίνος Μάμαλης: Το νέο του τραγούδι φέρει την υπογραφή των Παπαδόπουλου-Φιλίππου και προκαλεί… «Χαμό»!

Ο Κωνσταντίνος Μάμαλης συνεργάζεται και πάλι με το δίδυμο των επιτυχιών, σε ένα τραγούδι που αναμένεται να προκαλέσει πραγματικό… χαμό.  Μετά το τραγούδι «Χάρισμά σου»,