Για Κυρά μου στην Ζάκυνθο, Μον’ ομορφιές υπάρχουν!

images_joomlart_article_f07d738014f049130b642ff567dbece4
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on email

Όταν η Άρτεμις οδήγησε τον Απόλλωνα, να του δείξει το μαγικό τόπο που ανακάλυψε…

Όταν ο Ζάκυνθος ,ο γιος του Δαρδάνου, γύρισε από την μάχη στην Τροία και έγινε 100αδες φορές θέμα νομισμάτων…

Όταν ο Οδυσσέας σκότωσε 20 μνηστήρες  γιατί ήθελε να δήξει την κυριαρχία του επάνω στο νησί…

Κανένα από αυτά τα μυθικά πλάσματα δεν θα μπορούσε να προβλέψει πόσα χέρια θα άλλαζε το νησί και πως θα εξελισσόταν. Ρωμαίοι, βασιλείς, το 1492 Βενετοί, Γάλλοι και τέλος Άγγλοι.

Το νησί της Ζακύνθου όπως όλα τα Ιόνια νησιά, εκτός της Λευκάδας, δεν πέρασαν ποτέ Τούρκικη κατοχή.Στην Ελλάδα ενσωματώθηκε το 1864. Μετά τον πόλεμο το 1953, σχεδόν 100 χρόνια μετά την ενσωμάτωση, ολόκληρη η πόλη της Ζακύνθου γκρεμίζεται στον σεισμό. Τα κτίρια που βλέπουμε σήμερα στο κέντρο της είναι όλα μετά από αυτήν την χρονολογία.

«Καρτ Ποστάλ μετά τον σεισμό στην Ζάκυνθο»

Στην αρχιτεκτονική των εκκλησιών της η Ζάκυνθος έχει επηρεαστεί από την Ιταλία. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μόλο είναι κτίριο που σώθηκε στο σεισμό, φτιαγμένη τον 17ο αιώνα. Η μεγαλύτερη εκκλησία του νησιού φυσικά είναι αυτή του πολιούχου του, Ο Άγιος Διονύσιος στέκει καμαρωτός στο κέντρο του νησιού, μεγαλοπρεπής από το 1948. Η Ζάκυνθος έχεις πολλές μικρές εκκλησίες στα χωριά της που είναι εξίσου όμορφες.

«Άγιος Διονύσιος-Κέντρο Ζακύνθου»

Αν και είναι αναπάντεχο, το νησί έχει 7 μουσεία! Τα δύο μεγαλύτερα είναι το Βυζαντινό μουσείο και αυτό που είναι αφιερωμένο στον Δ. Σολομό και στον Α. Κάλβο. Φυσικά υπάρχει εκθεσιακό κέντρο αφιερωμένο στην Καρέτα-Καρέτα, στο Εθνικό θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου.

Τα μνημεία της Ζακύνθου είναι λίγα και καλά. Ανάμεσά τους υπάρχουν το άγαλμα του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού, το άγαλμα που αναπαριστά την Δόξα του Κάλβου, τέλος στον δρόμο «Φώσκολου» βρίσκεται το κενοτάφιο του ίδιου με το άγαλμα του "Κλαίοντος αγγέλου".

To Ναυάγιο, όπως αποκαλείται, είναι ένα  πλοίο που ξεβράστηκε σε μια απομονωμένη παραλία της Ζακύνθου, και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού. Το ναυάγιο συνέβη το 1980, όταν το πλοίο "Παναγιώτης" , το οποίο ανήκε σε έναν Κεφαλονίτη, λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βρέθηκε εκτός πορείας και σύντομα έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου. Yπήρχε η πληροφορία για πολλά χρόνια πως, μετέφερε παράνομα τσιγάρα, από την Τουρκία σε διεθνή ύδατα, όπου θα τα πουλούσε σε προσυμφωνημένο σημείο. Μέχρι τότε, η παραλία ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος.

Γυρνάμε στο σήμερα με την μηχανή του χρόνου!

Η Ζάκυνθος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οικογενειακό νησί, με τα μεγάλα ξενοδοχεία,  τις νεροτσουλίθρες, τις θερινές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια. Όμως μπορούν να το απολαύσουν και παρέες και φυσικά νέοι! Στις παραλίες και τα πιο σημαντικά τουριστικά κέντρα όπως οι Αλυκές, η Τσιλιβή, ο Λαγανάς, οι δρόμοι σφύζουν από νέους κάθε εθνικότητας από το πρωί μέχρι το ξημέρωμα. Τόσο καλά περνάμε στην Ζάκυνθο!

Ο Λαγανάς  βρίσκεται 9 χμ από την πόλης της Ζακύνθου και αποτελεί το δημοφιλέστερο και πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο του νησιού. Το χωριό πήρε το όνομά του από τις λαγίνες που κατασκεύαζαν εκεί, πήλινα δοχεία που χρησιμοποιούσαν για νερό. Το χωριό είναι παραθαλάσσιο και καταλήγει στην μεγαλύτερη παραλία του νησιού ( μήκος 9 χμ) που ανήκει στον ομώνυμο κόλπο.

Ο Λαγανάς είναι το δημοφιλέστερο μέρος του νησιού και φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή του. Υπάρχουν πάρα πολλά νυχτερινά κέντρα διασκέδασης κατά μήκος κυρίως του κεντρικού δρόμου. Τη νύχτα η μουσική δυναμώνει καθώς τα bars και τα clubs συναγωνίζονται  αναμεταξύ τους. Σπάνια ακούγεται ελληνική μουσική αφού ο Λαγανάς φιλοξενεί κυρίως ξένους παραθεριστές.

«Άγιος Σώστης-Λαγανάς-Ζάκυνθος»

Δύο από τα πιο γνωστά εστιατόρια του νησιού είναι ο Βράχος στον Λαγανά και η Βίλλα Ρόσα στον Βασιλικό. Όμως εμείς προτείνουμε να πάτε να φάτε σε μικρές ταβερνίτσες στα χωριά και δεν θα με ξεχάσετε. Και που ξέρετε… μπορεί ανάμεσα στις ελιές να πετύχετε και καμιά νεραΐδα, τα μυθικά πλάσματα του νησιού, όμως φυλάξτε τα μωρά σας γιατί συνηθίζουν να τα κλέβουν για δικά τους!

«Νεράιδα by MON»

Καλό ταξίδι!!!

"Όμορφα δως’ μου να φάγω,
άσχημη και πού να ‘βρω;
Για Κυρά μου στην Ζάκυνθο,
Μον’ ομορφιές υπάρχουν"

 

 

Στηρίξτε μας με το like σας!!!

#Tags:

Αν σας άρεσε αυτό που διαβάσατε, χαρίστε μας το like σας

Latest...

Το e-stage.gr προτείνει:
 1. «Δώρο Γενεθλίων» στην ταράτσα του θεάτρου Λαμπέτη

  Δευτέρα 1 Αυγούστου - Σάββατο 1 Οκτωβρίου
 2. Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στη Σύρο!

  Τετάρτη 10 Αυγούστου
 3. Ο Κώστας Μακεδόνας στο Ανοιχτό Θέατρου Λευκών Πάρου

  Τρίτη 16 Αυγούστου
 4. Eros Ramazzotti «Πέντε Θέατρα για Δέκα Πρεμιέρες» στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού

  Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου

Δείτε πριν φύγετε

Καλαμάτα: Μπύρα για όλα τα γούστα! (video)

Ένα από τα καλά του καλοκαιριού, είναι τα διάφορα φεστιβάλ ανά την επικράτεια. Στην Καλαμάτα, έχουμε το φεστιβάλ Μπύρας! Πρόκειται για το 2ο Πελοποννησιακό Φεστιβάλ